Byggahus.se

Isolering brandrisk

 1. A
  Medlem · Västra götaland · 2 020 inlägg

  Arne999

  Medlem
  Håller på att läsa runt lite om olika isolertyper. Mineralull är ju att föredra dels pga att det inte brinner vilket ja köper som argument. MEN om man väder påt. Vad spelar det för roll om isoleringen brinner eller ej? Om det börjar brinna i vårt hus så kan det ju likväl brinna till grunden istället för att brinna halvbra och bli släckt av brandkåren :) Hur vanligt är det att bränder undviks pga att man har isolering som inte brinner?

  Fördelen med att det brinner långsamt skulle ju såklart vara att man får mer tid på sig att komma ur det brinnande huset men med brandvarnare osv osv så är man la ganska säker ändå

  Nu är jag förvisso helt inne på någon typ av naturlig isolering men det finns ju med och utan brandskydd på dessa. Ska man välja brandskyddad trä/cellulosa så innebär ju det å andra sidan gifter å skit i isoleringen som kanske ger större risk för ohälsa än risken att brinna inne pga isoleringen brinner.
   
 2. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 848 inlägg

  useless

  Lök.
  Tanken med att det ska brinna halvbra är väl i första hand att man ska ha en chans att utrymma, inte att halva huset ska gå att rädda. Oftast blir det ju så mycket skador ändå av rök och vatten, så den kvarvarande halvan måste rivas...
   
 3. A
  Medlem · Västra götaland · 2 020 inlägg

  Arne999

  Medlem
  jo det va därför det likväl kunde brinna ner så man slipper riva resterna. Köper ju att det är bra att hinna ut men är det värt att köpa brandskyddade grejjer för detta?
   
 4. H
  Medlem · Skåne län · 83 inlägg

  hbenke

  Medlem
  Man vill inte att branden ska sprida sig snabbt till andra byggnader/delar. Även om huset kanske inte går att rädda efter en brand så är det inte så trevligt om branden sprider sig till andra byggnader på tomten eller till grannen.
   
 5. PNO
  Medlem · Roslagen · 1 389 inlägg

  PNO

  Medlem
  Brandskyddskraven på småhus ger i stort sett bara husets invånare en chans att hinna ut. Kravet är nämligen bara R15, dvs att stommen ska klara brand i 15 minuter utan att kolapsa.

  Men med i första hand icke brännbara ytskikt, i andra hand bra tätning mellan rum och mot vindar, schakt och liknande och i tredje hand icke brännbar isolering så finns det precis lika goda möjligheter att hålla en brand till en begränsad del av ett småhus likväl som man kan hålla den till en enda lägenhet i ett flerfamiljshus. Och flerfamiljshus river man ju i allmänhet inte för att det brunnit i en lägenhet.

  A och O för att klara ett hus vid brand är att branden inte sprider sig in i stommen och om den ändå gör det, att den inte kan förflytta sig fort i stommen. Och här kommer icke brännbar isolering in.

  Gamla hus har ofta alla tre bristerna ovan - ytskikt av exempelvis tretrex, en massa hålrum och spalter som branden kan sprida sig i och spånisolering som dels sprider brand mycket fort i luftspalten som oftast finns ovanpå ihopsjunket spån och sedan magasinerar branden i form av glödbränder nere i spånet. Ska man släcka dom glödbränderna så blir det oftast totalskada i alla fall då alla golv måste sågas upp.

  Största problemet i nyare hus är istället den ventilerade takfoten. Får man upp branden där så brukar det bli totalskada. Men en rumsbrand i ett nyare hus är ofta ganska enkel att släcka med måttliga skador på resten av huset, bara någon hunnit stänga dörren om den. I bästa fall självslocknar branden i dagens täta hus.

  Så, min åsikt som brandman är att icke brännbara byggmaterial är viktiga även i småhus och ger betydligt bättre möjligheter att rädda huset vid en brand.

  Men inga byggmaterial ersätter brandvarnaren för tidig upptäckt av brand, brandsläckaren för att snabbt begränsa en brand själv och kunskap om att varna, larma och begränsa brand.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.