Byggahus.se

Krav på jordfelsbrytare?

 1. D
  Medlem Nivå 1
  Hej! En enkel fråga: Jag vet att det är krav på jordfelsbrytare vid uttag i badrum och utomhus, men jag har hört delade meningar om att det är ett krav när man sätter uttag i badrum och garage också men inte riktigt fått klartecken vem som har rätt? Någon som vet med säkerhet och kanske till och med har en källa till svaret?
  Tack!
   
 2. Enk Projektet
  Medlem · Nivå 14
  JFB räddar liv!
  Det är väl skäl nog? ;)
   
 3. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Sedan första jan 2000 är det krav att skydda precis alla uttag med JFB.

  Det finns några få speciella undantag, det finns absolut inget undantag i badrum eller utomhus.
  (Där finns det däremot ännu fler begränsningar som totalt förbjuder uttag på en del ställen.)

  I garage kan man komplettera med t.ex. ett extra vägguttag i en befintlig installation äldre än 2000 utan att skydda med JFB.
  Men det är högst lämpligt att skydda alla uttag i ett garage.
   
 4. S
  Medlem · Nivå 12
  Nej, inga uttag i badrum utan jordfelsbrytare såvida du inte tänker på det gamla 110V rakapparatsuttaget.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 10
  Vad är syftet att slippa jordfelsbrytare i dom mest elfarliga mijöerna i ett hem. Badrum , utomhus och garaget. En förlängningskabel blir sönderklippt med eltrimmern eller gräsklipparen och blir livsfarlig att vidröra i det fuktiga gräset. Lite Bilmek och sladdlampskabeln blir klämd över en vass plåtkant av bildörren, isoleringen på fasledaren skadas och lampan fortsätter att lysa men hela bilen spänningsätts med 230 v. Sedan kommer sebbe 5,år och skall titta på vad paapa gör med bilen och tar på bilkarossen med våta händer
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · Nivå 12
  Finns nog inget syfte men man hade inte JFB som krav då detta installerades och reglerna gäller inte retroaktivt. Sen är det ju alltid bra att installera men rotar man inte i elanläggningen finns inte kravet.
   
 7. O
  Bannad · Nivå 15
  Det är väl vid "större ombyggnationer" Som det skall kompletteras med JFB... men frågan är vad som är det...

  Men å andra sidan.... Om man ändå har en elektriker på plats för att fixa lite saker då bör man montera in JFB....
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Jo i badrum har det aldrig varit tillåtet med uttag utan jfb (undantaget då rakapparatsuttagen på 110V och max 300mA om jag minns rätt). Vanliga uttag var totalförbjudna innan jordfelsbrytaren infördes. Och numera gäller kravet all el i badrum, även trådar och kablar som passerar i väggen eller golvet.

  Så man kommer inte undan med att regeln inte gäller retroaktivt.
   
 9. S
  Medlem · Nivå 12
  Blev kanske missförstånd, gör man ändringar i den fasta installationen så tillkommer dagens krav på jordfelsbrytare med personskydd 10 mA eller 30 mA. Gör man ingen ändring finns alltså inget krav på JFB, likaså man byter mot likvärdigt material, en lampsockel eller dosa.
  Det rekommenderas ju såklart alltid att man installerar JFB då den tillför extra säkerhet, inget krav men inte heller någon stor investering för de flesta dock inte många som känner till vad det är eller att de själva ansvarar för sin elanläggning..
  Gör man om i badrummet tillkommer ofta uttag och golvvärme kanske elektrisk handdukstork, då är det tveklöst JFB som gäller, även vid minsta 'ändring. Förhoppningsvis sätts denna över hela bostaden och inte bara badrummet.
   
 10. D
  Medlem Nivå 1
  Mitt fel, skrev badrum men undrade om tvättstuga. Så frågan är egentligen om det är krav på det i tvättstuga och garage vid nytt uttag? (ej nybygge alltså)
  Och självklart är det bäst att ha det överallt, men det är inte det jag undrar. Undrar bara hur lagen lyder, helt enkelt.
   
 11. GK100
  Medlem · Nivå 22
  Det som i princip ger svar på din fråga utgår från ELSÄK FS 2008:1 men det måste även tolkas lite eftersom inget är direkt detaljreglerat numera. Du kan kolla på det här: http://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/foreskrifter/2008-1.pdf

  Och som en liten hjälp i din bedömning kan du se vad EN skriver i ett faktablad: http://www.elektriskanamnden.nu/information/faktablad_2/utvidgning

  De olika små infobladen hos EN är ofta bra och passar många av frågorna och diskussinerna här på BH.

  Så titta med fördel vidare där: http://www.elektriskanamnden.nu/information/faktablad_2
   
 12. T
  Medlem · Nivå 10
  Det betyder att man kan betrakta dina rum som riskrum som skall förses med jordfelsbrytare vid utökningar. Det som kan diskuteras är tvättstugan i en villa där tvättningen i huvudsak sker i tvättmaskin. Det rummen räknas som ett torrt rum. Men samtidigt skall det göras en riskbedömning av delar av rummet kan behöva skydd mot vattenbesprutning.