Byggahus.se

Hur påverkas man av svartbygge som granne, detaljplan anger minsta avstånd

 1. L
  Medlem · Västra Götaland · 1 062 inlägg

  Lane

  Medlem
  en bekant har fått sitt bygglov överklagat. Det finns ett minsta avstånd mellan byggnader i detaljplanen som inte kan uppfyllas och bygglov har getts. Det verkar dock som att grannen inte har bygglov och därmed har man inte prövat placeringen av deras hus. Dock har det stått där i över 10 år, men kan ett svartbygge som granne innebära att man själv inte får bygga på sin tomt? Eller är liten avvikelse möjlig? i vårt bygglov har vi fått avvikelse att bygga lite på prickmark då man anser att det är enda möjliga placering av tillbyggnad med chans till vettig planlösning.
  Hur starkt är detta kort? Gäller ens minsta avstånd mot ett svartbygge? Alla hus i planen är utritade och redan där är avståndet mindre än det som står som minsta avstånd. Hur ser man på det? Gäller texten eller kartan i detaljplanen?

  är lite kortfattad och luddig då det är pågående men otydligheter ska jag försöka svara på. Dock inga bilder eller direkta citat.
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 42 801 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Exakt hur är det formulerat i planen?

  Det är ganska ovanligt att man i en det. plan föreskriver avstånd mellan byggnader. Oftast specar man avstånd till gräns istället.
   
  • Laddar…
 3. L
  Medlem · Västra Götaland · 1 062 inlägg

  Lane

  Medlem
  Det är inte fristående tomter utan arrenden med en "anvisad plats". Så i detaljplanen står ett minsta avstånd mellan byggnader (pga brandrisk). Det är det som gör det speciellt. Det finns ju heller inga ytor att tala om, det är i princip bara en gång mellan byggnaderna.
   
 4. A
  Medlem · Halland · 506 inlägg

  Alias_Olle

  Medlem
  Skydd mot brandspridning går lösa rent byggnadstekniskt så att ta det som en liten avvikelse bör vara möjlig om det inte finns andra hinder i detaljplanen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.