Byggahus.se

Idé att dra in fiber?

 1. R
  Medlem · Nivå 8
  Att det är förberett till tomtgräns betyder inte att det finns kapacitet, eller lust, att ansluta dig. Det finns flera exempel på personer i samma situation som dig som fått vänta väldigt länge på anslutning, eller helt enkelt blivit nekade. Tidigare idag var det en person som väntat i ett år trots att det verkade vara förberett hela vägen in i huset. Hans grannar hade väntat i två år.

  Och jag måste fråga varför du tror att det "mobila" kommer att utvecklas så det kan ersätta fiber? De som har insikt i branschen/tekniken anser det nämligen inte.
   
  • Laddar…
 2. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Medlem · Nivå 10
  Jag kan ansluta närsomhelst till stadsnätet, jag bor inte ute på landet med IPonly eller motsvarande leverantör. Jag påstår inte att mobilt ska ersätta fiber men det kommer vara likvärdigt, och det är det ju redan idag. Gå man tillbaka 10 år så förstår man utvecklingen och framtiden av det mobila, varför skulle man inte kunna utveckla det mobila? Jag kommer aldrig ha behov av 1000mbit, och om gemene man behöver det så kommer det mobila nätet att kunna leverera det.
   
 3. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Medlem · Nivå 10
  Behöver man ens nämna skäl? Det finns fler länder i världen än Sverige, behovet av stabilt mobilt bredband kommer vara av intresse i länder som inte har en socialisttstat som planterar miljontals kilometer fiber i backen, men befolkningen kommer likförbenat behöva snabbt nätverk.
   
 4. L
  Medlem Nivå 3
  ... Det betyder ju inte att det kommer vara bättre än fiber, eller att fiber helt plötsligt försvinner. Det betyder bara att det finns skäliga kostnadseffektiva alternativ till fiber.
   
 5. tommib
  Bergsfogde · Nivå 24
  Jaså? Hur då menar du?

  Det har redogjorts ett antal gånger, bl.a. i några av de trådarna som jag länkar i inlägg #12 i den här tråden.

  Om vi tar det en gång till, för de som sitter längst bak i klassrummet, så handlar det om mängden information som går att överföra vid en viss frekvens, vilka frekvenser som har lämplig utbredning för långa avstånd samt det faktum att "luften" är delad med alla. Summa summarum så går det kanske att klämma ut lite till men det börjar nå det fysikaliska taket. I detta räknar jag då inte in rena radiolänkar med punkt till punkt. Möjligen kan man med väldigt kreativ beamforming närma sig individuella radiolänkar för trådlösa applikationer men det kommer inte vara snart eller billigt.

  Vem var det som pratade om det där med 640 kb tidigare i tråden? Var det du eller någon annan? Argumentationen är liknande...

  Vad har socialiststat med något att göra? Att det finns länder där mobilt är enklare stämmer men det har snarare att göra med avsaknaden av befintlig infrastruktur och kanske framför allt avsaknaden av stabila förhållanden i samhället och i företag, vilket krävs för större åtaganden som att plöja ner fiber.
   
 6. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Medlem · Nivå 10
  Orkar inte dividera mer, lämnar denna diskussionen. Värre än politik detta...
   
 7. R
  Medlem · Nivå 8
  Ok, då stämmer det säkert. Det har bara varit en uppfattning hos vissa här att det är så rent allmänt och det finns det som sagt många exempel på att det inte är. Bl.a. var det någon som inte kunde ansluta till ett av Telias fibernät för något år sedan trots att kopplingsskåpet stod i tomtgränsen.

  Så det är bara en allmän känsla du har av att det "borde vara så"? Visst, jag kan förstå det om du är lekman och tittar på hur mycket trådlös kommunikation har utvecklats de senaste decennierna. Då är det lätt att tro att det kommer fortsätta så i all framtid. Men tyvärr finns det fysikaliska gränser som till slut sätter stopp.

  Framtidens utveckling kommer innebära snabbare kommunikation men över kortare avstånd.Över längre avstånd kommer det inte gå så mycket snabbare än dagens 4G. De allra högsta hastigheterna i 5G innebär att radiovågorna inte ens tränger igenom dina fönster.

  Slutligen: Nej. Trådlösa nätverk är inte ens i närheten av likvärdiga med fiber idag. Som jag skrev tidigare så finns det redan idag operatörer som erbjuder 10Gbit/s till privatpersoner. Det är drygt 30 gånger snabbare än 4G under helt optimala förhållanden. Och det är inte fibern i sig´som sätter den begränsningen så om det i framtiden behövs ännu snabbare förbindelse så byter man bara utrustningen i ändarna så kan man öka upp bandbredden många gånger till.

  Dessutom är fiber inte ett delat medium så bandbredden är dedikerad för enbart dig och inte delad med alla andra som är anslutna till samma cell. Med andra ord slipper man försämrad prestanda vid tider med hög belastning.
   
 8. J
  Medlem · Nivå 11
  Finns några andra riktiga kännare som också uttalat sig om framtiden...

  ”Jag tror det finns en världsmarknad för kanske fem datorer.”
  Thomas Watson, styrelseordförande i IBM, 1943.

  ”Det finns inga skäl att någon skulle vilja ha en dator hemma.”
  Ken Olsen, VD för stordatorföretaget Digital Equipment, 1977.

  ”Det finns inte en chans att iPhone kommer att få någon betydande marknadsandel.”
  Steve Ballmer, VD för Microsoft, 2007.

  ”Att tramsa runt med växelström är bara slöseri med tid. Ingen kommer använda det, någonsin.”
  Thomas Edison, som förordade likströmmen, 1899.

  Dock tycker jag de som har fiberduct framme vid tomtgräns nog kan känna sig hyfsat "framtidssäkra" även om de inte hoppar på erbjudandet nu utan håller fast vid ADSL, GPRS, 3G, 4G eller rörpost. Men bor man en kilometer från stor väg och får ett erbjudande om fiber för 15-20.000 tror jag man ska inse att det troligen kostar betydligt mer för just det hushållet men att man i erbjudandet ger samma pris åt alla...
   
 9. A
  Medlem · Nivå 15
  Allt inte på och av båda teknikerna behövs och kompletterar varandra.
  Och kommer utvecklas hela tiden.
   
 10. A
  Medlem · Nivå 20
  Det var du som lyfte in den politiska delen istället för att ge sakliga argument.
   
 11. B
  Medlem Nivå 6
  Telia vägar dock ge publik fast ip. Men den är publik, inte privat adress. Men det är inte stabilt, dels tidigare i höstas gick hastigheten ner till nästan noll och nu har den stängts av minst 1 gång varje kväll.

  Kör med dynamisk adress till den, löser dock inte problmet att kontakten bryts eller blir segt komma åt anslutningen dock.

  Är router, med extra antenn. Av typen "mobilt bredband".
   
 12. B
  Medlem Nivå 6
  Sen har vi över åren blivit nästan till 100% beroende att internet måste fungera. Mobilt bredband kan inte bli så stabilt (kan faktiskt störas av solens Solstormar), sen har luften begränsning hur mycket signaler som kan färdas (därför det slåss om frekvensbanden). tv fick inte ha kvar sina frekvensband längre, skulle gå till mobilt i stället.
   
 13. A
  Medlem · Nivå 20
  Är ju krasst så att fiber blir i de flesta fall ett monopol i själva infrastrukturen, på tjänstesidan lite mera öppet för konkurrens.
  Men även mobilnäten utifrån tillgängliga radiofrekvenser blir oligopol då det är begränsat och auktioneras ut med vissa förbehåll/krav.
  Men ser vi det positivt kan en merpart av fastigheterna idag få uppkoppling både via fiber och mobilt till rimliga kostnader utifrån behov, vad sedan satellit hamnar får framtiden utvisa.
   
 14. M
  Medlem · Nivå 11
  Jag har en fråga som möjligen är off topic men här finns många kunniga på området märker jag så jag testar.

  Vi har idag fiber i villan som kommer via IP Only och kommer inom kort få fiber installerat i fritidshuset via det kommunala energibolaget. Har man något att vinna på att välja samma tjänsteleverantör till båda fastigheterna?

  I villan har vi idag Telenor och de går inte få i fritidshuset enligt energibolagets hemsida. Tänker att det skulle finnas någon form av tvillingabbonemang eller paketlösning för båda anslutningarna. Bahnhof går att få till båda men det är ju två olika nät med olika debiteringsmodeller så det kanske inte går att få ihop ett paket?

  Någon som har koll?
   
 15. S
  Medlem Nivå 3
  Det enda du tjänar är nog att få dem på samma faktura.