Hjälp!

Är dessa takuttagen jordade eller ojordade?

Jag har köpt(utan att verifiera) en ojordad lampa och en jordad lampa. Kan jag installera dem på dessa uttag?
 
 • Tak med en vit takplatta, eluttag och krok för ljuskrona.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Vägg med cirkulär ljusskugga runt en oanvänd lampa utan lampskärm eller ljuskälla.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
Det första är ett ojordat kronuttag och det andra ser ut att vara ojordat det också. Det är en skugga precis där jag vill se, men det sitter inget jordstift som sticker ut där. Detta överensstämmer förhoppningsvis alla dina vägguttag i rummet som också då ska vara ojordade, eller?

Du har då ett rum som är isolerat från moder jord och skyddsjord, om det nu inte är trasigt så att finns ledande delar som har kontakt med jord?

Är det i sin ordning så kan du plugga in både ojordade och jordade lampor. De lampor som är avsedda att skyddsjordas ska inte anslutas till skyddsjord i detta rum. Så har du bara rätt stickpropp på lamporna så är allt lugnt.
 
 • Gilla
avh67f och 3 till
 • Laddar…
Tack! Behöver förtydliga lite,
Den första bilden är i köket och den andra bilden är i sovrummet.
Det stämmer att i båda rummen så är det ojordade vägguttag.

Angående nedan. Hur vet man om det är trasigt?
"Du har då ett rum som är isolerat från moder jord och skyddsjord, om det nu inte är trasigt så att finns ledande delar som har kontakt med jord"
 
Fairlane
Har du ojordade uttag i köket?
Det är inte ok
 
Jodå, det har varit helt okej det var bara jordkrav vid diskbänken.
 
 • Gilla
avh67f
 • Laddar…
Att det handlar om olika rum kan vara viktigt ja då denna regel med ojordade uttag gäller per rum. Kök brukade vara delade i två, matplats och diskbänk. Ditt uttag sitter förhoppningsvis över matplatsen.

Rummet blir "trasigt" ifall man t.ex drar in en jordad skarvsladd från ett jordat uttag i ett annat rum. Då finns det plötsligt jordpotential i rummet, det är inte isolerat längre. Ett annat vanligt exempel är vattenradiatorer som man blundade för förr. Man kanske också har renoverat rummet så att golvet inte längre anses vara isolerat.

Men jordade vattenradiatorer hindrar dig inte från att montera upp dessa armaturer. Det är ett mycket vanligt fel vilket egentligen inte motiverar att man inte behöver åtgärda det, men det svårt att kräva det bara pga ett lampbyte. Du får ha de i bakhuvudet och undvika användning av skyddsjordade apparater inom räckhåll från vattenradiatorerna.
 
 • Gilla
avh67f och 1 till
 • Laddar…
Om du inte redan har det så är en jordfelsbrytare ett bra tilläggsskydd speciellt i dessa äldre ojordade miljöer. Det är ett ganska snabbt jobb att installera om det inte föreligger jordfel i fastigheten
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.