Byggahus.se

Inkoppling Siemens spishäll - Perilex - befintligt perilexuttag

 1. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3
  Hej!

  Ja som många frågar och undrar. Hur kopplar man detta?
  Det gäller en Induktionshäll från Siemens.
  3st 16A säkringar går till spis enligt schemat. (en ugn borde rimligen sitta på någon av dessa säkringar också eftersom den sitter installerad på väggen bredvid spisen och saknar egen benämning i schemat)

  Det framgår hur tidigare koppling såg ut med grön-gul, svart, brun och grå.

  Nu skickar Siemens en spis med grön-gul, ihopsatt med klammer grå-blå, ihopsatt med klammer brun-svart.

  Förslag mottages tacksamt. Eller snarare "rätt instruktion" mottages tacksamt!! Antar att den grön-gula fortfarande ska in i "mitten" precis som vid tidigare koppling av electrolux spishäll men hur gör jag med de andra två som sitter med klammer...

  (De 3 översta bilderna hör till befintlig anslutning/spis. Uttaget på bild 2 och Perilexuttaget hade jag hoppats kunna använda utan nydragning av el etc...)  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  befintliga uttaget - gamla spisens koppling.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  befintligt uttag.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  gamla kabeln med grön-gul x grå x svart x brun.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Närbild Siemens Induktionshäll.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Siemens kopplingsschema induktionshäll.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Siemens ny häll sammkopplade grön-gul x svart-brun x grå-blå.jpg
   
 2. M
  Medlem Nivå 6
  Klipp isär den bruna och svarta.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Av bilden med kopplingschema (märkt 6) så tycker jag att det framgår att kabeln är kopplad enl det vänstra alternativet. Dvs för enfasinkoppling, bara mot fas och nolla (och skyddsjord). Då kräver hällen troligen 20A säkring.

  Du vill koppla enl det andra alternativet med 2 faser. Dvs. du får dela upp den bruna och svarta. Koppla som två faser. Den blåa och gråa(?) skall fortsätta att vara ihopkopplade. Välj då helst de två faser i matningen som INTE används till ugnen. Du får försöka utreda vilken fas det är som går till ugnen.

  Nu skall man tillägga att detta är lite gissning. Du bör kontrollera att andra änden av kabeln inne i hällen verkligen är kopplad enl schemat, så det inte sitter en bygling till där (blir i så fall en härlig kortslutning när du kopplar två faser).
   
 4. torbeno
  Husägare · Nivå 12
  Helt rätt
  Klipp isär brun-svart. Behåll grå-blå. Grå-blå är nollan. Faserna är inte byglade inne i hällen. En fas till höger sida och en fas till vänster.
   
  • Laddar…
 5. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3
  Tack för svar!

  2 frågor..

  1. Om jag klipper isär brun-svart och sätter de på "rätt ställen" (så det synkar mot uttaget) i perilexstickkontakten. Sätter grön-gul på jorden (om det nu kallas det. Jag menar i mitten precis som den satt vid tidigare montering). Var sätter jag då den ihopklamrade grå-blå??
  2. Varför inte klippa så att jag har alla färger fria och kan synka dessa mot samma färger i perilexuttaget i väggen?

  Kan tillägga att den vita som går fram i vägguttaget är grå hela vägen fram men sedan är skarvad till vit sista 10cm (!?) Med det sagt får man ju en känsla av att alla kablar borde synkas mot rätt färger som kommer ur väggen..

  Sköna funderingar på en fredagskväll :)

  Tack så långt!
   
 6. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3
 7. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Nej, nu får du ta det väldigt försiktigt här så att du inte bränner sönder din nya häll.

  Den blå-grå som fortfarande sitter ihop ska båda kopplas till nollan i perilexuttaget. Kopplar du fel går hällen sönder. Nollan finns längst upp till vänster, som på vid uttag som är vridet 90 grader bli nere till vänster, där det sitter en blå ledare i uttaget.

  Vi får hoppas att du verkligen har en nolla framdragen till perilexuttaget också, även om det ser ut att vara så. Det är som sagt dyrt att förstöra hällen. Kan du fota märkskylten på din gamla spis?

  [​IMG]
  Likaså den grön/gula skyddsjorden kan bara sitta på ett ställe - rätt ställe - i mitten.

  De två faserna kan du som sagt klippa isär och koppla till två av fasstiften i perilexkontakten. Vilken spelar egentligen ingen roll, men det vore bra att lista ut vilken av dessa faser som ugnen eventuellt använder, så att du kan använda de andra två till hällen.
   
  • Laddar…
 8. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3
 9. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3
  Enligt bild nummer 2 (längst upp i mitt inlägg) så framgår att det är blå som är framdraget till övre vänstra (eller som du nämner nedre vänstra eftersom uttaget här är monterat horisontellt och inte vertikalt. I själva stickkontakten/perilexkontakten satt gamla spisens GRÅ kopplad dit...
   
 10. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Bra, då vet vi att du har en nolla i uttaget. Färgerna i den gamla kabeln verkar inte följa någon sentida standard..jag se t.ex ingen blå i kabeln? Du kan ju bekräfta detta om du vill genom att titta hur den var inkopplad i gamla hällen.

  Annars är det bara att koppla in stickproppen till din nya häll. Tar du det bara lugnt och kontrollerar noga så blir det bra.
   
 11. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3
  Grön-gul i mitten, blå på nedre vänster (ska jag låta den blå sitta ihop med grå precis som den levererades?).

  Sedan delar jag på svart och brun och matchar de mot vägguttaget svart och brun.

  Är det rätt uppfattat?

  Tack för all hjälp, intressant.

  Att det ser ut som det gör på nya hällen jämfört med gamla beror, vad jag förstår, på att nya induktionshällen driver två separata enheter. Dvs drivdonen till de fyra plattorna är uppdelade på två olika enheter?

  (Fastigheten byggdes 2005 så det är relativt nydragen el. Apropå olika standarder).
   
 12. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Ja, det är rätt uppfattat. De blå/grå ska sitta ihop och kopplas till nolla nere till vänster, men om den fabriksmonterade ändhylsan skulle vara ett problem så får du klippa ned ledarna lite kortare för att de ska få plats i stickproppen. Bara du kopplar både blå och grå till nollan.
   
  • Laddar…
 13. heisiandiishe
  Medlem Nivå 3