Byggahus.se

Kvalitetsansvarig, slutbesiktning

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Vi bygger ett Älvsbyhus i Sthlm. Det är ett sk. generalentrepenad där vi har tre leverantörer, Älvsbyhus levereras huset, en levererar tomten och Koordinaten AB kordinerar och genomför markarbetena. I Koordinaten AB och lokala säljare för Älvsbyhus är samma personer.
  Den kvalitetsansvarige för entrepenaden blir nu utsedd av entrepenören och slutbesiktningen genomförs av Garbo-representant.

  Är det viktigt att vi utser någon kontrollant som kontrollerar löpande tomt- och grundarbetena då den kvalitetsansvarige är entrepenörens representant?
  Kan någon tipsa var en sådan kan anlitas?

  Är det viktigt att vi utser en egen, oberoende besiktiningsman för slutbesiktningen?
  Kan någon rekomendera en oberoende besiktningsman?

  MVH
  Torshall
   
 2. volvo
  Medlem Nivå 10

  Re: Kvalitetsansvarig, slutbesiktning

  Den kvalitetsansvarige kan ALDRIG utses av entreprenören!!!!
  Den kvalitetsansvarige är BYGGHERRENS (dvs. ditt) ombud och skall tillse att ditt bygge följer lagens krav. Detta totala ansvaret på byggarbetsplatsen är något som byggherren ytterst tar ansvar för. Att delegera detta ansvar till en person som man inte valt själv är inget annat än vansinne.
  Kräv av din husleverantör att du skall utse din egen kvalitetsansvarige!
  Det är du som betalar så det är du som bestämmer!

  Om kvalitetsansvarig redan är anmäld till kommunen så är det en enkel sak att byta kvalitetsansvarig. Dock bör det helst ske innan samrådet.

  Eftersom du redan genom din byggfelsförsäkring (garbo) har betalt en besiktningsman så skall du självklart låta honom göra sitt jobb.
  Om du under besiktningen är missnöjd med det sätt som personen gör besiktningen. (slarvar, missar, godkänner sådant som inte borde godkänts) så skall ni omedelbart efter ni fått besiktningsprotokollet begära att få genomföra en överbesiktning. Denna begäran ställer ni till inblandade entreprenörer.
  Denna besiktning skall då genomföras av en besiktningsman som både du och entreprenören godkänner.
  Kostnaden för besiktningen avgörs av besiktningsmannen när han gjort besiktningen och konstaterat om det fanns fog för en överbesiktning eller ej.