Byggahus.se

Lukt från minireningsverk

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Synd att ni inte kom fram till nån lösning.

  Lite funderingar jag har till alla som har problem med lukt:
  Luktar det hela tiden 24/7 ?
  Hur många är det i hushållet ?
  Har ni någon uppfattning om hur mkt vatten ni förbrukar, liter/dygn ?
   
 2. F
  Medlem Nivå 1
  Hej! Tack och lov är det ingen konstant lukt. De dagar det luktar (som jag uppfattar det, är det framförallt varma dagar), kommer det korta puffar av dålig lukt. Antar att det finns en koppling till var i processen verket befinner sig, men har ingen koll på det. Vi är mellan två och fem personer i hushållet. Märker ingen förändring i luktproblemet kopplat till hur många vi är. Vi förbrukar nog rätt lite vatten. Badar i sjön (dvs begränsat med duschande) och har diskmaskin. Men luktar gör det!!
   
 3. T
  Medlem Nivå 1
  Nu börjar jag nästan tro att vi bor i samma hus :thinking::)

  Jag upplever också att det luktar mer beroende på var i processen verket befinner sig, i mitt fall då det pumpas från slamavskiljardelen till processdelen, verket ligger oftast i väntefas och snurrar S201 S202... osv
  Har inte tänkt på om det blir skillnad vid varma dagar, ska notera detta från nu..
  Vi är oxo 2 - 5, men permanent är vi 2 personer, och vi snålar inte på vattnet då det en gång vid en besiktning sas att vi gör slut på för lite vatten..!?
  ture
   
 4. F
  Medlem Nivå 1
  Haha! Samma läge för oss! Permanent två boende och även vi fick uppmaningen att använda mer vatten, då vattnet var för koncentrerat/kaffefärgat. Spolar därför en extra gång nu och hoppas på att landa i en lagom vattengenomströmning.
  Hur har ni löst luftningen? Har ni infiltrationsbädd? Och hur är det med ljud/vibrationer från er anläggning?
   
 5. T
  Medlem Nivå 1
  Man kan ju tycka att det är lite tokigt att man uppmanas använda extra vatten, vilket vi gjort ganska länge och det har ändå inte hjälpt. Jag har haft avluftning över nock så gott som hela tiden utom då kåken var helt ny då snickarna hade satt dit en sån där hole in one, bara ett hål i pannan.
  Vi har infiltrationsbädd, kommunkrav.
  Ljudet från luftpumpen kan också vara rätt irriterande men det hade jag tagit alla dagar om det inte lukta runt hus och verket.
  ture
   
 6. T
  Medlem Nivå 1
  Har följt den här tråden då jag installerade ett minireningsverk dock inte clean 1 i våras och ja jag känner även lukt när den pumpar från slamdelen till processdelen.
  Mitt mrv är gjort så att utloppdelen på inloppet från huset ligger under ytan i 1slamdelen så jag får aldrig någon luft den vägen i avluftningen, jag får istället lukt från styrskåpet istället där luftslangarna från mrv går. Som tur är så ligger mrv på en del av tomten där vi ej är så ofta.
   
 7. T
  Medlem Nivå 1
  Så då har du ingen förbindelse från mrv (bra förkortning:)) till takavluftningen, har inte det ställt till andra problem? då du måste ha en vattenpelare upp i avloppsstammen.

  Min tanke när det kommer lukt ur avluftningen på taket är att den är för bra!! de gaser som skapar dessa dofter är väl vad jag förstår mycket tyngre än luft. Och sen är det ju så att avluftningen finns av en helt annan anledning än att syresätta ett mrv!!

  Vad jag nu har fattat så är det flera märken av mrv som använder satsvis rengöring som får problem med lukt, om förflyttningen mellan de olika delarna i mrv sker mha mammutpump.
  ture
   
 8. T
  Medlem Nivå 1
  Nope inte några problem vad jag märkt hittills. Inloppet in i mrv är ett 160 rör som det sitter en 90° på och sen ner i slamdelen och ytan på slamdelen är ca 30cm ner från 90°aren, så vattenpelaren blir aldrig utanför mrv. Och avluftningen har ju inget med mrv att göra då det är till för att det inte ska bli baksug i vattenlåset när man spolar.
   
 9. L
  Medlem Nivå 6
  Avluftning över tak är extremt viktig vid en tradiotionell avloppsrening
   
 10. T
  Medlem Nivå 1
  Traditionellt, menar du då slamavskiljare med efterföljande markbädd/infiltration?
  Fick iaf veta av åf för det mrv jag har, att skulle vara så att jag har dålig avluftning så behövs det ett hål i 90°aren.
   
 11. T
  Medlem Nivå 1
  Du får gärna utveckla mera vad som gör det extremt viktigt.

  ture