Byggahus.se

Husplacering

 1. E
  Medlem · 4 inlägg

  Evenseven

  Medlem
  Hej,
  Vi har köpt en tomt och valt ett hus med inbyggt garage. Två ingångar fram, ett till huset och ett till garaget två utgångar bak från vardagsrummet. Tomten är på 1050 m2, 35m brett och 30m långt. Huset kommer läggas med framsidan ut mot vägen och läget på tomten kan ni se på bilden jag lägger till, frågan är hur ni hade placerat huset för att få till bra uteplats/er. Min tanke är att placera huset i mitten av tomten och fixa uteplats på framsida som går runt på östersidan och får då två lika stora gräsmatter på fram och bak men sambon vill ha uteplats på baksidan och vill ha sol på gräsmattan bak men då får vi lite sol på uteplatsen om jag förstått tomtens läge rätt. Om ni sätter er in i situationen vi står inför vad hade ni gjort och alternativet "sälja tomten och köpa en annan" finns inte?
   
 2. B
  Medlem · Stockholms län · 23 953 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Har man en uteplats i direkt anslutning till nordostsidan av ett hus så har man sol på uteplats fram till klockan 10-11 på morgonen. Fotot ser ut att vara taget ca 10 på morgonen med tanke på riktningen av skuggorna och man kan se att det nu börjar bli skugga på er grannes (nr. 16) uteplats på baksidan av huset.

  De flesta vill ha en solig uteplats under eftermiddag och kväll, och visst kan man göra en uteplats ungefär där du har ritat in den röda pilspetsen och längs gränsen åt höger för att få sol på senare på dagen, men det är ju mer praktiskt om man kan sitta och äta middag ute i direkt anslutning till köket i stället för att behöva bära iväg allt 10 m över gräsmattan.
   
  • Laddar…
 3. ricebridge
  Husägare · Jönköping · 4 200 inlägg

  ricebridge

  Husägare
  Bygg huset på norra/nordöstra delen av tomten, med ytterdörr åt söder. Använd sedan resten av den soliga fina tomten till altaner och gräsmatta av hjärtats lust.
   
  • Laddar…
 4. K
  Självbyggare · Skåne · 2 576 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Har ni sadeltak så blir det sol på gräsmattan även på baksidan i stort sett hela dagen. När vi placerade vårt hus la vi det också nästan i mitten av tomten med och räknade med att ha ständig skugga på baksidan. I verkligheten har vi sol på större delen av baksidan nästan hela dagen. Klart att det blir skugga på kvällen så altanen måste få plats på framsidan. Vår tomt är väldigt lång och smal, huset ligger 16 meter från gatan, vilket känns rimligt. Mycket närmre hade inte blivit bra
   
 5. E
  Medlem · 4 inlägg

  Evenseven

  Medlem
  Ja det låter ju bra, huset kommer se ut såhär på baksidan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3527.JPG

  Vi har pratat om att lägga ett trädäck på norra sidan av gräsmattan som lite solplats/mys i solen, alltså avskilt från huset. Sen tänkte vi att det kanske inte är hela världen om man är solfri på baksidans uterum på kvällen, kanske skönt med lite skugga?
   
 6. E
  Medlem · 4 inlägg

  Evenseven

  Medlem
  Bra ide', nordvästra blir det nog isåfall, så har vi sydöst med ständig sol. Hmmmm mycket att fundera på
   
 7. E
  Medlem · 4 inlägg

  Evenseven

  Medlem
  Bra ide vi tar det till oss och funderar vidare, det blir nog ett trädäck avskilt från huset, vi bor idag i söderläge och äter aldrig ute så det är inte ett prio att äta ute, mer som en solplats och då funkar ju det galant! Frugan vill gärna inte sola på framsidan
   
 8. B
  Medlem · Stockholms län · 23 953 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det är bra med flera uteplatser på olika ställen och alla behöver ju inte vara stora eller trädäck utan det går ju att ställa solstolar på gräsmattan om man bara flyttar lite på dem då och då.

  Att ha huset väldigt nära vägen, som grannen har, gör att de som går förbi på gatan ser in väldigt bra så tänk över det noga.
   
 9. B
  Medlem · Stockholms län · 23 953 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Om du med uterum menar ett inglasat rum så har man nog störst glädje av det på våren och hösten för att förlänga utomhussäsongen men då krävs det att uterummet blir uppvärmt av solen.

  Mitt på dagen under högsommarvärmen kan det vara bra med en uteplats i skuggan, men kvällstid är det nog sällan man föredrar skugga framför lite kvällssol.
   
 10. ricebridge
  Husägare · Jönköping · 4 200 inlägg

  ricebridge

  Husägare
  Tack. Men sydväst är bättre, för då får ni kvällssol. Oftast är det ju eftermiddagar och kvällar man är ute.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.