Byggahus.se

Interimistiskt slutbesked?

 1. X
  Medlem · Skåne · 2 202 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Hej,
  Är det någon i närtid som byggt enplanshus som fått ett interimistiskt slutbesked beviljat?
  Vilka minimikrav behöver uppfyllas för att ett sådant ska utfärdas?

  Jag har läst att många 1,5-planshus byggs med oinredd ovanvåning och att man då får ett interimistiskt slutbesked för att kunna flytta in i nedanvåningen, sätts det inte en tidsfrist på när ovanvåningen måste vara klar för att ett riktigt slutbesked ska kunna utfärdas?
  Vad blir då motsvarigheten i ett 1-planshus, räcker det att man skärmar av den yta som ännu inte är klar?
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · 11 627 inlägg
  Det låter som det, teoretiskt iaf, skulle kunna vara möjligt att få ett tillfälligt slutbesked. Det som behövs är entré, ett sovrum, badrum, kök, tvätt, vardagsrum, ventilation och uppvärmning. Allt ska vara säkert och tillgänglighetsanpassad. Så om ni på ett säkert sätt kan spärra av resten av huset extra toa, badrum, fler sovrum, bastu mm tycker jag att det borde gå.

  Det viktiga är att ni har klara de grundfunktioner som samhället sätter upp för att kunån kalla det en bostad.
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem · Halland · 506 inlägg

  Alias_Olle

  Medlem
  Precis som Hemmakatten beskriver. Det ska finnas grundläggande utrustning för att kunna laga mat, tvätta sig, gå på talett osv samt att det inte får föreligga risk för säkerhet och hälsa. Dvs ventilationen bör fungera, ingen lös/öppen isolering eller liknande i utrymmet som ni vill ta i bruk osv.

  Är området tydligt avskiljbart från resten bör det inte vara något problem att få ett delslutbesked eller interimistiskt slutbesked.
   
 4. X
  Medlem · Skåne · 2 202 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Är detta något man kan kräva att få eller är det något kommunen kan ge som en god gest?
   
 5. T
  Medlem · Stockholm · 191 inlägg

  Tänka

  Medlem
  Kommunen ska inte ge slutbesked som en god gest. Om byggnaden utan den färdigställda åtgärden bedöms uppfylla alla krav (som den färdigställda bygnaden ska uppfylla, minus några eventuella tekniska egenskapskrav, som t.ex. färdigställd övervåning, inväntan på besiktning av ny kamin innan den får tas i bruk, färdigställande av ramper mm) bör det kunna ges ett interimistiskt slutbesked. Ett litet urval av argument som kan föras emot det interimistiska slutbeskedet är:
  - Kommer ni att kunna byga klart och få ett fullt slutbesked innan tiden har löpt ut? Isf ges inte interimistiskt.
  - Kommer det vidare färdigställandet påverka funktionen av det som det interimistiska slutbeskedet ges för? Isf är det inte rimligt att ge interimistiskt, med några enstaka få undantagsfall.
  - Kommer ett interimistiskt slutbesked att påverka tillgänglighet, användbarhet, risk eller säkerhet för ianspråktagande av byggnadsverket i samband med färdigställandet? Isf SKA ABSOLUT INTE interimistiskt slutbesked ges.
   
 6. X
  Medlem · Skåne · 2 202 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Vilken tid skulle löpa ut menar du?
  Hur menar du resonemanget går när man bygger 1,5-planshus med oinredd ovanvåning?
   
 7. H
  Moderator · Stockholm · 42 787 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Ett bygglov är giltigt i 5 år. Om kommunen inte bedömer att du kommer att kunna bygga klart inom den tiden, så kan det vara ett argument mot interimistiskt slutbesked.
   
 8. X
  Medlem · Skåne · 2 202 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Ok, då är det kanske den tiden @Tänka menar då.
  Men jag tänker det finns ju de som bygger 1,5-plans hus på 1-2 år, som flyttar in med oinredd ovanvåning. Då är det ju 3 år kvar på bygglovet.
   
 9. P
  Medlem · Västra Götalands · 346 inlägg

  Poxeman

  Medlem
  Om ni redan i planeringsstadiet lägger upp bygget med tanke på interimistiskt slutbesked och KA gör en kontrollplan baserad på det ska det inte vara några konstigheter.
  Mitt senaste bygge (utbyggnad ICA-butik) hade vi fyra deletapper med egna interrimistiska slutbesked.
   
 10. X
  Medlem · Skåne · 2 202 inlägg

  xLnT

  Medlem
  intressant, undrar om/hur det skiljer sig från bostadsbyggande.
   
 11. M
  Medlem · Stockholms län · 2 213 inlägg

  myrstack

  Medlem
  I princip handlar det väl om
  1) Att se till att första etappen uppfyller tillgänglinghetskraven
  2) Att bygga en kontrollplan från början för ett byggande i etapper

  Ev kan jag tänka mig att en att byggnadsnämnden kan ha åsikter kring hur man säkerställer att en byggnadsdel som inte fått ett slutbesked inte tas i bruk utöver detta.

  Slutbesked vid projekt i flera etapper

  Om en byggåtgärd ska genomföras i flera etapper kan det vara lämpligt att separata interimistiska slutbesked eller slutgiltiga slutbesked upprättas för varje enskild etapp. Då bör det även finnas en kontrollplan för varje etapp. Alternativt kan det finnas en enda kontrollplan för alla etapperna men då måste den vara uppbyggd så att det framgår vilka kontroller som ska ingå i varje etapp.

  https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/byggprocessen/slutbesked/
   
 12. R
  Medlem · 2 634 inlägg

  RoBo

  Medlem
  Och kommunen tar även ut en extra kostnad för interimistiskt.
   
 13. X
  Medlem · Skåne · 2 202 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Jo, något annat vore ju konstigt.
   
 14. T
  Medlem · Stockholm · 191 inlägg

  Tänka

  Medlem
  Här hade hempularen ett bra svar apropå bygglovets giltighetstid och Poxeman påpekade planeringsupplägget.
  (Tänk på att 1,5 plan är ett envåningshus enligt PBL. Oinrett innebär att ni kanske behandlar övervåningen som en vind, men den måste ha golv, väggar och tak. Den måste inte ha alla mellanväggar mellan rummen, men vill ni ha badrum/toa på övervåning är det en bra idé att ha med det i lovet och "inreda" det som toa, alternativt söka för ändring av VA senare.)

  Normalt alternativ: Du kan välja att bygga 1,5-planshus med oinrett övre plan som en del av det totala lovet, men där övre plans BTA och toa/badrum ingår i lovet och entréplanet uppfyller alla krav för en komplett bostad för er familj. Då kan du få ett formellt korrekt slutbesked och sen välja att färdigställa övre planet med rumsindelning för boningsrum och sällskapsrum vid valfritt tillfälle. Vill du efter detta ha badrum, toa, balkonger, flera takkupor, takterasser osv så söker du helt sonika nytt lov/gör en ny anmälan.

  Mindre vanligt alternativ: Du kan välja att bygga 1,5-planshus där viktiga funktioner (dock inte sådant som omfattas av tillgänglighetskrav) på övre planet färdigställs först efter att ni fått interimistiskt slutbesked på entréplan. T.ex. så vill ni installera takkupor, terrasser, balkonger osv i ett senare skede men ha ett enda bygglov för den samlade åtgärden. Då måste ni bli klara inom fem år med åtgärden för att inte behöva söka om lovet för färdigställande. Frågan är varför man vill ha detta alternativ?
   
 15. X
  Medlem · Skåne · 2 202 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Hur menar du där?
  Vi bygger enplanshus och vill flytta dit så fort vi bara kan. Då menar jag att vi ska ha färdigställt entré, hall, toa med dusch, tvättstuga, kök, vardagsrum och ett sovrum. Sen avgränsar vi resterande (arbetsrummen, sovrummen, toalett, vardagsrum) och gör dessa klara när vi flyttat in.
  Jag tänker också att vi har gjort det så grundläggande det bara går, tex kör betonggolv (plattan) (lägger tegel/trägolv när vi flyttat ner) osv.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.