Luftvärmepump trasig innan tillträde, hur agera?

20k läst  124 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej, nyligen tillträtt 70-tals hus där en separat luftvärmepump installerats under 2006 (m.a.o 12 år gammal idag).
  Under besiktningen i Maj och under visningen fungerade den och vi skrev kontrakt på huset i Juni med tillträde 1 September.

  Information från säljaren:
  Under sommaren började jordfelsbrytaren gå på grund av luftvärmepumpen och elektriker tillkallades för att "fixa problemet". Säljaren har inte bott i huset under den tiden och anger att han fått info om att "problemet är fixat". (Har ingen aning om deras dialog) Detta gjordes i alla fall genom att helt enkelt kopplar ur luftvärmepumpen har vi fått veta i efterhand av elektrikern.

  I samband med tillträdet tog vi över en elektriker som råkade vara samma som hade varit där under sommaren och som bekräftar att pumpen är trasig till den mån att kopplas den in går jordfelsbrytaren (vi testade för att bekräfta). Enda lösningen är att sätta in en ny.

  Kontentan är att vi har en luftvärmepump som förvisso är ganska gammal, men som fungerat vid kontraktsskrivning, denna har börjat strula under sommaren, alltså innan tillträdesdagen och fungerar inte idag.

  Hur bör man gå tillväga här?

  Jag känner väl själv att det inte är rimligt att begära att säljaren köper en helt ny och installerar. Samtidigt har jag inget intresse av att investera i en ny pump (har fjärrvärme så det är mer komfortkyla).
  Samtidigt tycker jag inte heller att en mindre ekonomisk ersättning som motsvarar en 12 år gammal pump är rimlig för att "köpa sig fri" då den har gått sönder innan vårt tillträde och det måste väl vara säljarens rättighet att säkerställa att felet blivit åtgärdat om han aktivt tagit dit elektriker?
  Vattendelare, men vill gärna höra era synpunkter.
   
  • Laddar…
 2. E
  Medlem · Nivå 16
  Du kan begära att husets maskiner och installationer ska ha samma funktion vid tillträdet som vid kontraktsskrivningen.
  Säljaren kan välja att fixa värmepumpen (rep el. utbyte) eller så gör ni en ekonomisk uppgörelse.

  Notera att en ny pump kostar kanske 15 000 inkl installation.
   
 3. E
  Medlem · Nivå 21
  Notera även att en 12 år gammal L/L VP har i princip 0:- i värde så den ersättning du kan kräva är mer av en symbolisk natur.
   
 4. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 16
  Fast man har väl ändå rätt att kräva att den ska fungera vid överlåtelsen?

  Borde inte en rimlig kompromiss vara att köparen står för pumpen och säljaren för installationen?
   
 5. P
  Medlem Nivå 3
  Säljaren får väl hitta en motsvarande begagnad värmepump som fungerar och ordna bytet.
  Om den sen går sönder efter tre veckor så har han iaf fullgjort sin plikt.
  Eller så kommer ni överens om en ekonomisk ersättning så köper du en ny pump själv.
  Ett par tusenlappar kanske är lagom?
   
 6. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 14
  Pumpen ska fungera vid tillträde. Smidigaste är att ni kan komma överrens om en kontant ersättning så köper ni en ny bättre pump med pengarna. 5-10' känns väl rimligt för en så gammal pump
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Det har varit upp tidigare, rörande vitvaror. Jag tror att man korrekt skall tillämpa åldersavdrag med liknande tabeller som försäkringsbolagen kör med. Avdragsberäkningen varierar lite mellan bolagen, men ex. IF har 2 år utan nedskrivning, därefter 10% per år. Så 12 år innebär exakt 100% nedskrivning. Säljaren får alltså installera en VP, och köparen betalar åldersavdraget, köparen får ju en mer värdefull VP än vad som köpts.
   
 8. K
  Medlem · Nivå 8
  Säljaren har rätt att åtgärda problemet, billigaste möjliga sättet att göra det är att leta upp billigast möjliga gamla pump och installera den. Borde ligga på ett par tusenlappar. Det är i den nivån en ersättning till er bör ligga.
   
 9. B
  Medlem Nivå 2
  ett par tusen borde vara rimligt att få av köparen, då den gått sönder, men i praktiken snart skulle förväntas sluta fungera i alla fall.
  Sedan ordnar du en lösning som du är nöjd med. Vad säger säljarna om ersättning? Hävdar de att felet var fixat och deras elektriker själv säger att han inte lagat pumpen?

  Vissa skriver om installation av begagnade luft-vp och sätta in billigast möjliga, det skulle jag avråda ifrån. Installationen blir ganska betydande del av totala kostnaden, och billigaste möjliga luft-luft vp är knappast vettiga maskiner.
   
 10. P
  Självbyggare Nivå 7
  Köp en ny pump. 15.000 är en piss i havet i sammanhanget av ett husköp. Kräv så många tusen du kan få av säljaren och var nöjd.
  Du får en ny pump med COP 5 ist för 3 o sparar ett par tusen extra över vintern.
  Glöm att reparera!
   
 11. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 16
  Att hosta upp 15000 är verkligen inte "Ingenting" vid ett husköp, det är mycket man kan behöva köpa precis då. Hade det varit inbakat i huslånet hade det varit sin sak.
   
  • Laddar…
 12. P
  Självbyggare Nivå 7
  Det finns hundratals sätt att lösa en sådan investering mer eller mindre, till och med räntefritt med avbetalning.
  Kan man inte "hosta upp" 15.000 ska man inte köpa hus!
   
 13. useless
  Självbyggare · Nivå 20
  Självklart ska man ha en buffert för oförutsedda utgifter, men samtidigt så fungerade ju värmepumpen när kontraktet skrevs, så rent formellt är det ju säljarens ansvar.
  Dock håller jag med om att det inte är någon idé att låta säljaren reparera eller installera en likvärdig pump (12 år gammal), utan det bästa är att ta några tusenlappar i handen och själv installera en ny pump.
   
 14. J
  Medlem Nivå 1
  Säljaren har skyldiget att ha huset försäkrat till tillträdesdagen. Säljaren bör väl ha varit i kontakt med försäkringsbolaget? Beroende på villkor i hemförsäkringen kan sådant täckas där. Annars låter ovan förslag på att göra rimligt åldersavdrag och reducera slutlikviden med motsvarande summa. Har den redan erlagts så bör man kunna komma överens utöver detta. Vad säger mäklaren?
   
 15. L
  Medlem Nivå 3
  Som flera redan skrivit så var maskinen i slutet av sin tekniska livslängd. Att säljaren ska sätta in en begagnad maskin är inte rimligt då montaget blir alltför dyrt i förhållande till maskinens värde.

  En rimlig "deal" är att säljaren betalar en tiondel av en ny maskins inköpspris.
  Varför en tiondel? Jo, en LVP har en livslängd på runt tio år.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: