Byggahus.se

Kommunen vill plantera träd i vår kvällssol

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Som rubriken lyder så ska kommunen planera körsbärsträd utanför våran tomtgräns i väst/sydvästlig riktning. De planerar att rusta upp en lekpark som ligger i närheten och en del i detta innefattar även nyplantering av hybridkörsbär (som tydligen kan bli upp till 18 meter höga) på en gräsplätt som tidigare aldrig varit bebyggd eller planterad.

  Anledningen att vi köpte detta hus för 2-3 år sedan var just för att huset hade fri sikt i detta väderstreck mot kommunal mark där det inte "kunde" byggas hus som skymde vår fina utsikt.

  Har de rätt att göra så? Vårat hus kommer ju sjunka väsentligt i värde om vi inte längre har någon eftermiddag/kvällssol och vi kommer lida mycket av detta själva då vi så fort det det tillåts avnjuter middag i kvällssolen.

  Vi är det enda huset som påverkas av denna förändring och det finns flera möjligheter för kommunen att flytta denna "körsbärs-lund" en bit bort där den inte påverkar våran eller någon annans utsikt.

  Planen är även att bygga flera vilostolar i denna "miljö" och även där är vi givetvis detta är bekymmersamt för oss då dessa stolar komma ha direkt insyn i vår fastighet.

  Vad kan vi göra? Vad säger lagen? Tacksam för all input!
   
 2. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Ring kommunen och fråga om ni får köpa tomten.
  Om ni inte äger en tomt kan ni inte förvänta er att det inte kommer byggas eller ändras saker där.

  Ni låter lite folkilska. Träd är jobbiga. Stolar där folk kan sitta är jobbiga.
  Ni kanske borde ha köpt hus ute på landet?
  Iofs en jävla massa träd på landet :D
   
 3. P
  Medlem · Nivå 7
  Påtala synpunkterna för kommunen och om de inte lyssnar så skulle iaf jag ha barkat av träden en mörk och kulen natt... sen växer det inget mer... Visst är det fel att ta lagen i egna händer men om det finns alternativ så känns det bara som dumheter att kommunen ska förstöra för en enskild fastighetsägare.
   
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Tack för ett väldigt trevligt svar. Folkiska är vi inte. Men vi tycker om när solen skiner på oss. Du skulle nog må bra av lite sol du med tror jag ;)
   
 5. Villa vista
  Medlem · Nivå 9
  Kommunen har givetvis rätt att plantera på sin mark men prova att kontakta ansvarig och få dem att tex plantera dvärgträd istället. typ max 5 m höga
   
 6. Dowser4711
  Medlem · Nivå 9
  Som vanligt gäller att man inte äger sin utsikt, så länge det inte är över egen mark.

  Trädplantering får ju alla göra utan några särskilda tillstånd, så nu har du kanske tur att det inte är en ”vanlig” fastighet utan kommunens mark.

  Kontakta ansvarig person och försök få dem att förstå era invändningar och konsekvenserna av deras planer.
  Du har ingen formell rätt att kräva att de ändrar sig, men du kan opponera dig och eventuellt överklaga om det finns något beslut etc.
  Om kommunen har andra möjliga platser eller möjlighet att ändra formen för att slippa ”tjafs” med närboende gör de ofta så.

  Här i trakterna tog det kommunen tre år att sätta upp stängsel för en hundrastgård, för varje gång de utsåg ett ställe att ha den började de närboende klaga. Även om de inte hade någon formell rätt på sin sida valde kommunen då att leta efter en alternativ placering, var på processen upprepades. :)
   
 7. B
  Medlem · Nivå 24
  Oavsett vad ni tycker om Appendix svar så är det korrekt, man kan inte påverka vad någon annan tomtägare planterar på sin mark, det gäller oavsett om det är en privatpersons mark, ett företags mark eller kommunens mark.

  Ni får trösta er med att ni troligen kommer hinna med 10 års somrar innan trädet har blivit 18 m högt. Sen har ju träd bara en viss bredd som inte är särskilt mycket högst upp så det blir ju bara under en stund som solen är bakom en trädtopp. Sen innebär hybridkörsbär bara att det är en korsning av två sorters körsbär och det finns med all säkerhet mängder av sådana korsningar som ger upphov till körsbärsträd av helt olika höjd.

  Då planterar ni lämpligen en häck eller sätter upp en spaljé med klängväxter som insynsskydd.

  Det var ju någon som försökte med det på Norr Mälarstrand i Stockholm för några år sen varpå kommunen kontrade med att plantera nya träd som var ung. lika höga som de dödade.
   
 8. Darling McFluff
  Medlem · Nivå 9
  Ställ din fråga högt för dig själv så förstår du hur absurd den är. Givetvis kan ni inte neka dem att plantera träd på sin egen mark, tycker du det vore rimligt om någon sa det till dig angående din tomt.

  Synd att kommunen ens delger informationen, vore bättre om de bara planterade.
   
  • Laddar…
 9. B
  Medlem · Nivå 17
  När Amazonas brinner ner får man kompensera med desto fler träd här...
   
  • Laddar…
 10. Dan_Johansson
  Medlem · Nivå 17
  Körsbärslund med fin lekplats och vilstolar eller en gräsplätt.

  Hade jag varit husköpare hade jag garanterat värderat det förstnämnda betydligt högre än det senare, så att det skulle påverka erat hus värde är ju bara trams.

  Var glad för att du bor i en kommun som bryr sig om miljön som innevånarna lever i istället.
   
 11. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 22
  Om de ska plantera hybridkörsbär, Prunus x gondouinii ’Schnee’ som Tönnersjö plantskola producerar kan ni släppa skräcken gällande 18 m höga träd. De är ympade på fågelbärsstam och eftersom detta inte funkar bra med den ädla delen av träden bildas rätt svagväxande träd som dör inom kanske 30 år. Kanske 5 m är en mer realistisk höjd som ni kommer att få uppleva inom rätt många år.
   
 12. J
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar, denna kommer planteras, men även flertalet bergskörsbär. Det är dem som jag tror kan bli större.
   
 13. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 22
  Bergkörsbär blir större men är mer svagväxande än t ex våra fågelbär som ju blir jätteträd.
   
 14. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  Er skräckvision om 18-metersträd behöver ni nog inte vara oroliga för. Det är ju nåt sånt här de tänker sig:
  [​IMG]

  "Hybridkörsbär växer inte vilt utan de är ett hantverk av människan som för att få fram 'Schnee' ympar surkörsbär på fågelbärsträd. Ympen sker oftast i stamhöjd. Trädet blir mellan 3-5 meter högt och 2-3 meter brett och det blir sparsamt med små, bruna körsbär."
   
  Redigerat 12 sep 2019 10:12
 15. T
  Medlem · Nivå 11
  Har aldrig sett ett 18 meters körsbärsträd. Ligger trädplanteringen högre än er tomt eftersom du skriver att stolarna kommer ha insyn över er tomt?