Byggahus.se

Kärnkraft, 4'e gen, breeders, thorium osv, förklara

361 läst  4 svar

 1. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Hej.
  Jag är en vän av tanken att vi borde utveckla och bygga de kärnkraftsreaktorer som behövs för att köra dagens utbrända kärnbränsle som nytt bränsle.

  Men jag inser att jag kan området alldeles för grunt, och då tänkte jag att bland de dryga 100.000 byggahusanvändarna här så finns det säkert några som kan detta rätt bra och kan förklara lite.

  Jag har förstått det såpass långt att för att utnyttja kärnbränsle på detta vis så får vi inte stoppa neutroner så mycket som vatten gör, därför behöver det vara en annan moderator än vatten, som kan frakta ut värmen från härden.
  Två som har använts i de olika reaktorer som byggts är flytande natrium och flytande bly.

  Att pumpa runt flytande metaller och värmeväxla mot vatten som driver ångturbiner i sin tur är naturligtvis en teknisk utmaning, och bedrift. Ty det görs ju redan.


  Men jag undrar lite över vad för olika kärnbränslecykler som finns att tillgå, och om dessa kan ta det uttjänta avfallet idag rakt av, eller om det är upparbetning som gäller och sånt som är närliggande.

  Jag undrar även lite om reaktordesigner

  Jag undrar även lite om hur det gått för de olika försöken genom tiderna, fransmännen och japan har väl haft ett flertal reaktorer? Funkade de inte? Blev det bara politiskt omöjligt att fortsätta?
  Ryssland kör väl ett par blykylda i skarp produktion sedan flera år tillbaka?  Så finns det någon här som känner sig manad, varsågod och skriv.
   
 2. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
 3. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
 4. A
  Medlem · Nivå 7
  BN-800 är ju till funktionen en 4G.

  Dock så har det skapats en internationell standard om vad en 4G ska kunna. BN-800 designades innan denna standard så den var klar. BN800 klarar dock huvudkravet -den kan köras på avfall. Så framtiden äe här!
   
 5. A
  Medlem · Nivå 7
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka