Byggahus.se

Hus byggt 68 , byta syll

251 läst  4 svar

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej vi har ett hus byggt 68 , 1 plans i tegel, krypgrund , uteluftsventilerad. Vi har haft problem med lukt och efter en besiktning från Anticimex visade det på att syllarna är tryckimpregnerade, vilket var vanligt på den tiden. Vi upplever även allergiska besvär i huset . Vi funderar nu på om allergin är kopplat till tryckimpregneringen? Någon som har erfarenhet ? Eller om det är något annat som ger allergin ( klåda i och runt ögonen , rinnsnuva, eksem, huvudvärk ) . Enligt besiktningen finns inget mögel ( inget synligt iallafall, inga prover tagna) men vi funderar på om det kan finnas något dolt mögel i krypgrunden? Erfarenheter ?

  Sedan undrar vi också om någon har erfarenhet av hur mkt som kan vara tryckimpregnerat i ett hus från 68 , kan det även vara i ytterväggar, bjälklag osv eller var det vanligast med enbart syllarna ?

  När det gäller syllarna har vi läst om doftsmitta, någon som har erfarenhet ?

  Vi undrar för vi försöker avgöra om det kan räcka med att byta syllarna och bli av problemet, eller om vi behöver göra mer omfattande renovering och byta i stort sätt hela grunden med bjälklag , trosbotten osv

  Kan det finnas andra material eller vanliga problem som kan vara boven i dramat i ett hus byggt 68 ?

  Vi har provat med undertryck o avfuktare i grunden, vilket taget bort en del av lukt problemet med allergin kvarstår.


  Tack på förhand för svar
   
 2. A
  Medlem Nivå 1
  Ingen som har erfarenhet alls kring något av det jag undrar?
   
 3. L
  Husägare · Nivå 14
  På 50-70 talet var där en eller ett par tillverkare av asfarock skivor ( asfalt impregnerad treetex ) som användes som väderskydd. Dessa lukta kraftigt än i dag. Det finns bara ett sätt att undvika att lukten kommer in i huset är att ha ett svagt övertryck på några mm vattenpelare.

  Sök på forumet efter
  Lukt i hus
   
  Redigerat 11 sep 23:22
 4. A
  Medlem Nivå 1
  Stort tack för svar. Vet du om det kan ge upphov till allergi, eller det enbart lukten som är problemet? O vet du vilka tillverkare? Vårt hus är från LB hus
   
 5. A
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Byt syllarna. Finns en del info om tillvägagångssättet här på forumet har jag för mig. Jag bytte "meter för meter". Kolla under golvbjälklagen så inte brädorna är besprutade med Cuprinol.. Fick byta dem också samt all isolering i bjälklagen också..

  Kan vara så att div byggmaterial är luktsmittat.. Kolla upp "ozonbehandling". Inget jag gjort dock men det verkar fungera..

  Hoppas det löser sig!
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka