Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Kan jag överklaga ett beslut i efterhand?

 1. godeha
  Medlem · Uppsala · 173 inlägg

  godeha

  Medlem
  För ca ett år sen fick jag startbesked för ett bygge av ett attefallshus, ett enkelt förråd utan vatten, el eller avlopp. Vi bor ute på landet så det är inte detaljplanlagt område och förrådet ligger långt från grannar och gränser. Dessvärre blev jag så glad när jag (äntligen) fick startbeskedet att jag inte läste det så noga. Nu när bygget är klart och när jag skickar in pappren för slutbesked framgår det att jag även måste göra en lägeskontroll - vilket så klart är en tjänst som kommunen säljer för flera tusen kronor.

  Boverket, myndigheten som ansvarar för tillämpningen av plan- och bygglagen, säger uttryckligen på sin hemsida om lägeskontroll att: "Det ska bara göras där det verkligen fyller en funktion, det vill säga när placeringen har stor betydelse. Det är byggnadsnämnden som gör en bedömning om det finns behov av lägeskontroll. Byggnadsnämnden bör inte kräva det om det inte behövs, eftersom det fördyrar projektet för den enskilde. Lägeskontroll ska givetvis inte krävas för att kommunen vill uppdatera sina kartor. "

  Nu har jag varit i kontakt med kommunen i flera mejl och frågat varför jag ska betala för ett jobb som jag inte ser något syfte med. Jag får bara god dag yxskaft-svar som inte ger någon anledning till varför inmätningen ska ske.

  Så till min fråga: Enligt startbeskedet har jag två veckor på mig att överklaga beslutet. Finns det några vägar runt det? Kommunen tillämpar ju uppenbarligen inte lagen så som den avsetts, skulle jag vara konspiratoriskt lagd skulle jag tro att de skriver så i alla startbesked och sen håvar in pengarna... ;)
   
 2. SarB
  Medlem · Småland · 799 inlägg

  SarB

  Medlem
  Jag tror att du kan överklaga i efterhand, sedan kommer det avslås och du kan överklaga det. Däremot lär du inte ha någon framgång, det ligger ju på dig att du inte läste ordentligt.
   
  • Laddar…
 3. godeha
  Medlem · Uppsala · 173 inlägg

  godeha

  Medlem
  Frågan var ju just det - kan jag prova sakfrågan i efterhand? Jag kommer naturligtvis inte överklaga mitt slarviga läsande...
   
 4. M
  Medlem · 2 430 inlägg

  Hur menar du när du säger att du vill få sakfrågan prövad men inte ditt ärende?
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 45 718 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  När vi byggde på en våning på en del av huset, så fanns det en punkt i kontrollplanen som min KA (en äldre erfaren byggnadsingenjör), bara sa "det har de inte rätt att kräva, det ignorerar vi". Han menade att även om det stod i startbeskedet så kan kommunen inte ställa kravet för ett slutbesked. Skulle kommunen vägra utfärda slutbesked så menade att att det beslutet går att överklaga, och om kommunens villkor då inte är lagenligt så blir de tvungna att ge slutbesked.

  Nu var detta med den äldre PBL. Och frågan kom aldrig upp, KA intygade helt enkelt att allt var OK.
   
 6. godeha
  Medlem · Uppsala · 173 inlägg

  godeha

  Medlem
  Jo, SarB antyder ju att överklagan kommer avslås för att tiden för överklagan gått ut. Det betyder att de skulle pröva om jag överklagat i tid. Den frågan vill jag inte pröva - vi vet att tiden gått ut. Min fråga gäller om jag kan överklaga att kommunen ställer ett orimligt krav trots att tiden för överklagan har gått ut.
   
 7. godeha
  Medlem · Uppsala · 173 inlägg

  godeha

  Medlem
  Ja, det var precis det här jag tänkte. Nu är jag ju dessvärre i situationen att frågan dykt upp - så hur gör jag nu?
   
 8. M
  Medlem · 2 430 inlägg
  Det är skillnad på hanteringen av slutbesked (slutbevis) i gamla och nya PBL.
   
 9. M
  Medlem · 2 430 inlägg
  Det är ju ändå samma beslut det rör sig om i slutändan. Står det något i startbeskedet om att du får ta byggnaden i bruk innan slutbesked, eller måste du invänta slutbeskedet?
   
 10. A
  Medlem · Västra Götaland · 1 858 inlägg

  Autodidak1

  Medlem
  Det enklaste du gör är att begära slutbevis utan att göra lögeskontroll. I bästa fall godtar dom det och allt är klart. Om de begär komplettering försöker ni med egen lögeskontroll och i mätning och förklaring.

  Juridiskt så har ni inget att hämta, kommunen kan begära in de handlingar de anser är nödvändiga. Och om de anser att lägeskontroll krävs så är det bara att tacka och ta emot.

  Som KA blir man tokig på alla onödiga kostnader vissa kommuner förorsakar för kunderna, men det är inget att göra (vissa saker kan man prata bort INNAN startbesked).
   
 11. godeha
  Medlem · Uppsala · 173 inlägg

  godeha

  Medlem
  Jag måste vänta tills jag får slutbeskedet och det drar ju ut på tiden...
   
 12. godeha
  Medlem · Uppsala · 173 inlägg

  godeha

  Medlem
  Tack för besked. Jag har läst på en del i plan- och bygglagen och i kommunallagen och det ser ut som att du har rätt i att vi inte kan komma längre om de sätter sig på tvären. Dock har jag en annan lag på min sida, enligt förvaltningslagen så måste de kunna motivera sitt beslut och de har de ännu inte gjort (trots att jag frågat specifikt om orsaken i fem mejl). Har begärt ett möte nu, får se om det fungerar bättre att prata än att mejla...
   
 13. A
  Medlem · Västra Götaland · 1 858 inlägg

  Autodidak1

  Medlem
  Du kommer inte runt det via förvaltningslagen heller, de kan hänvisa till PBL...
   
  • Laddar…
 14. Tomtom79
  Medlem · Skåne · 1 453 inlägg
  En snabb fråga, det är inte så att du redan betalt för lägeskontrollen?

  När vi byggde attefall för något år sedan så ingick den kostnaden i bygganmälan-kostnaderna. Alltså det ingick någon tusenlapp för att de skulle komma ut och mäta att vi byggt på den plats vi anmält om. Om du inte har lusläst vad ni betalde för då, gör det nu.

  Hela meningen med lägeskontrollen är ju att se så att du bygger vad du fått tillstånd för. Man gör det ju gärna innan man gjuter plattan men har man redan byggt är det bara att hoppas på det bästa!
   
  • Laddar…
 15. godeha
  Medlem · Uppsala · 173 inlägg

  godeha

  Medlem
  Hur menar du? Det jag vill är att de ska motivera beslutet - eftersom jag misstänker att de inte alls har någon grund för det... Skulle det visa sig att det är så så får jag ta det därifrån. Hur menar du att de skulle kunna använda PBL?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.