Byggahus.se

Modernisera spaljetrappa?

298 läst  7 svar

 1. S
  Medlem Nivå 13
  Hej,

  Vi har en typisk spaljetrappa från 70 talet som vi vill modernisera så att den passar in bättre.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Det kanske inte syns så bra på bilderna men trappan är väldigt sliten.

  Första tanken var att sätta glas eller finare vitlackade stolpar samt ekparkettsteg och ek räcke. Efter en liten analys så inser vi dock att priset springer iväg ganska snabbt när det gäller färdiga trappdetaljer.

  Ett alternativ som vi tror kan vara hållbart även ekonomiskt är att byta ut till ny spalje. Kanske något i stil med detta (länk med fler bilder)

  [​IMG]

  Det man ser på bilder är alltså extra tjock plywood, ingen aning om sådant säljs i Sverige men egentligen är vi ganska flexibla med träslag så länge som det ser mer modernt ut.

  Vad tror ni om detta? Ni som renoverat era 70-tals spaljetrappor, hur har ni gjort? Blev ni nöjda? Bilder?
   
  • Laddar…
 2. B
  Medlem · Nivå 17
  Det finns ju många trådar om renovering av trappor och de flesta verkar vitmåla allt och på stegen lägga in parkett, laminat, matta, trappnosmatta eller liknande.
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem Nivå 13
  Precis, det är den vanliga åtgärden, d.v.s måla allt vitt med parkett steg, oftast EK. Men på något vis känns det inte så modernt längre? Nackdelen med målat trä är dessutom att minsta skavank syns direkt. Lackad, eller waxad trä kan skadas ganska mycket innan det blir direkt synligt.

  Framförallt känner jag att vitt ger en kall känsla medan träfärger ger en varm känsla.

  Men ja, jag får kanske överväga vit igen, kanske handlar det om att få till hantverket på ett fint vis. Det är ju inte alltid så lätt att få perfekt yta vid penselmålning vilket jag tycker att vit kräver. Kanske måste man spraylackera för att få en okay yta?

  Skulle vi måla allt vitt så tillkommer ett sliparbete som jag gissar är ganska omfattande. Inte för att jag är rädd för jobb men då måste slutresultatet bli därefter :)
   
 4. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 13
  Jag tycker att det som mest gör att trappan känns utdaterad är de grova handledarna. Jag tror att trappan skulle kännas mer i fas med dina dörrar ifall du vitmålade furun och byter till en riktig överliggare och en nättare handledare i ek. https://www.trappfabriken.se/handledare/
  Vill du hålla nere kostnaden kan du ju måla trappstegen vita och byta vinylen till en grå nålfiltsmatta eller grå vinyl?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4881-800x533.jpg
  (bortse ev från pelarhörnen)
  Målartips finns här; https://www.byggahus.se/forum/threads/mala-pa-lackad-furu.65667/
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem · Nivå 17
  Ja, det kanske dags för något annorlunda än vit trappa och spaljé. Om du har ekparkett skulle jag tycka det vore snyggast med en spaljé och steg i ek för jag är lite känslig för att blanda ,träslag som har olika färg. Sen kan ju vangstyckena och andra delar vara vita precis som listen ovanför dem och som på din exempelbild.
   
 6. S
  Medlem Nivå 13
  Ja, ek hade inte varit dumt men det ser ut att vara ganska svårt att få tag på, får höra med lite bygghandlare.
   
 7. S
  Medlem Nivå 13
  Ja så kan det absolut vara, ditt ser ut att ha blivit bra :) Var det spalje? Hur tycker du målningen blev?

  Har varit inne i färgbutik och de sa att man behöver bara rugga upp utan och sen lägga på några lager av 2 olika färger, någon under färg för att dölja o kapsla sådant som kan färga igenom och sen färdigfärg.
   
 8. S
  Medlem Nivå 13
  Bauhouse säljer Limtärstolpar EK 2400x58x38mm kanske är det sådana man får nöja sig med. Kanske har de också mindre risk för att slå sig eller liknande.

  350 kr per stolpe och det skulle behövas ca 25 st så 8750 kr. Undra bara hur snyggt det verkligen blir om stolpar, räcke och steg är alla i EK. Bara själva trappgrunden är vit.