Byggahus.se

insynsskydd mot nyfikna grannar?

 1. W
  Medlem Nivå 5
  Hej,

  Vi bor i radhus och skulle behöva någon form av insynsskydd mot en nyfiken granne, vi har ett staket mellan oss på ca 140cm men det räcker ju inte. Grannarna är trevliga men man känner sig alltid iakttagen...

  Har en träterrass mot staketet och har en plan att göra ett dike i altanen och antingen sätta en spaljé eller något (gärna vintergrönt) som kan hålla sig 2m högt och gärna ganska smalt för att inte stjäla för mycket plats.

  För grannsämjan är det troligtvis olämpligt att direkt sätta en 2m hög spalje eller några höga träd/buskar utan förloppet bör nog starta på 160cm och sedan efter något år "råka" bli strax över 2m ;)

  Men hur löser man det med en spalje? Gillar ju armeringsnät men då skulle man behöva höja det succesivt under året och bygga på "underifrån"?

  Någon som får någon tanke att dela med sig av?

  Mvh
   
  Redigerat 2 apr 2015 00:24
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Visserligen är jag starkt emot Tujor, med de lär växa med raketfart,
  och att de blir mycket täta har vi väl alla sett.
   
 3. W
  Medlem Nivå 5
  Hej, ja det är en tanke. Men vi har redan det på större delen av tomten så det vore kul med något annorlunda på altanen :)
   
 4. I
  Anonym
  Trevliga grannar säger du. Är det inte lämpligt att vårda sämjan då, att försöka lura dem kan inte vara särskilt smart.
  Om du gör det insynsskyddat, tänk på att det blir en mer skyddad arbetsplats för tjuvar också.
  Måste det vara ett permanent insynsskydd på 2m högt eller kan ex en tilltbar parasoll, ett solsegel, eller liknande i kombination med ett lägre permanent vara ett alternativ?
   
 5. roland53
  Medlem Nivå 13
  Kanske något sådant här?

  Du skrev vintergrönt. Då kan man välja tex murgröna, men eftersom man oftast inte använder uteplatsen på vintern så tycker jag att det inte gör något om man använder lövfällande växter. Skyddar på sommaren och släpper in ljus på vintern.

  Använd tex rosor. Honungsros växer som ogräs och blommar rikligt (dock under en kort period). ;)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2015-04-02 08.36.06.jpg
   
  • Laddar…
 6. himw
  Medlem Nivå 5
  Hur snabbt växer murgrönan upp?
  Tycker inte vår växer så mycket men din lösning med en vägg var ju toppen!

  Wretan- har du försökt föra in något samtal med grannarna på ett högre staket eller är de av den nyfikna typen som gärna vill ha insyn?

  Vi har en häck av pil- de växte en och en halv meter förra sommaren ifall du vill ha något snabbväxande- tror dock att pilrötter kan bli rätt rejäla med tanke på vad som finns i närheten under mark typ vatten och avlopp.
   
 7. roland53
  Medlem Nivå 13
  Ja, jag vet inte om det är beroende på jordmån, men på vår lätta sandjord har det tagit ca 5 år för murgrönan på bilden.
  Så så där supersnabbt växer dom inte, Har därför, som jag skrev, kompletterat med rosor.
   
 8. M
  Medlem · Nivå 11
  Vi har en berså med armeringsnät där vi planterat klematis (Summer snow) och den växer så det knakar och blir helt tät trots att vi klipper ner den varje år. Om jag minns rätt så täckte den hela armeringsnätet redan första året. Nackdelen är att den inte är vintergrön men den erbjuder ett visst insynsskydd ändå på vintern.
   
 9. G
  Medlem Nivå 5
  Humle? Du kan ju alltid skylla på att du vill testa att brygga eget öl.

  Växer otroligt snabbt under en säsong (ca 20 cm per dygn när den sätter i gång på våren). Dör ner under vintern, men då behövs kanske inte insyns skyddet lika mycket.

  Eftersom den kan bli 6-7 meter hög. Så länge den har något att klättra på, kan en planta täcka en stor yta om man odlar den längs ett plank eller vägg.
   
 10. F
  Medlem Nivå 2
  Oj 20cm per dygn! I vad för gjord trivs dom och i vilket väderstreck?
   
 11. R
  Medlem Nivå 4
  Parkslide ^^
   
 12. G
  Medlem Nivå 5
  Mullrik jord, rotstocken går djupt så den behöver plats att växa neråt. Inte direkt på berg med bara en tunn skorpa matjord. Något så när hungrig så gödsel någon gång ibland gör gott, gärna lite halvskugga.

  Men de finner sig i det mesta och ränner ändå iväg så länge det finns något att klättra på.

  Det som kan vara lite kinkigt med humle är väl att de är två-könade, och du vill bara ha honplantor. Särskilt inte om du har något granne som kan tänkas ha en planta och använda sina humlekottar till öl. Befruktade kottar = äckligt öl, inte alls den humlesmak de förväntar sig.
   
 13. H
  Medlem Nivå 9
  Spaljé och så sätter du en "fönsterbräda" / blomsterlåda en bit nedanför kanten. Plats för tomater och annat. :)
   
 14. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
 15. Per Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Blev det någon spalje wretan? Eller blev den höga buskar eller något annat istället? Ladda gärna upp en bild så vi får se resultatet.

  Appropå insynsskydd så har Marlen idag publicerat en bra artikel om olika typer av insynsskydd. Kolla gärna in den här: https://www.byggahus.se/tomt/insynsskydd-tradgarden