Byggahus.se

Kylskåptransport

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Funderar på att transportera vårt fungerande gamla kylskåp (175x60) till sommarstugan i Norrland. Dyrt med att hyra släp 80 mil. Kan jag ha det surrat på biltaket ?
   
 2. Enk Projektet
  Medlem · Nivå 14
  Köp ett beg på Blocket i närheten istället.
   
 3. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Klart det går att surra på taket..
   
 4. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Körde hem vårt nya på biltaket för ett tag sedan det gick fint.
  Ett kylskåp år ju inte så tungt, kanske 50-70 kg
   
 5. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
 6. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Glöm inte att det behöver stå upp några timmar innan start, om det legat ned.
   
 7. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Surra gärna en tamp på andra ledden också, för att försäkra dig om att det inte rör sig framåt/bakåt vid broms/acc. Kolla bilen också att taket tål tyngden ( normalt c:a 75 kg).
   
 8. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Ett enkelt sling över duger inte, som på bilden. Man ska göra en loopsurrning (över, under tillbaka, över, ner) så sitter det på alla ledder. Att komplettera med ett sling framåt som du säger är inte heller dumt.
   
 9. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  På säkerlast kursen fick jag iaf lära mig att spännband som på bilden är ok ensamt, men loopsurrning måste kombineras med grimmor eller annan låsning i längsled.

  Sen kan jag hålla med om att ett spännband ned till draget hade varit bra vid ev krock eller kraftig inbromsning.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  överfall.png


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  loop.png
   
  • Laddar…
 10. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Om du använder överfallsurrning som på bilden får man spänna mycket hårt för att prylarna ska sitta fast, så hårt att du riskerar att deformera det du spänner fast - kylskåpet i detta fall. Dessutom funkar det inte för tex brädhögar som då kräver en extra surrning för att hålla ihop högen.

  Loopsurrning enligt bilden ovan en vedertagen metod förstås, men krånglig med fyra spännband. Jag kör nästan alltid en klare loopsurrning där man bara använder ett spännband. Det funkar det mesta man lastar - kylskåp, brädhögar etc. Så länge föremålet är lågt kommer loopsurrningen även hindra godset att glida framåt och bakåt. Lastar man något högt kompletterar man med en grimma.
   
 11. H
  Medlem Nivå 9
 12. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  En helt dygn i rumstemperatur på rätt köl, skulle jag säga. Kombinerat med en förvärmning av kompressorn med hjälp av en kupévärmare, hårtork eller liknande. Det är nästan alltid när ett kylskåp har varit avstängt en tid och det startas igen som kompressorn går sönder.
   
  • Laddar…
 13. H
  Medlem Nivå 9
  Man får väl hoppas att varken blåser eller regnar under transporten.
   
 14. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Ja det ska säkert stå längre, 12 timmar inomhus sa dom på elgiganten när jag köpte kylskåpet på bilden ovan, reparatörer som hjälpte mig lasta sa att det var deras vanligaste reparation att kompressor på nästan nya kylskåp.
   
 15. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Det funkade fint att spänna mot emballaget som både hade bra friktion mot spännband och takräcke.
  Loop surfandet är iaf ovanligt i transportbrachen om inte det handlar om rund eller oregelbundet gods, sen är det väl inte fel att va överambitös men i verkligheten är det sällan tid till det, och antalet olyckor orsakade av löst gods är inte så stort.