Byggahus.se

IKEAs vitvaror?

 1. U
  Medlem · Stockholm · 4 inlägg

  Ulrocka

  Medlem
  Funderar på att köpa Ikeas frys FROSTIG, lådkyl NUTID och diskmaskin RENLIG.
  Även micron FRAMTID..Någon som har något negativt eller positivt att säga om dessa eller IKEAS utbud på vivaror generellt?

  Tacksam för din respons! :)
   
 2. F
  Medlem · Västra Götaland · 1 063 inlägg

  Forbo

  Medlem
  Hej,

  Det är Whirlpool som gör Ikeas vitvaror. Vi har alla vitvaror utom kylskåpet från Ikea och är efter 3 år väldigt nöjda. Kan nämna att vår fantastiska induktionshäll dog dagen innan julafton, men det är 5 års garanti på grejerna och vi fick en ny av den senaste modellen med ny 5årsgaranti...kalas.

  Det är bra grejer generellt, dock med begränsat sortiment så har du specifika önskemål kan det kännas lite trist och likformat kanske:) Men kvalitetsmässigt är det bra, och med garantier.
   
 3. F
  Medlem · Västra Götaland · 1 063 inlägg

  Forbo

  Medlem
  Kan tillägga att induktionshällen pajjade av el-fel här hemma i samband med överbelastning...hade kunnat undvikas (Men berätta inte det för Ikea;-))
   
 4. R
  Medlem · 508 inlägg

  robsarve

  Medlem
  Inte så imponerad av diskmaskinen. Den är rätt tystgående, men eftersom den saknar övre propeller så diskar den dåligt i överkorgen. Hade tidigare en IKEA-maskin som hade propeller uppe och den var bättre.

  Fläkten med lutande framsida är extremt usel. Drar knapp i sig något os men dundrar något magnifikt.
   
 5. M
  Medlem · Skåne · 1 500 inlägg

  MMR

  Medlem
  VI har en IKEA disk (Renlig DW60) och den har övre propeller. Jag tycker den är tillräckligt tyst och diskar rent vår vardagsdisk på snabbprogrammet (30 min). Fläkten är inte en "lutande" utan en vanlig väggmonterad kåpa (HW560) och den fungerar också bra, kör den till imkanal och på max när man steker rejält. Har även Ikeas induktionshäll och v-luftsugn, och även dessa fungerar bra. Nu har vi bara haft sakerna snurrande i 1 månad så kvalitén i det långa loppet kan jag inte uttala mig om.
   
 6. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Idag verkar det som om IKEA har släppt in Elektrolux tillsammans med Whirlpool.
  Själv har vi några IKEA Whirlpool produkter och funkar jättebra sedan 2 år förutom lite avig värmezonsplacering på Induktionshällen
   
 7. H
  Medlem · Västerbotten · 12 inlägg

  hugoborjesson

  Medlem
  Vi har precis köpt Ikeas inbyggnadsugn och kombimikro. Ångrar mig bittert. Båda två kör fläktar även efter man stängt av ugnen.
  Om jag kör mikron i två minuter så kör den sen fläkten i 20-30 minuter, och det är ingen tyst diskret fläkt utan 63 dB (en meter från ugn).
  Borde vara olagligt att sälja sånt skit.
  Har pratat med Ikea om reklamation. De kan skicka en tekniker för att undersöka, men om han bedömer att allt är ok åker jag på kostnaden. Har även frågat efter specifikation om hur länge den ska kyla, men det finns inte. Så det hela blir ju en godtycklig bedömning av teknikern.
  Så mitt tips till alla är att undvika Ikeas vitvaror!
   
 8. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Verkar som om en till reagerat på detta.
  http://www.byggahus.se/forum/koek/174697-flaektljud-pa-inbyggnads-kombinationsugn.html

  Tycker det låter konstigt om fläktarna ska behöva gå så länge efter lite mikrande.
  Om den bullrar mer än vad den är specad för tycker jag att det finns läge för en reklamation.

  Sedan är det kanske lite överdrivet att tokvarna för alla Ikeas vitvaror för att du fått en ugn som bullrar för mycket.

  Nu vet jag ju inte om det är en elektrolux eller whirlpool maskin men du skulle ju kunna även titta på deras hemsidor om motsvarande produkters specar betr buller, dom är kanske lite mer utförliga.
   
 9. H
  Medlem · Västerbotten · 12 inlägg

  hugoborjesson

  Medlem

  Tokvarna för Ikeas vitvaror?

  Jag tycker också att det är konstigt att fläktarna ska behöva gå efter en kort användning. Det extrema är ju mikron som kör igång efter bara någon minuts mikrande. Varmluftsugnen har jag lite större förståelse för, även om jag tycker det är konstigt att jag kan köra ugnen i 365 dagar utan att överhettas men när jag stänger av den måste den ändå köra 30min kylning.

  Att jag sen generellt avråder från Ikeas vitvaror beror på bemötandet av kundtjänst. De lägger över hela ansvaret på mig som kund. De kan inte lämna några specifikationer på hur länge kylfläkten ska gå (tid eller temperatur) eller hur högt den får låta. Om jag ändå vill att de ska skicka en tekniker för att felsöka blir det ju en subjektiv bedömningen av teknikern ifall han tycker att den låter för mycket eller om den kör fläktarna för länge. Om teknikern bedömer att varorna är ok måste jag som felanmälare betala kostnaden. Jag som kund har alltså ingen möjlighet att bedöma om produkterna är felaktiga eller inte innan jag felanmäler.

  När jag pratade med Ikea idag (för tredje gången) fick jag rådet att dra ut sladden och låta ugnen stå utan ström över natten. Det skulle tydligen ha hjälpt för många som upplevt liknande problem (eller så tröttnade de på att klaga). Undrar om att tillkalla en schaman eller testa homeopatmedicin blir nästa råd;-) Dock lite oroväckande att det verkar finnas många med liknande problem...

  För att förtydliga gäller mitt missnöje framförallt produkter IKEA Nutid OV9 och IKEA Nutid MWC6.
   
 10. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Att inte kundtjänst kan uppge bullernivå och hur länge fläktarna skall gå kan ju bero på att elektrolux/whirlpool inte uppgett detta, som sagt du skulle ju kunna kolla på deras hemsidor för att på så sett kunna få en objektiv referens om det nu finns.

  Att stänga av ugnen kan vara en lösning, har haft liknande strul med touch sensorerna till spisen. Som jag förstått så kalibreras dessa när strömmen sätts på och är det då mörkt i köket så finns risken att dom senare inte reagerar på dina fingrar.

  Kanske samma princip gäller här, var det svalt i köket när du kopplade in strömmen så kanske fläktarna försöker uppnå denna temp igen och det tar tid.

  Jag är ingen specialist på området utan bara spekulerar.
   
 11. H
  Medlem · Västerbotten · 12 inlägg

  hugoborjesson

  Medlem
  Det hade varit helt ok om kundtjänst hade hänvisat mig till en elektrolux/whirlpool och angett vilken modell jag ska kolla på. Nu är det faktiskt så att jag har köpt produkten/erna av Ikea och ingenstans i de papper jag har fått från Ikea framgår det att det skulle vara elektrolux eller whirlpool som har tillverkat produkterna.
  Nu har Ikea valt att branda dessa produkter under sitt eget varumärke. Då kan det inte vara upp till mig som kund att själv googla och leta på forum för att ta reda på vilken underleverantör (och deras modellbeteckning) Ikea har anlitat! Och hur ska jag kunna vara säker på att jag kollar på rätt produkt när jag inte fått uppgiften av Ikea?

  Ugnarna är inkopplade i rumstemperatur.
   
 12. H
  Medlem · Västerbotten · 12 inlägg

  hugoborjesson

  Medlem
  Om nu någon vet vem som har tillverkat ugnarna IKEA Nutid OV9 och IKEA Nutid MWC6 och kan hänvisa till originaltillverkarnas specifikationer vore jag tacksam.
   
 13. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Nu tror jag förvisso inte att du hittar exakt samma ugn hos tillverkarna då alla stora kedjor brukar göra justeringar på produkterna. Förr stod det typ ikea made by whirlpool på vitvarorna, kanske dom tagit bort detta nu.

  Jag tycker du ska reklamera och sedan ta ett snack med servicefirman när dom ringer upp dig och i samband med detta bestämma om det är värt att ta dit en tekniker eller inte.

  Kollade snabbt på elux hemsida och dom uppger tyvärr ingen bullernivå på sina ugnar.
  Jag kan även tänka mig att ugnar monterade i höga skåp låter mer både för att dom kommer högre upp samt att resonanslådan blir så mycket större och mindre stum.
   
 14. S
  Medlem · Västra Göteland · 38 inlägg

  S_Jonsson

  Medlem
  Är också i valet och kvalet om man skall köpa ikea vitvaror eller ej om jag väljer att köpa övriga köket från ikea.

  Någon som vet om det kan bli problem med passningen om man köper utanför ikea?

  Vore inte överraskande om ikea lagt in egna osynliga mått för att försvåra inköp av andra produkter.
   
 15. G
  Medlem · Stockholms län · 152 inlägg

  gunnar blomkvist

  Medlem
  Min köksfläkt åkte ut för att undvika tinitus. Spishällen uselt konstruerad 2 stora kärl går inte att använda samtidigt. Micron ok dock, ugnen hyfsad. Min granne köpte inbyggnads kyl o frys utan att tänka på att man missar minst 5 cm i innerutrymme i skåpen eftersom dom är anpassade efter innermåtten på inbyggnadsskåpen.
  Med andra ord det finns bättre prylar ute i handeln.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.