Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

KNX mot Apple hem/Siri, Google home/assistant & Amazon Alexa

 1. E
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  ErikAP

  Medlem
  Hej,

  Tänkte tipsa er som kör KNX mot ett förhållandevis billigt sätt att få stöd för de nya röststyningarna/personliga assistenterna i Apple, Google och Amazon.
  Jag har kört KNX i ca 5 år nu och kör det som ett klassiskt elsystem hemma utan en massa touchskärmar och bling bling, men med lite extra smarta funktioner som att släcka ner huset när jag larmar på och tända upp valda lampor när någon kommer hem när det är mörkt. Använder Hagers Domovea för att bygga lite logiska funktioner, notifieringar och appstyrning av alla uttag och lampor.

  Men jag har saknat en enkel koppling mot de "hem"-funktioner som finns i iOS genom Apple homekit. Dessutom har jag en Google home högtalare på prov som kittlar lite också med smarta funktioner.

  Sedan Apple homekit presenterades har jag letat efter en brygga mellan min KNX-installation och dessa tjänster. Av de jag hållit ögonen på var Thinka (https://thinka.eu) först ut, men det är ju en ganska dyr lösning som egentligen inte tillför jättemycket på det jag redan har. Dessutom har dom inte stöd för Google.
  För några veckor sedan ramlade jag dock över ABB's Busch VoiceControl enhet (https://new.abb.com/low-voltage/pro...abb-i-bus-knx/products/busch-voicecontrol-knx) som gör exakt det jag letade efter. Även om dom har fokus i sitt marknadsmaterial på just röststyrning så får man ju faktiskt alla styrningsmöjligheter tillgängliga som kommer med Apple Hem-appen och Google Home.
  Det finns dock ingen logikmotor i denna enhet så det måste man ha på annat håll, eller förlita sig på de funktioner som går att få till genom iOS och Android-enheter.

  Köpte en VCO/S99.1 för € 361 + moms och nu är den installerad och konfigurerad. Det var lite besvärligt med registrering av både installatörs och slutkundskonto i ABB's webportaler samt lokal konfig via webläsare i enheten, men när det väl var på plats så funkar integrationen med både Apple och Google jättebra. Reaktionen på enheterna när jag styr via apple är grym och styrningarna via mobilen är både enklare och snabbare än att använda Domovea-appen.
   
 2. J
  Medlem · 996 inlägg

  JonasHolm

  Medlem
  Hur får man in KNX-konfig i enheten? Läser den in exporterad fil från ETS?
   
 3. Kaj K.
  Medlem · 1 inlägg

  Kaj K.

  Medlem
  Hej, verkar vara en toppenprodukt! Har själv knx och kör med Domovea. Var beställde du någonstans? Är själv elektriker men går man in på Storel tar de hutlösa pengar för den! 21100 kr + moms och även med rabatten blir den dubbelt så dyr mot det priset i euro som du angav?
   
 4. M
  Självbyggare · Täby · 50 inlägg

  Marcus Lindberg

  Självbyggare
  Kolla in OpenHAB och integrera knx så kan man göra det mesta sen.
   
  • Laddar…
 5. E
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  ErikAP

  Medlem
  Precis.. Går att konfigurera manuellt också för den som inte har så stor anläggning.
   
 6. E
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  ErikAP

  Medlem
  Ja, tycker faktiskt Hager borde skämmas lite för dålig utveckling av Domovea. Detta borde finnas som en del av den produkten kan man tycka.
  Jag köpte den på Eibmarkt.com men jag ser att dom också jackat upp priset rejält tyvärr.
   
 7. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 333 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
 8. E
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  ErikAP

  Medlem
  Intressant att tillverkarna väljer att lägga ut nya funktioner i nya produkter.. Efter några år med KNX kommer man sitta med 10 olika gateways och interfacenheter. Jag skulle faktiskt gärna betala en abonnemangstjänst på någon av de gateways jag använder för att vara säker på att nya funktioner hela tiden utvecklas och tillkommer. De stora drakarna i branschen måste vara villiga att anamma nya affärsmodeller och inte bara sälja lådor genom grossist och elektriker..
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · 28 inlägg

  tjr

  Medlem
  Vad har du OpenHAB liggandes på? Om server, ständigt snurrande? Hur upplever du lagg (mellan valt kommando och genomförande)?
  Har du testat Home Assistant?
  Tack,
   
 10. Patrik_Hed
  Medlem · Gävleborg · 7 932 inlägg

  Patrik_Hed

  Medlem
  Hagers nya Domovea V2 tror jag klarar IoT-produkter.

  //Patrik
   
 11. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 333 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Du måste ha en TJA560 kontroller också. Kostar typ 5-6k. :(
   
 12. Patrik_Hed
  Medlem · Gävleborg · 7 932 inlägg

  Patrik_Hed

  Medlem
 13. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 333 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Rätt säker på det men inte helt 100. I våras var man iaf tvungen att ha den.
   
 14. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 333 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Är det inte en 560 på bild i pressreleasen?
   
  • Laddar…
 15. Patrik_Hed
  Medlem · Gävleborg · 7 932 inlägg

  Patrik_Hed

  Medlem
  Ja, jag ska inte säga emot. Har personligen ingen erfarenhet alls utav varken Domovea eller Domovea V2. Använt ABB, Schneider och Zennio appstyrningar.

  //Patrik
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.