Byggahus.se

Markägare säger nej till grävning av fiber

 1. T
  Medlem · Uppsala · 182 inlägg

  TVRS

  Medlem
  Hej!

  Jag äger ett hus som ligger i ett fritidshusområde. Dom allra flesta tomterna har tidigare ägts av 1 privatperson som sedan styckat upp en massa tomter och sålt dom. Denna person äger fortfarande marken där vägarna går (samt någon meter brevid). Detta är nu arrenderat till samfälligheten i området.

  Det har nu blivit dags för fiber i området och markägaren (han som äger vägarna) har nu sagt att det absolut inte får grävas en meter på hans mark. Då vårat område ligger i extremt stenig/bergig terräng så är det absolut enklast att dra fiberkabeln längst med vägarna, men nu är det tydligen helt kört.

  Jag personligen drabbas inte då min fastighet ligger i anslutning till länsvägen..... Men däremot alla andra i området.

  Hur ser lagstiftningen ut i Sverige? Går det verkligen som markägare att neka sånt här hur som helst?
   
  • Laddar…
 2. Bart
  Medlem · Uppland · 1 383 inlägg

  Bart

  Medlem
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · Uppsala · 182 inlägg

  TVRS

  Medlem
  Toppen. Då får vi hoppas att fiberföreningen driver det den vägen.

  Jag personligen tycker det är mycket märkligt hur man som markägare kan säga nej, när personen i fråga äger ytterligare 20tomter längre bort i området som ännu inte erbjudits till försäljning. Men det är väl som vanligt den gamla skolan som anser att fiber är en fluga som är totalt onödigt.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 44 278 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Men, om han har arrenderat ut marken till samfälligheten, kan han verkligen motsätta sig att det grävs på den utarrenderade marken?
   
 5. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 975 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Ja och nej.
  Det går inte att neka en ledningsrätt.
   
 6. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 2 021 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Det måste han väl som ägare av marken kunna? Som att grannen som arrenderar vår åker skulle få för sig att trycka ner jordvärme där.
   
 7. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 975 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Beror på hur arrendet är utformat men arrenderar man mark för tex en samfällighet i ett sommarstugeområde får man inte per automatik tex lägga ner ledningar.
  Jag tycker det inte är ett dugg konstigt att markägaren motsätter sig detta.
  Jag antar att fiberbolag, elbolag, fiberföreningar osv betalar både för fiber, kabel, grävmaskiner, ger lön till anställda osv men markägaren ska inte ha en krona. DET är konstigt.
   
 8. T
  Medlem · Uppsala · 182 inlägg

  TVRS

  Medlem
  Det som är märkligt är att han (som jag skrev innan) äger ett 20-tal tomter som ligger i vägs ände av området. Det borde väl verkligen ligga i hans intresse att det anläggs fiber i området. Alternativet till att gräva är luftledningar (då lär det slås ner stolpar, om det ens går med fiber) alternativt gräva genom extremt stenig terräng som kräver omfattande markarbeten för att ens komma ner till markytan.

  Vad spelar det för roll om det anläggs en fiberkabel i närheten av en liten grusväg?

  Men såklart handlar det väl om att han vill tjäna pengar på detta, han bor själv inte i området så han drabbas inte oavsett.
   
 9. T
  Medlem · Sö · 2 680 inlägg

  TheGame

  Medlem
  Han kanske inte fått klart för sig att han inte behöver göra eller stå för nått.
  Kanske tror att han måste ordna upp allt efteråt
   
  • Laddar…
 10. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 815 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Förklara vad det gör med tomtvärdet.
  Eventuellt lova rabatt på anslutningsavgifter
   
 11. T
  Medlem · stockholm · 2 064 inlägg
  Om lantmäteriet beslutar att fibern kan förläggas med ledningsrätt så kan han inte protestera utan har bara att finna sig i att det grävs. Lantmäteriet beslutar också om ersättning till markägaren. Varför markägaren motsätter sig fiber i orådet är ju upp till honom men det borde som du säger även ligga i hans intresse. Markersättningen för fiber är generellt väldigt låg eller ingen alls. Han kanske är rädd att åka på ökat vägunderhåll.

  Det går ju att gå i tomtmark istället för i vägområdet men någon korsning av vägen brukar det alltid bli ändå.

  Det går att bygga fibernät i stolpar, t.ex Skanova gör det för telias räkning och många elbolag upplåter sina stolpar för fiberdragning.
   
  • Laddar…
 12. pegee
  Hobbysnickare · Västra Götaland · 444 inlägg

  pegee

  Hobbysnickare
  Hur är el och tele draget tidigare? Hos oss är markförhållandena sådan att lägga kabel i mark är en omöjlighet (till rimliga kostnader). Så fiberbolaget hängde upp sin fiber i samma stolpar som el och tele går. Skulle det vara en lösning? Det måste ju finnas kanalisation annars för detta i mark någonstans?
   
 13. B
  Medlem · 5 inlägg

  Bengtsson92

  Medlem
  När det skulle grävas ner fiber i vårt villaområde i Jakobsberg var det tänkt att man på ett ställe skulle dra fibern genom 5 intilliggande tomter. En av tomtägarna vägrade att låta det grävas på hans tomt vilket resulterade i att de fick gör en lång omdragning förbi hans tomt för att få till det i området vilket skapade merkostnader. Vad jag förstod så var det inget kabelbolaget kunde tvinga han till (eller så kanske det inte bara ville bråka?).
   
 14. K
  Tillbyggare · Västra Götaland · 3 471 inlägg

  karlmb

  Tillbyggare
  Idag går det som var helt omöjligt för bara några år sedan.
  Dock finns det ju stora nackdelar med luftledning för tele/da ta kommunikation.
  Det lär bli avbrott då och då.
   
  • Laddar…
 15. U
  Medlem · västmanland · 20 inlägg

  Uttis

  Medlem
  Här drogs det in fiber för nått år sen, den enda möjliga vägen var i vägen (nej det var inte den enda möjliga det var den billigaste).
  Varför ska jag låta dom dra fiber på min mark och sen ska dom gratis ha rätt till 1meter runt fiberkabeln? Mitt avlopp går i vägen blir det nått fel där så tyvärr det ligger en fiberkabel där och vägen är inte din. :)

  Hade man kunna komma överens om nått sansat alternativ så visst men nej det går ju inte jag ska bjuda på allt och blir det nått skit längre fram ska jag stå för det också.
  Kanske har eran markägare liknande bekymmer?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.