Byggahus.se
Vi har ett året runt lay-z-spa som är drygt 2 år gammalt. Det första dryga året så varandet frid och fröjd. Men sen började säkringen på uttaget helt plötsligt gå. Man bytte till ett annat uttag och då funkade det en månad eller två sen gick säkringen igen och man bytte och det funkade igen. Nu i våras började jordfelsbrytare gå. Så jag kopplade den till ett uttag som enbart har en frys kopplad på den säkringen. Gick jordfelsbrytare idag efter en månad, hittade ett nytt uttag och den funkar igen. Det sker oftast i samband med att poolen har börjat pippa för att filtret har varit smutsigt och när jag då kopplat ur sladden och den in igen. Vad kan detta bero på? Alla andra funktioner fungerar bra.
 
Är alla uttag ni har använt skyddade av en JFB? Då har vi i så fall två fel.

Dels så överbelastar ni troligen gruppen. Ett året-runt spa drar nog ganska mycket effekt för att hålla värmen, mer än vad som är lämpligt att ansluta med en stickpropp. Det låter mao som en felaktig installation från början. Så titta på vad badet har för märkström. Max 10 A för ett normalt uttag.

Det kan ju även handla om tillfällig kortslutning av något slag, men det är mer osannolikt.

Att prova olika uttag är ingen lösning.

Sedan har ni ett isolationsfel mot jord i badet. Det ställs ganska rejäla krav på ett bad som ska kunna stå ute året runt utan att förr eller senare börja falla sönder och orsaka dylika symptom. Badet behöver alltså felsökas och repareras, och i värsta fall kasseras.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.