Byggahus.se

Montering av bastupanel, dikt eller glipa?

 1. I
  Medlem Nivå 7
  Har satt färdigt panelen i taket ska börja panela ena väggen men har velat om glipa eller inte i hörn samt mellan vägg och tak.

  Panelen blir liggande 15x90 asp.
  Har kikat på några finska Youtubevideor där i princip samliga har 3-5mm glipa i hörn samt mellan vägg/tak vid liggande panel.

  Hur har ni gjort?
   
 2. L
  Medlem · Nivå 11
  Jag monterade utan glipa. Men jag såg till att både väggar och tak blev ventilerade på baksidan överallt. Men jag tror ev fukt på baksidan torkar ut ändå. Bastun är ju husets torraste rum trots vattenkastning.
   
 3. N
  Medlem · Nivå 6
  Jag satte med 3mm glipa mellan tak och vägg för att underlätta ventilationen bakom.
   
 4. D
  Medlem · Nivå 9
  Bullsh....
  Mäter du relativ fuktighet i bastun så är den låg men fuktinnehåll och värmegradienter gör rummet en utmaning i många sammanhang.
  Om man har folie bakom panel så ska det vara spikläkt mellan folie och panel-annars kan panelen mögla-vet av bastun där detta har skedd. Då ska det också vara en liten glipa mellan tak och väggar så att luften har fri passage bakom. Är panelen direkt på isolation och det är rum i rum lösning så kan det monteras rätt på utan glipor.
  Vet att det är "kulturskillnader" mellan Finland och Sverige vad gäller bastu både i byggsätt och användning, men Finland är nog det enda landet i världen där detta har blivit undersökt och det finns tydliga byggrekommendationer på detta. Där betraktas bastu som en del av våtrum/fuktig utrymme.
  Mvh
  Sakke
   
 5. L
  Medlem · Nivå 11
  Du har nog rätt i allt du skriver, men det var ungefär det jag skrev. Att jag gjorde allt ventilerat bakom utan glipor. Det sista var bara vad jag tror.
  Folie och läkt förutsatte jag om man bygger "finskt".
   
 6. D
  Medlem · Nivå 9
  ja. Reagerade med ryggmärgen på sista linjen :) :)
  Mvh
  Sakke
   
  • Laddar…
 7. N
  Medlem · Nivå 6
  Om man sätter med glipa och har alufolie bakom, är det en fördel att köra med svart sprayfärg längs kanterna först, för att slippa se folien blänka när allt är klart.
   
  • Laddar…
 8. N
  Medlem · Nivå 6
  • Laddar…
 9. F
  Medlem · Nivå 11
  Bastun är definitivt inte husets torraste rum.
  Du har 60-80gradig luft där som innehåller långt mycket mera fukt än vad vanlig inomhustemperatur klarar av att absorbera. Allt vatten du kastar på förångas ju och tas upp av varmluften. Att ha luftspalt bakom panelen som du gjorde är bra.
   
 10. D
  Medlem · Nivå 9
  Fantastisk fin bastu!!!
  Man kan också skära lister av panel 15-20mm breda och fästa de på kanten av takpanel-som skugglist framför glipan.
  Mvh
  Sakke
   
  • Laddar…
 11. H
  Medlem · Nivå 6
  Fint.

  Vart har ni köpt ljuset (lamporna).
   
 12. I
  Medlem Nivå 7
  Här var det livat! Givetvis har även jag aluminiumfolie och 22mm luftspalt bakom panel.

  Det jag började fundera på är om det krävs spalt i hörn/tak för att panelen ska kunna röra sig, eller om det "bara" är för att luften ska kunna cirkulera.

  Har borrat hål i läkten så att luften kan vandra mellan vägg/tak. Jag satte taket med Biltemas panelclips och kom på en fördel med clips. Det blir ca 1.5mm luftning även mellan läkt och panel, plus att det är spår på panelens baksida. Detta sammantaget fick mig att börja fundera på att helt enkelt skippa glipan i hörn/tak.
   
 13. D
  Medlem · Nivå 9
  På de finska videon så kommenteras det runt denna spalten i hörn etc att det är för att ta upp värmeekspansion. Bl.a
  Mvh
  Sakke
   
 14. F
  Medlem · Nivå 11
  Det behövs ingen glipa i hörnen.
   
 15. N
  Medlem · Nivå 6
  Tackar!