Byggahus.se

Isolera och inreda vind

 1. F
  Medlem · 11 inlägg

  Fulbyggarn

  Medlem
  Hej, jag håller på att isolera och inreda vinden men har svårt att ta reda på hur jag ska isolera takkuporna.

  jag har satt luftspalt och isolerat under den men ventilation ut i takfoten men som konstruktionen ser ut så kan jag inte ventilera ut i nock utan att tex bygga ner taket.

  kan jag ha det som det ser ut på bilden och bara isolera under eller måste luften kunna komma ut i nock?
   
 2. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 125 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Som jag ser det måste luft kunna cirkulera i luftspalten, annars driver varm fuktig luft upp och blir stående uppe vid nocken utan att kunna ventileras ut.
  Om inte så är ju en produkt såsom mögelstoppers helt onödig.
   
 3. F
  Medlem · 11 inlägg

  Fulbyggarn

  Medlem
  Är lite rädd för att det måste vara så men hörde ifrån några byggare att det inte skulle behövas för att det var så litet utrymme (stora kupa är totalt 4m med 4grader lutning den lilla är hälften).

  kan inte ha mögelstopper eller likande då det är bandat tak
   
 4. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 125 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Om facken inte är så långa och luftspalten är hyfsat stor på höjden (45 mm ?) så kanske det klarar sig, men då får det ju inte läcka ut ngn fuktig luft inifrån huset där.
  Den stillastående luften i spalten kommer att vara i jämnvikt med uteluftens RH om inget fukttillskott skjuts till inifrån. Sedan är det ju det här med kondens pga nattutstrålning som kyler ner yttertaket. Kommer troligtvis att ta längre tid att torka upp kondensen med stillastående luft.

  Men om du inte vill eller kan ordna luftspaltsventilation så spelar det ju egentligen ingen roll. Då får du be till högre makter att din kupa inte blir förstörd. Kan ju vara lämpligt att alltid kontrollera så att råsponten inte ruttnat upp innan plåten beträds vid takarbeten framöver t ex.
  Om det går att ordna ngn form av inspektionsmöjlighet, eller övervakning/mätning så är det nog inte fel.

  Kom just på att det lär finnas metoder helt utan luftspalt. Där fukten ska kunna diffundera inåt huset och ventileras bort. Det är kanske ngt att undersöka? Har för mig att man jobbar med ngn form av Goretex-liknande duk. kommer tyvärr inte på var jag sett/läst om det, men Google är din vän för sådant. :)
   
 5. F
  Medlem · 11 inlägg

  Fulbyggarn

  Medlem
  Det går att bygga luftficka under nockbalken för att få genomströmning om det skulle vara bättre, är inte så sugen på att riskera taket så isåfall får jag nog lösa det på annat vis.
  Ska googla det där med goretex duk
   
 6. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 125 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Om det går att göra en kanal under nockbalken som mynnar ut vid gaveln så borde det fungera.

  Har själv plåt på taket och där kommer i stort sett ingen luft ut i nocken utan det går ut till gavelspetsarna. Ca 40 år gammalt och förefaller fungera. Såg i vart fall inget mögel när jag kikade in från ena gavelspetsen förra året. (Enda stället det går att inspektera taket.) På somrarna med stekande sol så är det som en varmluftskanon ut från taket vid gavlarna. Har aldrig känt ngn mögeldoft.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.