Justeringsproblem AL Cetetherm Mini

5k läst  4 svar

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Vi bor i ett 2-plans radhus byggt 2008. Det är tredje vintern i huset och tredje vintern vi är missnöjda med värmesystemets injustering. Nu behöver vi råd kring hur man justerar anläggningen.

  Huset på ~120m2 värms upp med fjärrvärmeanläggningen AlfaLaval Cetetherm Mini. Mätaren är en Kamstrup Multical 401. Denna pdf beskriver systemet: http://www.vetabvetlanda.se/download/18.fc8f48a118142e02e180003105/MINI+AL57+-+08.pdf

  Problemet är att framledningstemperaturen är åt skogen fel och att man måste vrida ner alla radiatorer i huset för att det inte ska bli bastu. Med temperaturvredet (potentiometern) nervriden så långt det går moturs (-) och alla radiatorer i huset på 2-3 får vi okej temp. Som exempel är idag utomhustemperaturen -15C och framledningstemperaturen 98C (dvs radiatorerna är skitvarma och barnen riskerar bränna sig). Ser man till värmekurvan i databladet (länken ovan) ligger vad jag förstår värmekurvan helt fel. Förskjutning av värmekurvan genom omställning av dip switch har jag experimenterat med men inte lyckats få det bättre (kanske gör jag fel). Idealt vill man väl ha en betydligt lägre framledningstemperatur och radiatorerna uppvridna nästan till max. Istället får vi strypa radiatorerna och det känns fel.

  Någon som är insatt i denna anläggning eller i vvs i allmänhet får mer än gärna hjälpa till. Finns det kanske till och med någon som har programvara för att ansluta sig till enheten och göra inställningar via dator? Tacksam för all hjälp! Om det behövs mer info eller bilder lägger jag självklart ut det!

  Mvh Per
   
 2. L
  Medlem · Nivå 13
  Om det inte funkar med att vrida ner potetiometern för värmekurvan, så förefaller det vara något annat fel. Kan vara värmeventilen som inte funkar eller att utomhusgivaren är kass, eller fel ansluten.
  Kolla även så inte ställdonet är satt i manuellt läge.
  Det låter som ni har fullt ös på värmen hela tiden och det är ju inget bra
   
  Redigerat 29 jan 2011 23:34
 3. B
  Medlem Nivå 1
  Potentiometern måste vara nerdragen maximalt för att vi inte ska koka. Vrider man det minsta på potetiometern medurs blir det jättevarmt. Vet inte hur jag kan kontrollera utomhusgivare och värmeventil. Fortsatt tacksam för all hjälp!
   
  • Laddar…
 4. Z
  Medlem Nivå 1
  Detta var ju ett tag sedan, men eftersom jag har samma problem så undrar jag om du fick ordning på det? Vattenfall har varit här med sina tekniker och har aldrig sett den här anläggningen tidigare. På torsdag kommer dom igen och denna gång i sällskap av någon firma som visst är specialister på olika fjärrvärmeanläggningar. Är därför tacksam för all input!
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem Nivå 1
  Har med samma problem! Har ni fått rätt på det?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: