Byggahus.se

Just nu: Skatteverket utreder stort fusk med ROT

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Problemet är bidrag. Man kan inte ha bidrag och samtidigt tro att man inte skall fuska med dem. Hade man haft en generell skattereduktion på tjänster i samhället så hade det problemet försvunnit.

  Man har då fortfarande problem med att man fuskar med andra saker, men man slipper åtminstone bidragsfusket.
   
  • Laddar…
 3. A
  Anonym
  Tycker det är rimligt att ROT försvinner. Varför skall vi ha en subventionerade hantverkare? Varför inte prova (igen!) om inte branschen kan bära sig själv?
   
 4. C
  Medlem · Nivå 18
  Om jag inte missminner mig beror det på att de jobbade svart.
  Det handlade alltså inte om att branschen inte skulle bära sig utan bidrag - snarare tvärtom.
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem · Nivå 12
  Anledningen att ROT kom till över huvud taget var väl för att minska fusket med svartarbete snarare än att branschen inte bar sig. Fusket har alltså bara flyttat, dock kanske det idag belastar skattekassan medans det förr drabbade hantverkarnas framtida pensioner... Jobben fanns, och finns, det är bara det att nu får fler råd att underhålla sina hus och bibehålla/öka värdet på dem, samtidigt som branschen städas upp. Huruvida branschen är mer städad idag har jag ingen koll på. Man kan ju också tycka vad man vill om subventioner. Personligen tycker jag det är kanon att jag kan spara en massa tusenlappar om jag behöver hjälp med ett stort projekt.

  Tvåa på bollen! :rofl:
   
  • Laddar…
 6. A
  Anonym
  Ja. Men inte enbart. Är det också helt klarlagt att svarta jobb _har_ blivit vita?
   
 7. A
  Anonym
  Vettig kommentar att ”fusket” nu åtminstone delvis belastar skattebasen.
   
 8. C
  Medlem · Nivå 18
  Jaså, vad var det mer då?
   
 9. A
  Anonym
  Skulle också vara intressant med en siffra på hur mycket av skattebasen som går in till den privata sektorn avseende ROT.
   
 10. A
  Anonym
  Har inte subventioner används genom tider av lågkonjunktur för att stabilsera marknader och ge folk bättre möjligheter att behålla jobbet. ROT är väl bara ett av dessa exempel. Vi stöttar ju bankerna också. Med jämna mellanrum.
   
 11. C
  Medlem · Nivå 18
  I andra sammanhang säkert, men nä, som sagt, det var inget kris i hantverkarbranschen när ROT infördes.
   
 12. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  V hävdar ju att det är lönsammare för staten om man tar bort ROT och arbetar svart istället. Det antagandet bygger dock på att svartarbetarna inte behöver mer bidrag i framtiden, bidrag som hade kunnat undvikas om de arbetat vitt.

  Grundproblemet är att det är för dyrt att anlita hjälp överhuvudtaget. Utan ROT så måste jag arbeta 5ggr så många timmar hos min arbetsgivare för att kunna betala arbetstiden för en inhyrd hantverkare. Det är sällan detta lönar sig. Detta ser man också när det gäller boendekostnaderna. Det är ju inte konstigt att det blir dyrt att bygga när det skall betalas med pengar som är så hårt beskattade flera gånger om.

  Jag tror att hela vårt skattesystem måste göras om från grunden för att komma tillrätta med dessa problemen. Hur det skall gå till vet jag dock inte, eftersom mer och mer i samhället blir tjänster så behöver man kunna ta ut en skattebas där också, så frågan är hur man skall göra. Personligen tror jag en del på medborgarlön, men det kräver dock att man försämrar det övriga skyddsnätet en del. Frågan är dock om detta skulle fungera i praktiken. En låg medborgarlön skulle kunna öka antalet anställda och minska arbetslösheten genom att man börjar tjäna pengar från första kronan. Dock skulle det också leda till större löneskillnader i samhället (på gott och ont).

  Extremt svåra frågor och jag tycker inte att det verkar som om politiken har några svar. Bidrag är dock inte lösningen, se min kommentar om bidrag i min tråd rörande att bygga en egen laddbox till en elbil. Detta säger allt om hur fel bidrag slår...
   
  • Laddar…
 13. H
  Moderator · Nivå 25
  ROT avdraget har trots det fusk som pågår nu varit samhällets absolut mest effektiva och billigaste åtgärd mot svartarbete och skattefusk genom tiderna.

  Innan ROT så var svartarbete inom hantverk en självklarhet, det kunde vara svårt eller omöjligt att hitta en hantverkare som var villig att göra ett vitt arbete. Svartarbete och betalning för svart arbete var socialt accepterat.

  När ROT reglerna infördes, så blev det över en natt övergång till vitt skattat arbete i absolut övervägande del. Det blev efter en kort tid socialt oacceptabelt att arbeta svart eller att betala svart. De som betalar svart inom olika tjänsteområden skryter inte längre om det. I miljöer där vanliga normalt laglydiga medborgare umgås, så är svartarbete inte längre acceptabelt.

  ROT har inneburit en stor upprensing av den svarta ekonomin, det har ändrat folks attityder till svartarbete.

  Så kostnaden? Jo iofs så kostar dte en del OM man jämför med ett alternativ där allt det här arbetet ändå hade beskattats. Men vi vet ju alla att huvuddelen av det arbete som utförs inom ROT systemet idag, hade inte beskattats alls utan ROT. Dessutom så har det (på gott och på ont) inneburit en kraftig expansion av branschen riktad mot privatpersoner. Dvs. avsevärt mera arbete utförs och beskattas idag.

  Om du tidigare betalade 1000 kr för ett svart arbete, så fick staten inte ett öre i skatt.

  Om du idag betalar 1200 kr vitt till en enskild firma med en hantverkare (enklare att räkna på än AB), så får du ROT på 360 kr. Skatteverket får in 240 kr i moms. Av de 960 kr som återstår, blir det ca 240 kr i egenavgifter (arbetsgivaravgifter). Återstår 740 kr som det blir inkomstskatt på. Om vi antar att hantverkaren ligger under brytpunkten för statlig skatt, så blir det ca 230 kr i skatt. Total skattebetalning 710 kr, efter kostnaden för ROT så får vi in 350 kr i nettoskatt som aldrig hade betalats före ROT.

  Visserligen blir det en ROT kostnad för samhället även på en mindre mängd arbeten som trots allt hade utförts vitt i det tidigare systemet. Men det skall också vägas mot att ROT har inneburit att massor med fler människor nu arbetar och betala skatt.

  ROT är väldigt billigt för samhället i den utformning det har, att det bara gäller specifika områden där arbete tidigare var svart till 90%. Skulle man i ngn. sorts "rättevise tanke" bredda ROT till alla former av tjänster, även ex. nybyggen. Så blir det genast mycket dyrare för samhället. Då börjar vi betala ut ROT inom stora områden där svartarbete tidigare inte var så vanligt.

  Det förekommer fortfarande en hel del svartarbete inom byggsektorn i mer organiserade former i underentreprenadskedjor. Det ser vi idag som en kriminell verksamhet, alla etablerade normala människor vill se ett slut på det. För 10 år sedan såg alla (utom en och annan tjänsteman på skatteverket) det svartarbetet som ett självklar, nödvändig del av samhället.

  Det organiserade skattefusk vi ser även inom nyproduktion av villor idag, det skulle inte försvinna om man införde ROT avdrag även för nybyggen. Du som beställare skulle (som det oftast är idag) betala på riktiga fakturor till företag med F-skatt och momsredovisning. Men längre ned i kedjan blir det ingen skatt inbetald.
   
  • Laddar…
 14. A
  Anonym
  Men hur kommer det sig att andra branscher klarar sig utan subventionering som betalas av alla och envar? Inklusive många hundratusentals boende i hyresrätt?

  Skall vi ha ROT också för bilmekanikerbranschen?

  Jag tror rättviseproblematiken är viktigare i långa loppet. Svartarbete kanske vi kan komma åt på andra sätt?
   
 15. A
  Anonym
  Och jag saknar fortfarande en länk till själva summorna vi pratar om här.

  Är det 300 miljoner? 30 miljarder?