Byggahus.se

Månadskostnad luft/vatten?

 1. N
  Medlem Nivå 7
  Ni som har luft/vatten värmepump. Vad betalar ni i månaden? Blir det jättedyrt under vintermånaderna?
   
 2. Duttarmajster
  Renoverare · Nivå 5
  Vi bor i ett litet dåligt isolerat betonghus med självdrag och har total elräkning på ett par hundringar per månad på sommaren och någon tusenlapp per månad på vintern om det är minusgrader.

  Har en 11 år gammal Thermia-värmepump i Stocholmsområdet.

  För några år sen, kanske fem, var det ovanligt kallt med neråt 20minus under en längre tid, då vill jag minnas att vi hade nästan 4000kr för den månaden, men det är ovanligt.

  Sen är det svårt att separera kostnaden för värmepumpen övriga hushållselen.

  En ny pump kanske är mer effektiv, bor du i Norrland är det andra förutsättningar, har du ett välisolerat hus så är det bättre.

  Varför frågar du? Tycker du räkningen är för hög på nuvarande pump eller funderar ni på att byta till luft/vatten från någon annat?
   
 3. N
  Medlem Nivå 7
  Tack för svar. Vi har en gammal vedpanna idag. Funderar på luft/vatten värmepump för det känns smidigt att slippa hålla på med ved.
  Men ved är billigt så det kanske blir för dyrt i månaden för oss.
   
 4. V
  Medlem · Nivå 6
  Skulle gissa att vi betalar ca 2000-2500 månad om man slår ut hela året. Detta för värme och hushållsel. 94 kvm+källare. Byggt 1949. De fasta avgifterna är värst. vi har fast månadskostnad på 665 även om vi inte förbrukar nån el alls
   
  Redigerat 10 okt 17:38
 5. J
  Medlem · Nivå 10
  Hur stor är vedförbrukningen i kbm? Blandved? Travat eller stjälp mått? Hur stor är er elförbrukning senaste året? I vilken del av landet bor ni (närmaste större ort)? Går att göra en energikalkyl för luftvattenvärmepump om man har de indata som behövs.
   
 6. N
  Medlem Nivå 7
  Vi har kört bara Björk och senaste åren blandved. Ca 20 kubik stälpt mått.
  Vi bor i norra Skåne.
  Hushållselen är nästan 6000/år
   
 7. J
  Medlem · Nivå 10
  Ok, utgår från Osby då som har DVUT -14,3 grader (dimensionerande vinterutetemperatur). Björkved ger ca 1504 kWh/kbm stjälpt mått enligt tabellen. Antar att vedpannan har ca 75% verkningsgrad (normalt antagande). Uppskattar ert uppvärmningsbehov till ca 25000 kWh/år. Med en 8 kW luftvattenvärmepump så skulle er nya elförbrukning bli ca 12500 kWh/år enligt min beräkning. Under vintermånaderna kan elförbrukningen t.ex. bli 1600 kWh/månad sammanlagt.
   
 8. N
  Medlem Nivå 7
  Tack så mycket :)
  En kWh är ca 1,30 så om jag slår ut det nästan 1400/mån om jag räknat rätt. Sen förstår jag att det blir olika per mån pga vädret. Så ungefär dubbelt mot ved.
   
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Ni har väldigt billig ved i så fall. Avverkar ni själva? Det är ju en hel del jobb med eldning som man också får värdera för att göra en korrekt jämförelse.
   
 10. N
  Medlem Nivå 7
  Nej vi köper. Köpte blandved nu, 350kr kubiken.
  Ja det är jobbet som gör att vi funderar på luft/vatten.
   
 11. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Om ni byter från ved till VP så gör ni er själva en björntjänst. Det blir dyrare, ventilationen i huset dör så ni behöver fixa det också, (antar självdrag på klassiskt sätt där värmen i skorstenen är det som driver ventilationen, samt förhindrar mögel på vinden och sköter värme och ventilation i källaren och därmed håller fukten stången.) Gamla hus är gjorda för fastbränsleeldning. Hela husets konstruktion och lösningar bygger på en varm skorsten.
  Så för att investeringskostnaden ska bli rätt bör ni räkna med ny ventilationslösning, värme och vent i källaren, samt stor risk för fuktskador/mögel på vinden framöver med tillhörande dyra lösningar. (Antar att det är ett äldre hus med bristfällig ångspärr.)

  Jag vet att det är mkt jobb med ved, men det är det bästa och billigaste uppvärmningssystemet som finns.
  Hade det varit jag så hade jag funderat på en uppgradering av panna/acctank/vedhantering istf VP.
  20 m3 stjälp mått är ändå en måttlig mängd ved att hantera.
  Med en modern vedpanna kommer även vedåtgången att minska.
   
 12. N
  Medlem Nivå 7
  Har bara jätteliten källare, där är ingen värme i den. Står en gammal oljepanna och vattenpump.

  Vi har självdrag för har knappt inga ventiler.

  Huset är från 59.
  Vi har bara en jättegammal storebo panna från 59. Så jobbigt med lukten utomhus och all rök. Vet inte heller vad som är fel eftersom det helt plötsligt luktar fasen i pannrummet när vi eldar och det blir rökigt. För att kunna elda nu så vi får värme så måste vi ha stängt till hallen och öppen ytterdörr vid pannan. Skitjobbigt, trött på skiten och andas all rök.
   
 13. GoC
  Medlem · Nivå 8
  Oj, det var nytt.
  Mitt gamla hus som eldades med olja och har självdrag har inte drabbats av någon av dina profetior på dom 25 år jag haft värmepump.
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem · Nivå 10
  Det som är bra att ha är en stor plåthuv som skyddar piporna och överdelen av skorstenen mot direkt regn och snö. Särskilt om man inte eldar och håller skorstenen varm. Det fixar en plåtslagare ganska snabbt.
   
 15. N
  Medlem Nivå 7
  Vad gör det för skillnad?