Byggahus.se

Luddigt kontrakt?

 1. J
  Medlem · 40 inlägg

  jezzica

  Medlem
  Vi valde att skriva kontrakt på ett lösvirkes hus. När vi frågade vad som ingick i huset var svaret - normal standard. Vi har fått åka till huset och snacka med el killar, målare, rörläggre 0sv under tiden huset håller på att byggas. När vi frågade vad vi skulle ha för saker tex toastolar så fick vi svaret att vi fick köpa vad vi ville och sedan dras standardvalet av i slutnotan. Och så har det varit med allt.... Det lät positivt i början men nu inser man att ett avrop för varje rum hade sparat en j-a massa tid och problem. Nu till ett av problemen kan man räkna med att de sätter upp garderober och badrum som vi köpt på ett känt varuhus? Och om något tex färg blir försenat vilkens ansvar är det? Och vad ingår i ett standard hus?
  Om man har totalentreprenad och huset ska vara nyckelfärdigt men tillval och förseningar gör att slutdatumet inte håller och alla skyller på alla, vad gör man då?
   
 2. tynnis
  Medlem · 706 inlägg

  tynnis

  Medlem

  Re: Luddigt kontrakt?

  Naturligtvis så måste ju leverantören kunna speca vad normal standard innebär i just det husbygget. Det kan ju skilja väldigt vad olika husföretag har som standard i sina hus. Så kräv att få det uppspecat.
   
 3. J
  Medlem · 40 inlägg

  jezzica

  Medlem

  Re: Luddigt kontrakt?

  Jag vet inte om det är ointresse eller okunskap som ligger bakom. Vi har heller inte fått några prisuppgifter på tillägg vi gjort. Fast vi frågat många gånger. Detta blir inte lätt att fixa rättvist i slutändan... Ska man betala tillägg om de sätter upp "våra" garderober och badrumsmöbler tex ? Och tänk om de vägrar sätta upp dem överhuvudtaget? Ska vi få prisavdrag då? Likadant med tvättstugemöblena.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 004 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Luddigt kontrakt?

  Generellt så kan man säga att det som du skall ha avdrag för är väldigt billiga saker, och alla tillägg du gör är väldigt dyra.

  Å andra sidan så ligger byggaren rätt illa till med moderna regler om han inte har skriftligt från er på alla tillägg.

  Du frågade också om vems ansvar det är om det blir förseningar pga. att något ni beställt själva inte komemr frma i tid. Det är en ganska farlig situation. för då kan byggaren skylla alla möjliga följdförseningar på er.
   
 5. L
  Medlem · Skåne · 225 inlägg

  larsg

  Medlem

  Re: Luddigt kontrakt?

  Har ni kontrakt baserat på ABS 05? Isåfall kan man förenklat säga att kundens ord väger tyngre än byggarens. Er tolkning av normal standard gäller om inte något annat finns inskrivet i avtal eller offert.

  När det kommer till slutförhandling går ni ut hårt och hävdar att alla oklarheter är normal standard.
   
 6. J
  Medlem · 40 inlägg

  jezzica

  Medlem

  Re: Luddigt kontrakt?

  Tack så mycket för svaren. Ja det är ett sådant kontrakt. Nu vill byggaren även ha tillägg för att sätta in vitvarorna i köket... Här kan bli tuffa förhandlingar. Ska man verkligen behöva att det står att man ska montera vitvaror i kontraktet?
   
 7. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Luddigt kontrakt?

  Om det är fråga om ett entreprenadåtagande är det inte nödvändigt att ABS 05 finns med och gäller för avtalet för att köparen skall ha "tolkningsföreträde".

  Enligt konsumenttjänstlagen, som är tvingande, gäller vid småhusentreprenad där avtal tecknats efter 2005-01-01 vad konsumenten påstår har avtalats om
  1. arbetets omfattning,
  2. priset eller grunderna för hur priset betämts,
  3. tiden för betalning, och
  4. tiden för arbetets avslutande
  om inte annat framgår av ett skriftligt avtal eller av omständighetena i övrigt.

  Måste för övrigt säga att det verkar vara ett väldigt ofullständigt och rörigt avtal ni skrivit. Men, är avtalet otydligt bär entreprenören risken enligt ovan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.