Byggahus.se

ljusbågsdetektorer, AFDD? Vill veta mer.

 1. K
  Medlem · 29 inlägg
  Se länk:

  https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2019/augusti/gissade-du-ratt-om-skadade-kabeln/

  Citat från länken:
  "På längre sikt ser Henric Hagberg en ny typ av produkt som ett bra skydd för den här typen av elfel: ljusbågsdetektorer eller AFDD:er (Arc Fault Detection Device) som de också kallas. En AFDD känner av om en ljusbåge uppstår i en elektrisk krets. Då sker en frånkoppling för att förhindra bränder. Det finns
  tillverkare som bygger in dvärgbrytare, AFDD och jordfelsbrytare i samma produkt. Andra tillverkare erbjuder AFDD:n som ett komplement till jordfelsbrytaren

  På den amerikanska marknaden och i Tyskland har AFDD:n funnits ett tag. Men i Sverige är den fortfarande relativt ny."

  ___

  En ljusbågsdetektor låter ju utmärkt för oss som vill säkra oss hängslen och livrem. Kul med teknik som ökar säkerheten.

  Hur kopplar man in en sådan? Går det att ersätta en vanlig jordfelsbrytare rakt av med en sådan? Hur många moduler tar den upp?
  Framförallt kan någon förklara på "lättläst svenska ;) " hur den fungerar? Kan någon förklara närmare ang ljusbågar? Hur ser det ut hos Hager, har dom en kombinerad JFB , AFDD?
  Finns inte så mycket info ang detta på forumet.
  Vi drar igång en tråd och öser på med lite fakta.
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 44 206 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Den skyddar ju för andra saker än en jordfelsbrytare om jag förstår rätt. Så den lär ju inte vara istället för en jfb.
   
  • Laddar…
 3. K
  Medlem · 29 inlägg
  Precis! Förhoppningen är att den kommer i ett kombinerat utförande. JFB och AFDD i samma. Gärna Hager. Så de bara är skruv dit :)
   
 4. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 609 inlägg

  GK100

  Medlem
  Det blir väldigt dyrt om man ska bygga ett heltäckande skydd med AFDD de skyddar per enfasig grupp och finns i varianter som tar en eller två normmoduler. Dvs man kan sätta dem istället för respektive dvärgbrytare i grupperna eller om man vill vara extrem väljer man AFDD som tillsatsutlösare till PSA per grupp så får man säkring, JFB och AFDD i varje krets.

  Har man några extraordinära förhållanden där man vill skydda sig mot ljusbågar som ligger i "serie" dvs typiska glappkontakter, avbrott passar de bra. Svårt bara att tänka sig vad man i tex normala bostäder har för fall där de passar vettigt. De vanligaste "parallella" felen både med och utan ljusbåge oftast mot jord som orsakar bränder tar ju de vanliga JFB hand om på ett utmärkt sätt.
   
 5. K
  Medlem · 29 inlägg

  Javisst så är det ju men vi pratar Hängslen, livrem och extra hängslen ;)

  Finns det något fysiskt hinder för tillverkarna att bygga in ljusbågsvakter i en vanlig 4 polig jordfelsbrytare som täcker hela centralen?
   
 6. E
  Medlem · jämtland · 20 804 inlägg

  elmont

  Medlem
  Troligen priset, dom måste ju även ha köpare ;)
   
  • Laddar…
 7. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 609 inlägg

  GK100

  Medlem
  Nej finns inget direkt tekniskt hinder däremot som elmont nämner tex priset och sen risken för falska brytningar man inte vill ha mer än på gruppnivå helst. Sen är det inte heller satt i normernas värld med tillhörande installationsregler, standarder mer än för grupper och då enfasiga.

  Ett annat skydd som fås på köpet likt en extra stropp till dina hängslen är skydd mot överspänning dvs det som i bland är uppe här på BH kring glapp, brott på PEN.
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 44 206 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Fast det kanske skulle vara en bra lösning på elbilsladdning med undermåliga schukouttag, som har diskuterats i en annan tråd här. När uttaget är utslitet och börjar glappa, så slår brytaren ifrån.
   
 9. E
  Medlem · jämtland · 20 804 inlägg

  elmont

  Medlem
  Det är bättre att sätta ett uttag som inte börjar glappa med tiden. Jag menar det är väl bättre att slippa en skada än att skaffa svindyra plåster.
   
 10. S
  Medlem · Västra Götaland · 904 inlägg

  Soltorp40

  Medlem
  Tråkigt namn det blir i översättningen.

  Vi använder i Sverige sedan många år benämningen "Ljusbågsvakt" för en apparat som används i ställverk/fördelningar, transformatorstationer, högspäningsanläggningar mm.

  Det är en enhet med optisk detektering av ljusbåge som kopplas till att bryta all inkommande kraft likt ett nödstopp. Dessa har visat sig reagera mycket snabbare än överströmsskydd av olika slag, vilket både minskar person- och sakskador vid överledningar av olika slag.

  De AFDD som skrivs om här tycks vara en typ av skyddsfunktion, som i princip skall mäta ström i en krets och därigenom detektera (och lösa ut för ) fel som motsvarar snabba avbrott/glappkontakt, förhoppningsvis utan att reagera på elektroniska enheter som hastigt slår till/från en korrekt belastning, vilket en laddare i en bil säkerligen gör.

  Det blir också spännande att höra hur "sprakiga gamla elkaminer" får en sådan att reagera - förhoppningsvis på ett sådant sätt att det blir reparation/utbyte av!

  Möjligen skall den även känna "kortslutning" i ett tidigt skede, dvs det som på tyngre kablar kallas "glimning" - när det börjar blir små, kortvariga, ljusbågar fas-fas (eller fas-nolla om det finns någon) redan innan de bränner sönder isoleringen så att en fullt utvecklad kortslutning uppstår i en kabel och därigenom kan lösa säkringen.

  Möjligen skall den även känna "överledning" till jord på samma sätt som ovan, och då lösa snabbare än jordfelsskydd.
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 44 206 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Har uppfattat/gissat att de detekterar de höga frekvenskomponenter som uppstår vid glappkontakter, och gnistor som uppstår då. Sedan behövs det någon form av intelligent signlabehandling för att de inte skall reagera på ”tillåtna” gnistor, ex från elmotor med släpringar.
   
 12. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 744 inlägg

  useless

  Lök.
  Hur lätt löser en sån ut om man drar ur/stoppar i en stickpropp med belastning på? Det kan ju bli en hyfsad blixt om man har otur och då vill man kanske inte att hela huset ska bli strömlöst...
   
 13. snuttjulle
  Medlem · Stockholm · 4 117 inlägg

  snuttjulle

  Medlem
  Konstigt att det verkar vara många som ser alla nackdelar och svårigheter med en sådan produkt när det enligt artikeln och vad jag minns används till stor del i USA sedan många år och tydligen inte är så dålig.
  Och om nu Tyskland är med på spåret borde priset på dessa inte vara hutlöst högt.
  Säger inte på nått sett att det är en bra sak eller kanske helt bortkastade pengar men är nyfiken på hur den fungerar och hur de ser ut i de länder där den används. Är det något som används lika ofta som ett fullt överspänningsskydd?
   
 14. W
  Husägare · Mälardalen · 1 438 inlägg

  witten

  Husägare
  Jag har på inget sätt erfarenhet av dem men läste på lite om dem av nyfikenhet för ett tag sen. Som jag minns är det ett krav i vissa lokaler som tex sovrum i USA. Det är en krets som känner igen gnistbildningen genom signalbehandling, risk för feldetektering fanns för vissa apparater och åska. Sen läste jag också nåt resonemang om större risker i deras elsystem med lägre spänningar och högre strömmar, vet inte om det är så i praktiken.
   
 15. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 315 inlägg

  Pen

  Medlem
  I Elinstallationsreglerna utgåva 3 har man valt benämningen "ljusbågsdetektor" (421.7).
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.