Byggahus.se

IKEA tar inte sitt ansvar för reklamationer

 1. haggle
  Medlem Nivå 5
  Jag måste berätta om mest idiotiska IKEA-turerna denna höst.
  Jag köpte för ett par månader sedan en integrerad kyl- och frys från IKEA. Jag valde modellen Tinad av skälet att bullernivån är angiven till endast 35 db.
  När skåpet var på plats och skulle börja användas noterade jag att skåpet lät mycket mer än förväntat.
  Jag gjorde därför först en bullermätning med min mobil som visade 42 db. En kompis som jobbar som ljud- och vibrationsingenjör kom hem till mig med en mätare som också visade 42-43 db.
  Jag ringde då IKEA och reklamerade skåpet, varvid jag fick till svar att IKEA skulle skicka ut en tekniker. Tre veckor senare kom det en tekniker från en liten firma (Kyl & Hushållscenter Syd) som IKEA tydligen anlitar som underentreprenör för reparationer och dylikt. Teknikern konstaterade först att kylskåpet fungerade, och skulle därefter göra en ljudmätning. Han fick dock inte sin ljud-mätare att fungera och åkte därifrån igen. Veckan efter ringde teknikern och berättade att han varit i kontakt med Whirlpool (hur de nu kommer in i bilden?). Whirlpool hade då förklarat för honom att de ljudmätningarna som ligger bakom decibel-specifikationerna på vitvaror görs i en ”väldigt speciell miljö” och är inget man kan mäta hemma hos någon. Så länge ett kylskåp fungerar och låter som ett ”normalt” kylskåp ”brukar låta” godtar man därför inga reklamtioner.
  Detta är naturligtvis ett fullkomligt idiotiskt resonemang. IKEA säljer kyl- och frysar ända nerifrån 35 och upp till 42 decibel. Alla som känner till decibelskalan vet att det är en väldigt stor skillnad mellan 35 och 42 decibel! En kund måste naturligtvis kunna förlita sig på att decibel-angivelse och övriga produktspecifikationer stämmer och ska inte behöva vara rättslös därför att företag försöker smita undan sitt ansvar med resonemang om att egenskapen ”inte går att mäta” eller att produkten fungerar som en sådan produkt ”normalt brukar fungera”. Mätning med en vanlig decibelmätare är fullt tillräckligt och måste accepteras, i annat fall får väl säljaren komma hem till mig och hämta kylskåpet och göra en mätning i sin superspeciella setup!
  Whirlpools resonemang är ungefär lika korkat som om en kund beställer och betalar för en porsche men får en Ford fiesta levererad, och säljaren försöker klara sig undan sitt ansvar genom att säga att Forden fungerar som en bil ”brukar fungera” och ”låter som en bil brukar låta”.
  Så otroligt dåligt och amatörmässigt skött av IKEA. Återkommer med mer information när jag hört vad mer IKEA har att säga om detta!
   
  • Laddar…
 2. R
  Medlem · Nivå 8
  Håller helt med Ikea här. Vet man lite om hur ljud fungerar så vet man också att en sådan mätning måste göras i ett sk. ekofritt rum. I ditt kök kommer ljudet att förstärkas av reflexer från väggar, tak och golv. Hur mycket beror på rummets utformning. Vill det sig riktigt illa kan man träffa på resonansfrekvenser i rummet och då kan volymen öka rejält. 6dB är inte alls orimligt

  Detta borde din kompis vetat om om du inte bara hittat på vad han jobbar med.
   
 3. J
  Medlem Nivå 4
  Ledsen att behöva säga det, men din liknelse är korrekt. Du har köpt en Ford fiesta och inte en Porsche... (kunde inte motstå)
   
 4. a.o.f
  Medlem · Nivå 6
  Det är Whirlpool som tillverkar IKEA:s vitvaror.
   
 5. HeineA
  Medlem Nivå 1
  Står kylen helt fritt utan väggar eller är det inskjutet med väggar bredvid sig, sånt påverkar också, står det stadigt på golvet, osv blir lite konstigt att döma ut hela IKEA koncernen för en sån sak.
   
  • Laddar…
 6. R
  Medlem · Nivå 8
  Du säger inte heller vilken vägning som gjort vid er mätning. Ikea mäter dB(A) vilket tar hänsyn till vilka frekvenser det mänskliga örat är känsligare för. Har ni mätt med dB(C) kan det också bidra till högre siffror.

  Hur långt ifrån mätte ni? Normalt brukar man mäta en meter från källan.
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem Nivå 10
  Ikea är så stora att de sätter kravspecifikation. Man köper inte vitvaror på Ikea! Man får vad man betalar för.
   
  • Laddar…
 8. haggle
  Medlem Nivå 5
  Det står helt fritt och vi har mätt ljudet från ca 1,5 meters avstånd. Inga resonanser eller liknande som nån jiddrade om i ett tidigare svar.
  Det funkar inte så,
   
  • Laddar…
 9. haggle
  Medlem Nivå 5

  Han hälsar att han inte ens orkar korrigera folk som du som gissar fritt :crysmile:
   
 10. R
  Medlem · Nivå 8
  Om det var inomhus så kommer du inte från reflexer, så är det bara. Även om det stod lång från väggar så gissar jag att det i.a.f. stod på golvet va? :)

  Resonanser sa jag att man KAN råka ut för.

  Nu råkar jag kunna en hel del om detta, och det jag hittills skrivit är ren baskunskap gällande akustik. Om din kompis kallar det jag skrivit för att "gissa fritt" så är det nog hans kompetens som brister.

  Här är en länk om du/ni är intresserade: http://230nsc1.phy-astr.gsu.edu/hbase/Sound/reflec.html

  "It also means that the sound intensity near a hard surface is enhanced because the reflected wave adds to the incident wave"
   
  • Laddar…
 11. haggle
  Medlem Nivå 5
  Hej Staffan. När RoAd antyder att jag ljuger om att en kompis som är ljud- och vibrationsingenjör hjälpt mig, så är det inte så konstigt om jag inte bemöter honom så vänligt tillbaka. Det borde du förstå.
   
  • Laddar…
 12. Staffan2000
  Banned by Bo · Nivå 17
  Inget av det du utläser ur RoAd:s svar ser jag. Inga antydningar alls.

  Staffan
   
 13. haggle
  Medlem Nivå 5
  Läs igen då,RoAds inlägg från kl. 18.55:
  "Detta borde din kompis vetat om du inte bara hittat på vad han jobbar med."
   
  • Laddar…
 14. Staffan2000
  Banned by Bo · Nivå 17
  Det har du rätt i! Likväl är det oklokt att stödda sig. Folk blir irriterade.

  Staffan
   
 15. R
  Medlem · Nivå 8
  Ber om ursäkt om jag trampade din kompis på tårna. Men för mig låter det orimligt att någon som är insatt i detta område skulle hjälpa dig utan att inse och påpeka skillnaden på er och Ikeas mätning och varför er mätning resulterar i ett annat resultat än deras utan att deras därför är fel.

  Att man mäter ljudnivå på apparater i en så kallad anekoisk kammare borde ingå i utbildningen för en "ljud och vibrationsingenjör".

  Om du tittar på denna sida så kanske du inser att en mätning i ett sådant rum kommer att ge ett annat resultat än i ditt kök: https://en.wikipedia.org/wiki/Anechoic_chamber

  Jag har själv varit i ekofria rum ett par gånger och det är obehagligt p.g.a. hur tyst det är. Det ekar rätt ordentligt i våra bostäder, även om vi upplever dem som ombonade och dämpade.
   
  • Laddar…