Byggahus.se

IPTV till DVB-C

 1. P
  Medlem · Stockholm · 9 inlägg

  Pappos

  Medlem
  Hej.

  Har fiber till huset sedan tidigare, men jag har behållt kabeltv via koax då jag absolut inte vill ha en massa settopboxar i hela huset.
  Nu har vår kabeltvoperatör bestämt sig för att släcka sitt koaxnät, vilket gör att jag behöver hitta nytt alternativ.

  Hoppas några kloka forummedlemmar kan ge lite vägledning.

  Jag har alltså öppen fiberanslutning med möjlighet till IPTV från ett antal olika leverantörer.
  Jag har också ett stjärnnät draget i huset med koax till alla rum, och jag har idag 4 TV-apparater men jag har totalt 8 koaxuttag.
  Idag är min kabeltvmatning kopplad till stjärnnätet och alla uttag tar emot DVB-C signaler. Eftersom alla TV.apparater jag har tar emot DVB-C, så behöver jag inga äckliga settopboxar.

  Min fråga är alltså vilken utrustning jag behöver köpa för att ta emot IPTV via min fiber, splitta upp alla kanaler och skicka ut dem via DVB-C på mitt stjärnnät av koax?
  Antar att det krävs någon form av multiplexer el dyl?

  Är inte intresserad ev OnDemand/DVR och annat tjafs, utan jag vill bara kunna spontankolla på Discovery eller Eurosport ibland och ungarna gillar att kolla på Disney Channel då och då.

  Är det praktiskt möjligt, eller är det parabol som gäller?
   
 2. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 11 739 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Kort å gott, det går inte!
   
  • Laddar…
 3. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 11 739 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Utvecklande svar.

  För att ta emot alla abonnerade kanaler samtidigt så måste du ha mångmultiabonnemang och det är ingen tjänsteoperatör som har det, hos tex Telia så går det att ha ett abonnemang för max 5 boxar varav iaf en går att ha inspelningsbar.

  Det skulle eventuellt kunna gå att sätta upp en server som kan ta emot alla kanaler för att sedan kunna vidareförmedla dessa okodade via egna LANet till tv/dator.

  Lite OT
  För DVB-T så finns det en trekanalers multibox som gör om dom fria DVB-T-signalerna till analoga, men dom boxarna har alltid varit dyrare än tre enkelboxar.

  OT
  För DVB-S så finns det multiplexboxar som kan skicka ut flera kanaler samtidigt men för att ta emot kodade kanaler så måste man där ha företagsabonnemang tex https://www.canaldigital.se/siteass...tblad_a4_rumsfors-och-hotell_uppdat150929.pdf
   
 4. M
  Moderator · Västernorrland · 11 186 inlägg

  Mats

  Moderator
  Det beror på vad leverantörern i det nätet tillhandahåller.
  Vill leverantörern så går det utmärkt att omvandla IP-TV till anlogt eller DVB-C

  Men det kräver som sagt att den leverantören erbjuder det.
  Skellefteå kraft är ett föredömme däromkring tex
   
 5. G
  Medlem · Sverige · 239 inlägg

  Gnor

  Medlem
  Har dina tv-apparater inbyggd DVB-C bör de även ha DVB-T. Då kan du sätta upp en egen antenn för marknätet och koppla in det i ditt stjärnnät. Boxers marksända har nog inte like stor utbud som IP-TV, men du slipper extra boxar.
   
 6. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 11 739 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Det bla Skellefteå kraft kör ut via "sappa" (sappa.se) är inte IP-TV utan kabel-tv via fibernätet
   
 7. M
  Moderator · Västernorrland · 11 186 inlägg

  Mats

  Moderator
  Och vad är IP baserad kabel tv om inte IP-TV?
  Att det sen inte är lika dåligt implementerat (ur konsumentens ögon) som de andra innebär inte att det inte är IP-TV
   
 8. P
  Medlem · 1 564 inlägg

  petersv

  Medlem
  Nu vet jag inte vad sappa har för lösning, men en del fiberoperatörer skickar dvb-c som rf-moduletat ljus i en egen fiber. Då är det ingen IP inblandad. Det är en ren kabeltvlösning, buren av en optisk fiber.

  Det som efterfrågades vart ett sätt att göra om IPtv till DVB-C och det låter relativt specialiserat. Om inte annat är det inte nödvändigtvis samma kodning

  Själv nöjer jag mig med DVB-T via en vanlig antenn på vinden.
   
 9. A
  Medlem · Östergötland · 18 inlägg

  anderols

  Medlem
  Jag tycker nog som flera andra, enklast att montera en antenn för marknätet o gå över till dvb-t som säkert dina tv klarar (dock kanske inte alla hanterar dvb-t2 för hdtv). Men du måste nog byta dina ev. Kortläsare.
   
 10. I
  Medlem · Skåne · 150 inlägg

  islander

  Medlem
  Fyra ATV 4, Viaplay och Netflix till "barnen", Dplay och Tv4 premium till dig. Jo jag vet du inte ville höra det men välkommen till framtidens TV...

  Barnen hade varsin box innan (Viasat), den yngsta har aldrig haft någon tittade en del på "vår" tv, nu har ingen av dem någon box längre, de ser på "TV" via ATV med 24" skärm samt på sina Ipads. De är nu 8,13,15 år.

  Tanken har faktiskt varit att skaffa bredbands TV då IPSwedens Big package, plus 4 boxar men det känns inte särskilt troligt att det blir aktuellt..
   
 11. J
  Medlem · 2 947 inlägg
  Nej du, Mats, får hålla med Demmpa här. Kabeltv via fiber är inte iptv. Det är ju i kundänden analog tv i de fallen Demmpa menar. Bara för att det i dessa fall skickas över en fiber är det inte automatiskt iptv. Nu är iofs inte iptv ett skyddat begrepp eller varumärke, men i dagligt tal menas oftast att man prenumererar på en dataström.
  På samma sätt är en varmluftsugn inte en vanlig ugn med en hårtork i, och en tax är inte en schäfer med korta ben. En Golf med folköl i bagaget är inte en folkvagn. Bara för att de påminner om varandra är de inte samma sak, även om de är dåligt implementerade. Det KAN vara iptv, digitaltv, etc, men i förekommande fall vanlig gammaldags kabeltv, precis som förr,, då det kom via koax, men kan omvandlas i källaren till en analog signal. Har själv varit med och installerat detta. Då är det kabeltv.
   
  Redigerat 2 feb 2016 22:08
  • Laddar…
 12. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 11 739 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Hur vet du att man använder TCP/IP-protokollet till att överföra tvkanalerna i sappa´s system? Det är nämligen det som IP står för i IP-TV.

  I bla Sappa´s system så måste man ha den speciella fiberkonverten (filter) för att kunna plocka ut CATV-signalen parallellt med TCP/IP-signalen.

  På Inteno´s tre CATV-moduler står det inget om TCP/IP och denna delen används för att koppla ihop CATV-modulen med bredbandsdelaren

  Med IP-TV så kan man använda en dator, IP-digitalbox (som är en dator), TV (som har dator i sig) till att ta emot IP-TV-"signalen", det IP-digitalboxen gör är att den upprättar kontakt med serven och begär att dataström xxx ska skickas till boxen. Så fort IP-digitalboxen stängs av så slutar serven att skicka dataström till IP-digitalboxen, det skickas bara en dataström (en kanal) åt gången till IP-digitalboxen.

  När det gäller CATV så skickas alla kanaler ut till alla kunder hela tiden, TVn/kabel-tv-boxen begär inte någon information från någon server att serven ska skicka information till TVn/boxen.
   
 13. T
  Medlem · Stockholms län · 678 inlägg

  TowaTei

  Medlem
  Ja precis, det kan tex vara en lösning där dvb-c sänds "analogt" i en annan våglängd i samma fiber eller i en egen fiber. Båda varianterna förekommer i Sverige. En dyrare med rätt skön lösning eftersom den ger det bästa av två världar – man kan då både köra broadcastad tv analogt eller som dvb via den "analoga" delen (bra för att enkelt kunna distribuera standardkanaler runtom i huset utan att behöva ha en massa iptvboxar), och köra resten som iptv via multicast över den "digitala" fibern så att man bara behöver ha en iptvbox i vardagsrummet tex.
   
 14. J
  Medlem · 2 947 inlägg
  Attans, allt det där hade jag sparat på att använda tills nästa inlägg :)
  Håller med. IP-tv kräver ip, alltså en dataström, till en dedikerad box med en ip-adress, rätt enkelt.

  Man får helt enkelt inte hänga upp sig vid vilket medium som används. Bara för att det är en fiber på vägen är det inte ip. På samma sätt kan man mycket väl ju köra Triple play med bredband, tv och telefoni på en hundra år gammal kopparkabel, DET är också ip-tv.
   
 15. M
  Moderator · Västernorrland · 11 186 inlägg

  Mats

  Moderator
  Jag kan inte säga att just sappa gör det idag men jag har routat en likadan lösning tidigare när en så kallad hemmarouter inte riktigt dög för jobbet
   
  Redigerat 3 feb 2016 09:50
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.