Byggahus.se

Kopplingsdosa dold i kattvind eller inte?

 1. R
  Medlem · Stockholm · 78 inlägg

  RedTop

  Medlem
  Behöver koppla på ytterligare några vägguttag på en befintlig krets och det blir inga konstigheter med en kopplingsdosa. Kanalerna är dragna i en kattvind och det är enkelt att göra om kanaliseringen där. Det finns möjlighet att montera dosan i väggen så den blir synlig/åtkomlig utifrån (hamnar visserligen lågt, ca 200 över golv) eller att montera den dold inne i kattvinden. Kattvinden är åtkomlig dels genom en mindre inspektionslucka (250x250) och genom att lossa en inbyggd hylla i ett angränsande rum. Då blir hålet så stort att man kan krypa in.

  Att montera kopplingsdosan inne i kattvinden blir snyggare men är det lämpligt?
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 512 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Dosan måste gå att finna på ett rimligt sätt, det måste lösas. Så hur enkelt förstår man att det finns en kopplingsdosa inblandad och hur enkelt hittar man in till kattvinden? Man kan även fundera på dokumentation, ett papper i huspärmen som talar om detta. Men det är nog inte så vanligt så detta papper kan vara svårare att hitta än dosan...

  Om du menar 200 mm ög så är det ju lågt men fullt tillåtet om doslocket skruvas fast. Det låter som den bästa lösningen.
   
 3. R
  Medlem · Stockholm · 78 inlägg

  RedTop

  Medlem
  Jo jag var nog inne på din linje Bo, men känns alltid bra att ventilera frågan. :) (y)
  Sätter man dosan synlig utifrån så gör placeringen att man förstår att den hänger ihop med vägguttagen.
  Det får bli så!
   
 4. F
  Medlem · 155 inlägg
  Läste precis tråden och provar att lägga in en fråga på vinst och förlust eftersom tråden är gammal. Om vi tänker oss ett liknande scenario men det nu istället gäller en krypgrund där kanalisation går för att mata fasadbelysning. Kan en kopplingsdosa sättas mot trossbottnen i krypgrunden eller ska den sättas på själva fasaden?
   
 5. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 512 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Kan bara ge ett allmänt svepande svar på detta om synlighet, åtkomlighet, yttre påverkan och underhållsbarhet. Du får själv bedöma hur väl man hittar den, hur enkelt/vänligt det är att göra omkopplingar i dosan där den sitter upp och ned, om det finns kondensrisk där en kondenshål i så fall behöver tas upp i locket medan befintliga kondenshål som kanske redan är öppna pekar uppåt. Så det är väl inte det första stället man väljer för att placera en kopplingsdosa.
   
 6. E
  Medlem · 2 230 inlägg
  Om kablarna är dragna på ett sätt som gör det uppenbart att de går ner i krypgrunden så ser jag inte något problem med att även ha en kopplingsdosa där nere.

  Men som Bo skriver så bör man nog fundera på hur dosan monteras i krypgrunden med tanke på eventuell fukt
   
  • Laddar…
 7. F
  Medlem · 155 inlägg
  Stort tack för svar(y) jättebra synpunkter som jag helt håller med om. Tänker spontant också att det inte är ett optimalt ställe för en kopplingsdosa eftersom det kommer bli rätt jobbigt att knöla sig fram till dosan om den behöver felsökas. Fasaden eller dylikt blir helt klart bättre
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.