Mitt hus hade gjutjärnskökspanna med vattenburen värme när jag flyttade in. Eftersom vi saknar källare så valde vi att ersätta denna kökspanna med en modern kökspanna (Lohberger). Moderna kökspannor har väsentligt högre effekt än äldre så vi kompletterade denna med en ackumulatortank (en trappa upp att utrymmesskäl) med inbyggd elpatron (för grundvärme och som reservsystem). Elpatronen står på 35 grader vintertid och på 50 grader sommartid.
Erfarenheter:
- Köket blir pannrum. d.v.s. ofta lite "böös" på golvet.
- en modern kökspanna värmer inte upp köket. Den matar accumulatortanken med värme istället. Detta minskar i någon mån "myskänslan". Men visst är det väsentligt mysigare än att gå ner i ett pannrum.
- Det är viktigt att planera hur ni löser vedhanteringen. Det krävs mer än en vedkorg i köket/hallen.
- Pannan kräver tillförsel av luft. I ett äldre hus är detta inget problem. Luften slinker in i springor och vrår. Detta kan orsaka lite drag, men skapar en oslagbar inomhusmiljö. Undvik lufttillförsel genom ett rör från grunden e.d.
Jag är på det hela taget mycket nöjd med lösningen.