Byggahus.se

LED spotlights flimrar i badrummet

3k läst  11 svar

 1. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
  LED spottarna som en elektriker installerat i vårt badrum flimrar. Det känns som man sitter i rymdskepp som snart ska lyfta. Det är oerhört irriterande och skapar huvudvärk och illamående.

  Jag frågade elektrikern om det inte var något fel?

  Svaret - Det är skit spottar från Nordlux!

  Behöver tips på hur jag fixat detta? Det var ju trots allt elfirman som berättade vilka spottar jag skulle köpa från Nordlux. Jag har gått och försökt inte bry mig om det med det går inte…:(

  Det är Nordlux Triton LED Dimmable HI-Power spottar 35w. Spottarna använder 230 volts lampor och ska enligt nordlux monteras direkt till belysningsnäten utan användning av transformator. Dimmern är Renova med återfjädrande vipptryckknapp.

  Som sagt behöver tips på hur jag fixar det.:confused:
   
 2. C
  Medlem Nivå 14
  har samma problem/fenomen.

  dock har jag skitspottar från kina :) men det kanske är samma som nordlux fast billigare=)
   
 3. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Det är alltså armaturer där du själv kan välja fabrikat på ljuskällorna? Då är standardrekommendationen att be en butik plocka fram ljuskälla som de vet fungerar med din dimmer. Du kan också surfa in till de stora tillverkarna och leta efter tabeller som rekommenderar dimmers för deras lampor.
   
 4. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
  OK Jag ska alltså köpa nya LED spottar. Är det någon som kan rekommendera bra spottar?
   
 5. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
  Räcker det kanske med att bara byta ut ljuskällorna dvs led lamporna?
   
 6. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Du kan alltså utifrån din dimmer (vars modellbeteckning är okänd för oss) leta upp passande lampor (med den sockel du har som också är okänd för oss) tex genom att kolla tabeller hos de stora tillverkarna.
   
 7. F
  Medlem Nivå 10
  Det ser ut som du ska ha lampor med GU10-sockel till den armaturen. Finns en uppsjö sådana och modellerna ändras hela tiden så det är svårt att ge några specifika tips. Men rent allmänt, om du tycker det är viktigt med ljuskällans utseende och vill ha en som liknar en klassisk halogenlampa bör du välja en med reflektor, sk COB (Chip on Board). Om det inte är viktigt kan du ta en med flera LEDar som är utspridda över ytan. Den typen är vanligast. Nyare GU10-lampor som säljs som dimbara brukar oftast fungera med dimmers från de kända tillverkarna är min erfarenhet.
   
 8. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Schneider har en interaktiv guide där du kan mata in din modell av Renova-dimmer och få en lista på GU10-ljuskällor som "ska" funka.
   
 9. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
  Nu har jag provat att byta ut ljuskällorna mot Philips Dimmable LED och även testat att ställa in Eltako dimmer FUD14
  i olika läge. Bak- eller fram- kantssdimring.

  - LC1 är ett komfort-läge för dimringsbara 230 V LED-lampor som inte kan dimras på ett önskvärt sätt när den är inställd på AUTO-läge (avkänd som bakkantsstyrd) beroende på elektronikens konstruktion och måste därför tvingas till framkantss-styrning.
  - LC2 och LC3 är komfort-lägen för dim-ringsbara 230 V LED-lampor som LC1, men med olika ljusregleringskurvor.
  I lägena EC1, EC2, LC1, LC2 och LC3 får ingen induktiv (lindad) transformator användas. Dessutom kan det maximala antalet dimringsbara 230 V LED-lampor vara lägre än i läge AUTO beroende på elektronikens konstruktion.
  - LC4, LC5 och LC6 är komfortinställningar för LED-ljuskällor som AUTO-läget men med andra dimkurvor.

  Som sagt behöver tips på hur jag fixar det.
   
 10. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Ska jag tolka ditt inlägg som att du har bytt din renovadimmer mot Eltakos FUD14? Det är ju en ganska stor förändring. Och du har alltså provat samtliga inställningar på dimmern utan att erhålla en dimring som inte flimrar?

  Jag kan med denna information inte ge annat svar än det som jag redan givit ovan, gå in på tillverkarnas hemsidor och leta efter en kombination av ljuskälla och dimmer som de har provat fungerar. Jag tror Philips har ganska många dimbara GU10-LED och de kan var o en ställa krav på olika dimmers.
   
 11. T
  Medlem · Nivå 9
  Har nordlux triton led med deras 3 watts led installerat och det funkar klockrent med vanlig 315 dimmer fån elko. Testat olika lampor och dimmers i vardagsummet med lite problem. Har nu philips 3,5w och en dimmer från eltako.
   
 12. Husplaner
  Nybyggare Nivå 6
  Hej Tiger,
  Hur många LED spottar är sammankopplade hos dig?
  Mvh Lajla
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka