Byggahus.se

Kan säljaren häva husköpet??

 1. Nikodemus91
  Medlem Nivå 2
  Hej vi är mitt i ett husköp där vi fick lite förhinder när sista köpeskillingen skulle betalas pga det var ett privat husköp så banken krävde värdering och att en mäklare skulle sköta köpet.
  Allt sådant ordna vi och allt är ok från vår sida men det gick över tillträdelse datumet lite mer än en vecka. Och nu vägrar dom sälja huset och vill häva kontraktet.

  Och nu till kontraktet där finns ingen hävningsklausul som säger att säljaren kan häva köpet och inte heller har dom skrivit något om att det ska upprättas köpebrev. Där står enbart att när köpeskillingen betalas och säljaren kvitterat mottagning av pengarna vill kontraktet vara giltigt.

  Har vi rätt som påstår vi fortfarande har rätten att köpa huset?
   
  • Laddar…
 2. T
  Medlem · Nivå 9
  Har ni skrivit köpekontrakt och betalt handpenning?
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · Nivå 9
  Brukar stå i § 2 på köpekontraktet, men tyvärr så har han rätt att häva köpet, just på grund av att ni inte fullföljt kontraktet., finns en tillträdesdag ,då ska ni betala på tillträdesdagen, längre än så brukar inte kontraktet räknas, utan då kontraktet förfallit .
   
 4. S
  Medlem Nivå 2
  Svårt med tvärsäkert uttalande eftersom du skrivit väldigt kortfattat. Med generellt så är utebliven köpeskilling vid avtalat tillträdesdatum grund för att häva avtalet.
   
 5. Nikodemus91
  Medlem Nivå 2
  Ja vi har betalt handpenning och vad jag förstått det så när de gäller tex bostadsrätter så är utebliven betalning vid tillträdesdatum tillräckligt för att häva men när de gäller fastigheter så ska de krävas en hävningsklausul eller köpebrevsvillkor. Och de finns inte med i kontraktet. De är dom själva som skrivit kontraktet så är inget fint kontrakt som med en mäklare tex.
   
 6. Nikodemus91
  Medlem Nivå 2
  Ska ta kontakt med en jurist så får vi se vad dom säger
   
 7. K
  Medlem · Nivå 11
  Ni får gärna (anonymiserat) berätta mer, inte helt enkelt att följa. Men förstår jag rätt om jag säger att ni skrev ett kontrakt, betalade handpenning, men att ni sedan inte kunde fullfölja avtalet på den inskrivna tillträdesdagen pga problem? Det händer nog ibland, och ofta kan köpare och säljare enas om ett ändrat tillträdesdatum. Men om detta inte görs fullföljs inte kontraktet och gäller inte längre. Det är klokt om ni tar detta med en jurist, men tänk på att det bör vara någon med kompetens inom området.

  Vad händer med er handpenning? Formellt kan nog säljaren begära skadestånd då ni inte fullföljt affären, men detta bör ni kunna avvisa då ni varit beredda att fullfölja affären en tid senare. Så om affären inte fullföljs bör ni kunna få tillbaka handpenningen.
   
 8. Nikodemus91
  Medlem Nivå 2
  Hej är svårt att få med allt på ett vettigt vis men de står även i kontraktet att om köparen avbryter köpet betalas inte handpenningen tillbaka en ingeting om ifall säljaren häver det.
  Kan bifoga en text jag hittat från ett liknande fall.

  Köparens dröjsmål med betalningen är ett kontraktsbrott (4 kap 25§ jordabalken). Säljaren kan därmed begära fullgörelse vid domstol och kräva betalning. Påföljden är inte reglerad i lag utan följer av den allmänna principen pacta sunt servanda (avtal ska hållas). Här föreligger även rätt för säljaren att häva köpet pga att köparen är i dröjsmål med betalningen. Kravet är att detta måste vara reglerat i själva köpeavtalet, det måste alltså vara intaget som ett villkor. Hävning förutsätter alltså förbehåll i köpehandlingen. Detta innebär att du som säljare av din fastighet kan göra kontraktsbrott gällande mot den köpare som köpt ditt hus
   
  • Laddar…
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Nikodemus kan ha rätt.

  Om avtalet är dåligt formulerat, så kan det vara så att köparen blir ägare till fastigheten på det avtalade tillträdesdatumet. I så fall har säljaren en fordran på köparen, som han får försöka driva in via kronofogden, alltså pengar, inte fastigheten.

  Normalt finns alltid någon form av villkorstext, antingen att det skall skrivas ett köpebrev (som kvitto på betalning), eller specifikt krav på att köpet bara gäller om full betalning erläggs.

  Har man inget sådant så kan det nog vara så att köpet inte kan hävas, pga utebliven betalning.

  Om ni har skrivit ett icke standardavtal, så förstår jag att det kan vara problem hos banken.
   
 10. Bart
  Medlem · Nivå 9
  Det låter som om säljaren vill häva avtalet, behålla handpenningen och sälja huset en gång till.
  Så allt kommer ner till vad det exakt står i avtalet. Hur gjorde ni upp med säljaren när ni fick reda på att ni inte skulle kunna betala på tillträdesdagen? Vad sa säljaren då?
   
 11. SågspånPappspikEternit
  Medlem · Nivå 3
  Jobbigt läge! Kan du lägga upp själva kontraktstexten (utan personuppgifter och fastighetsbeteckning)?
  Har själv varit inblandad i fastighetsaffärer som inte förmedlats av mäklare, men i båda fallen hade mäklare/jurist skrivit ihop kontraktet, just för att sånt här inte skulle inträffa. Ett proffs vet vad som ska stå med för alla what if-grejer.
   
 12. H
  Moderator · Nivå 25
  Men ett icke standardavtal, kan slå mot köparen också. Det brukar finnas klausuler om att säljaren förbinder sig att medverka till köparens pantbrev (de kan vara svåra att få ut innan lgfarten överförts, vilket kan ta tid om ni tvistar):

  Vad är säljarnas problem? Har de blivit sura för att ni inte kunde betala på tillträdesdagen? Har de hittat en annan köpare? Om det nu är löst, så är ju den rationella reaktionen att låta er köpa, även om de är förbannade (vilket är förståeligt).
   
 13. Nikodemus91
  Medlem Nivå 2
  Vi kom först överrens om att vi kunde få en månad extra via telefon sen nån dag senare skicka dom sms där dom mena på att de skulle kosta mer för oss att köpa huset och de skulle betalas till ett annat konto. Sen samma dag på kvällen skrev dom att dom inte ville sälja huset längre.

  I kontrakten står det även att om deposition betalats får vi tillträde till fastigheten vilket är konstigt man skriver det så.
   
  • Laddar…
 14. Immobil
  Medlem · Nivå 17
  Lägg upp kontraktet anonymiserat. Jag är säker på att du får bättre svar då.
   
 15. Nikodemus91
  Medlem Nivå 2
  En annan sak är att dom var rätt oförstående när jag förklara att vår bank krävde en mäklare som skötte köpet just pga betalningen ska gå till på rätt vis och de skulle skrivas köpebrev som ska bevittnas osv.
  Vi har en känsla av att dom fått för sig vi bara skulle betala köpeskillingen rätt in på deras konto på tillträdesdatumet. Och sen skulle allt vara frid och fröjd.
  Finns ingen bank som för över beloppet för ett hus till ens konto hux flux ju då hade vi kunnat använda pengarna till något helt annat