Byggahus.se

Klassisk spis eller inbyggt som det "ska" vara idag?

 1. A
  Medlem Nivå 2
  Håller på och gör om köket. Blir nog Ikeas skåpstommar och vitvaror av annat märke. Det "ska" ju vara inbyggd ugn och inbyggd spishäll idag. Men jag tvekar litegrann. Inbyggnadsugn och häll kostar per styck nästan lika mycket som en klassisk, fristående spis. Ska man byta någonting i framtiden måste man tänka på storleken på de gamla hålen, medan vanliga spisar har varit 60cm breda de senaste 50 åren. Bara att ställa dit en ny och stoppa i kontakten.

  Det är ju inbyggt som gäller idag. Blir man utskrattad om man köper en vanlig, gammaldags spis? Mobbad, hånad, dumpad av dejten, persona non grata?

  Vad tycker ni andra? Vilka fördelar finns med inbyggnadshällar och ugnar? I vissa fall kan man ju placera ugnen i höjd med diskbänken men i mitt fall hamnar nog ugnen ändå i normalhöjd.

  Stycket om att bli utskrattad är inte så allvarligt menat, utan det är mest vad som är praktiskt som är frågan.
   
 2. Hojte
  Nybyggare · Nivå 8
  Skulle nog säga att flyttar du inte ugnen till högre höjd så är det ju bättre att köpa en vanlig spis, då dessa är bättre.
   
  • Laddar…
 3. Keiller
  Husägare Nivå 6
  Köp en vanlig spis. Det är enklast. Förr eller senare går grejerna sönder och behöver bytas ut och då är det som du själv skriver: "Bara att ställa dit en ny och stoppa i kontakten."

  Däremot kan du ju fundera på vilken slags spis du ska ha. Induktionshäll, vanliga spisplattor, varmluftsugn och så vidare. Det finns ju att välja på.
   
 4. arneri68
  Medlem · Nivå 9
  Jag tycker största fördelen med separat häll och ugn är att de är enklare att hålla rena samt att ugnen kan placeras i arbetshöjd.

  Exklusiva spisar kostar betydligt mer än separat häll/ugn. De som vill understryka exklusivitet i sina nya kök brukar klämma in en fet spis och inte separata enheter.

  Välj efter behov. Onödigt att köpa funktionalitet som du inte använder.
   
  • Laddar…
 5. L
  Medlem · Nivå 4
  Funderar själv en hel del på detta när vi ska bygga nytt. Jag lutar just nu åt följande:
  En "vanlig" spis med ugnen under, som man ställer dit. Kravet är dock induktion, då jag tycker det är väldigt smidigt. Ett annat krav är att utblåset från ugnen sker i bakkant på spisen, så att man inte få ugnsluften rakt i skrevet när man står vid spisen.

  Något i stil med ELECTROLUX EKI6051EOW. Fysiska knappar, utblås i bakkant. Jag hatar pipande som pipar varje gång man ändrar läge, eller ställer en kastrull på "knapparna", men vi är alla olika.

  Vi hyr idag ett hus där det är häll i bänkskiva och ugn+micro "på höjd" bredvid hällen.
  Ugnsluften blåser rakt ut mot gardinerna i köksfönstret, inte det trevligaste kanske.
   
 6. e02jr
  Elektroniktokig · Nivå 3
  Vi valde klassisk spis istället för separat häll och ugn, dels för att vi, precis som @Låset, inte vill ha en massa pipande touchkontroller, och dels för att kökslayouten inte på ett bra sätt medgav högskåp med upphöjd ugn.

  Hällen vi hade innan hade dessutom ett fruktansvärt barnlås som ville slå på så fort man torkade av och som var hopplöst att låsa upp fast man gjorde som man skulle.
   
 7. Tss
  Medlem · Nivå 8
  Precis,varför i helv... ska alla apparater pipa hela tiden,gäller min spis och även ny micro som piper flera gånger i minuten när den är klar,även tvättmaskinen kan inte hålla tyst när den är klar vad fan....:rofl:
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem Nivå 3
  Jag själv tycker det ganska snålt ut idag med spis. Ser lite 50taligt ut (i min mening). Sen kan man ju argumentera för när mått går sönder så får man ju byta hela spisen istället för bara den enheten som gått sönder. Men detta är bara mina tankar!
   
 9. Z
  Medlem Nivå 1
  För oss var riktiga vred på spisen ett krav för att slippa fippla med touchkontroller. Då det verkade svårt att hitta häll med sådana så blev det trad. spis
   
 10. [SH]
  Elektroniktokig Nivå 5
  På vilket sätt är en vanlig spis bättre än ugn och häll även om man placerar ugnen under hällen?

  Med separata enheter behöver man inte byta båden häll och ugn bara för att ex hällen pajar bortom räddning. Du kan dessutom välja en väldigt fin ugn men en enklare häll och vice versa. Vill du ex ha pyrolysrengöring i ugnen finns det en handfull modeller av fristående spisar med det medan det finns en massa inbyggnadsugnar som har det.
   
 11. [SH]
  Elektroniktokig Nivå 5
  Byta en inbyggnadsugn är inte mycket svårare, addera två skruvar också till arbetsbeskrivningen så är det klart. Å andra sidan slipper du ställa ugnen i våg vilket behövs med spisen så sett till arbetsinsats går det på ett ut. Däremot stämmer det när det gäller hällar då de som regel är fast anslutna till elen.
   
 12. [SH]
  Elektroniktokig Nivå 5
  Exempel på induktionshäll med vred. Kan dock till viss del hålla med om vred kontra touch men det finns olika typer av touchkontroller. Min mor har föregångaren till denna Husqvarna sedan några år tillbaka, hon är 65+, ogillar teknik, har aldrig använt touchkontroller tidigare och lagar mycket mat. Går hur bra som helst tack vare bra utformade kontroller.
   
 13. M
  Medlem · Nivå 9
  Tycker mig se i annonser för "trendiga" kök att vanliga vred starkt är på väg tillbaka, även på inbyggda hällar. Och det är ju bara att konstatera att de är enklare att hantera men svårare att hålla rena och fräscha.

  Som svar på en av TS frågor så riskerar du helt klart att bli dumpad om du väljer vanlig spis. :)
   
 14. [SH]
  Elektroniktokig Nivå 5
  Skulle säga att prismässigt blir det ofta dyrare med häll och ugn jämfört med en fristående spis med samma prestanda på grejerna. Å andra sidan kan du få pyrolysrengöring i ugnen på betydligt fler modeller på inbyggnads kontra fristående. En stor fördel med inbyggda produkter är att du får en hel bänkskiva, ingen skarv mellan skiva och spis där smuts hamnar.

  I just ett Ikeakök blir det också vanligen snyggare med ugn och häll då spisarnas sockel som regel är 15 cm vilket ger dålig linjering med Ikeas socklar på 8 cm.
   
 15. L
  Medlem · Nivå 4
  Med en vanlig spis så har du utblåset från ugnen i bakkant och slipper få matos rakt i skrevet när du står och lagar mat.