Byggahus.se

Hur ska jag kunna få ihop en tornbyggnad och ett större ihopbyggt garage med 4 meter takhöjd?

 1. S
  Medlem · 216 inlägg
  Jag har precis skapat en projekttråd för mitt byggprojekt, men i denna tråd så fokuserar jag på att få lite hjälp med planlösningen där jag kört fast lite. Länk till projekttråd: https://www.byggahus.se/forum/threa...igantisk-kaellare-och-4m-hoegt-garage.315001/

  Jag vill bygga en stor villa ”byggmästarvilla” i 1890-talsstil. Den ska ha ett torn och ett inbyggt garage med 4 meter i takhöjd. Har anlitat en arkitekt för att skissa på en lösning men jag är inte helt nöjd med planlösningen, har fastnat och vet inte hur jag ska gå vidare. Är det någon här som har idéer som kan hjälpa mig komma vidare?


  Så här ser husstilen ut som jag vill uppnå:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1053_1.jpg


  Förutsättningar (enligt detaljplan):
  • Tomt på 1250kvm som gränsar till naturområde
  • Byggnadsarea (BYA) är 158 kvm
  • Hus får ha två våningar och inredd vind.
  • Ingen begränsning i byggnadshöjd
  • Huskroppens skall placeras längs prickmarken mot vägen (förgårdslinje)
  • Takkupor får ej uppföras. (men bör kunna göras tom tillbyggnad enligt attefallsregler)
  Mina önskemål:
  • Jag vill ha ett torn på huset där tornvinden har ett litet rum (det räcker om 2-4 personer kan sitta och dricka kaffe) och bäst vore om man hade fri utsikt i 360 grader

  • I bottenvåning skall det också finnas ett större garage med som är 5.5 - 6m brett och har minst 4m i takhöjd(!)

  • Huset kommer att ha en rejäl källare, gärna där delar är i två våningar och ett större rum med rejält högt i tak. Då jag under garaget vill ha lite extra verkstadsutrymme kan man kanske vilja ha en ytterligare (mindre) trapp här.

  • Väldigt gärna (nästan krav) på ett mindre utrymme/passge mellan/i garage som blir både groventre enklare diskho, extra frys samt lite förvaring för ex. återvinning.

  • Öppen planlösning för kök/vardagsrum och gott om utrymme i kök.

  • 3 sovrum för barn och ett större för föräldrar. Möjligen ett gästrum, men ej kritiskt.

  • Tvättstuga får gärna placeras på samma våning som sovrum (övervåning)Nära entreen tycker jag det verkar praktiskt att ha: En rejälare garderob.Trappor till övervåning och källare. Enklare wc. Finns det bättre lösningar?


  Nuvarande skiss/förslag (delar av):

  Situationsplan
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  sitplan.png


  Fasad
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  sydost.png

  Entrevåning
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  entrev.png

  Övervåning
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  overv.png

  Sektion
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  sektion.png  Mina synpunkter/funderingar kring skisserna:

  • Jag är lite orolig att de två ganska stora rektangulära huskropparna inte kommer att ge rätt "känsla" jämfört med de hus jag tittat på? Men det kanske är svårt att uppnå samma känsla när man vill bygga något som är större och dessutom har ett garage?
  • Jag tycker att tornet inte riktigt kommer till sin rätt och framförallt känns för "lågt". Jag hade själv en fundering om att ha tornet "ovanpå" garagedelen för att på så vis också få upp höjden på tornet lite?
  • Jag är lite fundersam på trapphus i tornet, det är såklart effektivt, men är det egentligen "praktiskt/trevligt" med en sådan trappa?
  • I den nuvarande skissen är ligger väldigt mycket på olika höjd och det blir trappor mellan allt. Bra, dåligt eller nödvändigt?
  • Under garagedelen blir det ett rum som får väldigt högt i tak, vilket känns lite onödigt (lång trappa ner dessutom) då jag redan har ett sådant utrymme till vänster i sektionsritningen.
  • Sedan saknar jag min "groventre" från garaget där jag kan ha lite extra förvaring, grovsopor, m.m

  Egentligen är väl kanske det jag efterlyser någon som tänker till/om från grunden och kommer med frågan/förslaget: "Kan man inte placera garage/torn/vardagsrum såhär istället"....?
  Eller så kanske det är den där "lilla ändringen" som löser allt jag saknar... :)

  Välkommnar verkligen frågor och förslag....
   
 2. L
  Bannad · 1 067 inlägg

  Lolight

  Bannad
  Orkade inte läsa allt. Men lite spontant. Coolt, jag tycker du ska ha en saxlyft i garaget så du kan fixa med bilen. Dock skulle jag bygga garaget fristående från huset. Dels pga att du behöver ett starkt golv. Och dels så blir det inte bra med olika höjder på olika våningar. Du behöver 4 meter i garaget. Bättre det får sticka ut från huskroppen med inte ha något under eller över. Du kan ha ett relativt låglutande tak med plåt, det blir snyggt.
   
 3. S
  Medlem · 216 inlägg
  Jo, självklart håller jag med om att ett fristående garage hade varit smidigt, MEN då detalplanen ej medger en så stor fristående byggnad så är detta det enda sättet jag kan få till ett rejält garage, dvs att nyttja utrymme i huvudbyggnaden.

  Tillägg: ...och alternativet att ha ett "fristående" garage som ex. sitter ihop med huvudbyggnaden via en gång (då det i någon mening blir fristående, men ändå räknas till huvudbyggnaden) går inte riktigt heller då jag behöver(?) utrymmet ovanpå garaget för att få ihop nog mång kvm tilll de rum som jag behöver.
   
 4. L
  Bannad · 1 067 inlägg

  Lolight

  Bannad
  Fast om du låter en vägg av garaget sitta samman med huset, går det inte ha det så? Som jag fattade det ville du ha källare under garaget?
   
 5. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 280 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  Hur vore det att skjuta bak garagekroppen ännu längre bak? Jag tror det blir bättre att huset har tre våningar och spetsigare tak, som på bilden. Sedan tycker inte att det ska vara jugendfönster, det hade man inte på 1890-talet. Håller med om att trappan inte ska vara i tornet. Den får man placera på andra håll i huset.
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem · Stockholm · 297 inlägg

  PerOF

  Medlem
  Ett så litet torn är ganska opraktiskt och omständligt att bygga. Utan ta i större om du ändå vill ha torn. Men en så pass liten byggnad kanske inte rymmer ett stort torn.?Bättre är då att ställa tornet ovanpå byggnaden eller att utgå från själva tornet centralt i arkitekturen. Byggnaden kommer då att framstå som ett torn med flyglar. Exempel på detta finns det många av på Djurgården. Det finns också moderna torn i form av takvåningar på funkishus med platta tak. Jag tror en arkitekt skulle rekommendera det senare.
   
 7. L
  Medlem · 1 152 inlägg
  Hej - spännande hus!

  Jag skulle fundera på att lägga garaget åtminstone delvis under jord.
   
 8. D
  Besserwisser · E · 14 628 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Den där ritningen uppfyller väl inte tillhänglighetskraven. Annars tycker jag att det ser ut att vara ett vettigt bygge.
   
 9. S
  Medlem · 216 inlägg
  Svarar på lite olika synpunkter/frågor ovan:

  • Så fort "garaget sitter ihop med huset så räknas det som en byggnad (ur bygglovssynpunkt), även om det bara är en vägg som är gemensam.

  • Håller helt med om att spettsigare tak och fler "våningar" i tornet vore bättre, men tyvärr kan man väl inte ha mer än 45 graders lutning på tak om det inte skall räknas som en vind och max våningsantal är två enligt detaljplan.

  • Garage under jord har jag funderat riktigt mycket på, dvs någon form av källargarage, men jag har inte kommit på någon bra lösning som inte innebär att man får en större nedfarrt som "skär sönder" tomten i övrigt.

  • Ang. tillgänglighetskrav; förtydliga gärna. Tanken är att kunna bygga ett extra rum i vardagsrummet om så behövs på nedervåningen.

  • Ang. storlek på torn, så tycker jag proportionerna är ganska ok, jag gjorde själv en skiss med ett "bredare" torn och tyckte det såg väldigt "knepigt" ut. Länka gärna bild/förslag på någon liknande byggnad så får jag kolla alt. om du har någon specifik address på djurgården så skicka den i PM. :)
  Kom gärna med ett konkret förslag om hur man skulle kunna lösa tornets placering... tycker det verkar spännande med en annan placering och/eller utan trappa, men har svårt att komma på hur man skulle lösa helheten...


  ....och tack för feedback! :) Behöver mer! :)
   
  • Laddar…
 10. D
  Besserwisser · E · 14 628 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Du måste nog få dit ett rum som funkar som sovrum. Jag tror även att tvätt ska vara tillgängligt. Det är möjligt att det går att lösa. Tex genom att dela vardagsrummet tillfälligt och sätta tvättmaskin i stället för diskmaskin vid slutbesiktning. Det går att fuska lite på så vis. Arkitekten borde veta vad som gäller.
   
  • Laddar…
 11. L
  Medlem · 1 152 inlägg
  Vilken vinkel på sluttningen till underjordiskt garage räknade du på - och hur lång blev nedfarten då? Min tanke var att förlägga strax över två meter i höjd under jord, och därefter låta resten av garagets fyra meter i höjd vara ovan jord, så att inte nedfarten behöver vara dubbla längden.

  Eller så kan man ha en Batman-lösning!
   
 12. FG
  Medlem · Göteborg · 791 inlägg

  FG

  Medlem
  Redigerat 13 apr 2018 19:49
  • Laddar…
 13. B
  Medlem · Stockholms län · 18 788 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det är nog nödvändigt att du läser på om tillgänglighetskraven om du ska få ett bygglov, ditt förslag ser tyvärr ut att bryta mot flera regler.
  Förutom det som Daniel 109 redan skrivit så måste man ju kunna komma in när man sitter i en rullstol, dvs inga trappor från gatan till sovrum, kök, soffgrupp, duschrum och tvättmaskin.
   
 14. D
  Besserwisser · E · 14 628 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Det är okej att ha en entretrapp om det finns möjlighet att sätta en ramp. Jag vet inte om det finns en höjd begränsning. Men det går att lösa.
   
 15. B
  Medlem · Stockholms län · 18 788 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Javisst, men med en lutning på 1:12 och höjden enligt ritning blir det en mycket lång ramp, vilket då kräver vilplan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.