Byggahus.se

Hur omfattande att omvandla badrum till sovrum?

 1. M
  Medlem Nivå 7
  Jag funderar på att göra om ett badrum till sovrum men skulle behöva ha en bild av hur omfattande ett sådant projekt är (kommer att anlita hantverkare). Räcker det med att riva ut inredningen + ytskikt eller river man rördragningar etc? Planen är ett badrum på ett bättre lämpat ställe i huset. Badrummet är gammalt utan finesser och med plastmatta och våtrumstapet.
   
 2. M
  Medlem Nivå 7
  Med rördragningar menar jag ffa avlopp och vattenrör som ev går i golvet.De synliga åker ju i alla fall.
   
 3. V
  Verktygstokig · Nivå 22
  Det räcker att plugga avlopp och vattenrör, men om det går relativt enkelt så river man väl bort hela rasket.

  Det stora och dyra är troligen inte att omvandla badrum till sovrum utan att omvandla sovrum till badrum. Alltså att dra dit vatten och avlopp där det inte redan finns.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Det är inte så bra att bara plugga vattenledningar. Dels så måste de pluggas i ett inspekterabart utrymme, inte inne i en vägg eller golv. Dels skall utrymmet ha tätt golv eller på annat sätt vara skyddat mot vattenskador om kopplingen/pluggen skulle börja läcka.

  Men det finns också en hälsosapekt. Man får inte ha långa blindrör där vatten blir stående, det kan då bildas diverse mikroorganismer i det stillastående vattnet, som kan smitta friskt vatten som strömmar förbi blindröret mot en vattenkran.

  Så ledningarna till det badrum som skall rivas bör pluggas nära aktiva ledningar.
   
 5. P
  Medlem Nivå 4
  @hempularen har helt rätt! Avloppsledningar bör man oxå proppa bort nära stam som är i drift, då annars risken finns att det blir hotell för råttor.
  // Rörmokarn
   
 6. M
  Medlem Nivå 7
  Jättebra, tack för era svar. Då tolkar jag det som att vattenrören kan vara kvar men bör få ballofixer och stängas av vid den tidigare förgreningen samt att avloppsrör också kan vara kvar men pluggas igen vid tidigare förgrening.
   
 7. K
  Medlem Nivå 8
  Smart kom bara ihåg att plugga ändarna ändå annars är risken att man en dag undrar vad den där ballofixen gör där och plötsligt blir man sugen att testa. Ajdå inte bra. Kom även ihåg att tömma systemet och sedan sätta ballofix och stänga den innan du sätter på vattnet så står det inte vatten efter ballofixen.
   
 8. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Lämna kvar rör med vatten under tryck, näe, det är inte rätt.

  Lämna kvar rör som är kapade i "andra änden". Ja, det funkar.
   
 9. G
  Medlem Nivå 5
  hmm det betyder alltså att man bör springa runt med jämna mellanrum o spola i alla kranar man har. Kan ju ibland vara en del som man inte använder speciellt ofta i tex källare. Man har ju också tex påfyllnad till panna det spolar man ju aldrig i.
  Så håller detta resonemang? I en egen brunn är ju vattnet också alltid stående. Visst tillkommer nytt hela tiden men det blandas ju med det gamla! Vad gör skillnaden isåfall som gör att det inte växer några microorganismer, temperaturen?
   
 10. AndersMalmgren
  Renoverare Nivå 21
  Detta gäller ju tappvatten
   
 11. H
  Moderator · Nivå 25
  Det man vanligen tar upp som problem med stillastående vatten är legionella. Det är en bakterie som gillar lagom varmt vatten. Och den blir riktigt farlig om man sedan andas in den.

  Den fick sitt namn efter att flera hundra delegater smittades samtidigt på en konferens för "American Legion", en konferens för militärveteraner. Drygt 30 av dem avled. I deras fall var smittkällan kylvatten som användes i luftkonditioneringssystemet på hotellet. Luft togs in genom ett "vattenfall" som skulle kyla och tillföra lagom med fukt till luften, och där tillfördes som sagt även bakterien. Problemet när den uppstår i tappvattenledningar är att man får en liknande vattendimma med bakterier i en dusch.
   
 12. M
  Medlem Nivå 7
  Gogu lyfter en intressant frågeställning. Själv har jag påfyllning för värmesystemet från ett kallvattenrör direkt kopplat till värmesystemet via en kran. Värmesystemets varma rör sprider värme till kallvattenröret med stillastående vatten i... Hur orolig bör man bli?
   
 13. H
  Moderator · Nivå 25
  Det är ju en rätt vanlig lösning, och jag tror att vi inte har någon överdrivet stor dödlighet i legionella här i landet. Så jag skulle inte vara orolig.
   
 14. G
  Medlem Nivå 5
  Påfyllningen till värmesystemet skall väl alltid gå via en backventil tror jag just för att undvika att få dåligt vatten åt andra hållet.
  Men det jag menar är att man kan ju ha ett långt rör fram dit som vatten står i hela tiden.
  Vatten till utomhuskran det står ju också still hela vinterhalvåret.

  Slutsatsen man kan komma fram till är alltså att det inte kan vara så speciellt farligt att proppa ett rör.
   
 15. H
  Moderator · Nivå 25
  Utomhuskranen är inget problem, det är stillastående halvvarmt vatten som kan bli riktigt farligt. Men det finns ju en poäng i att fundera över påfyllningen till värmesystemet. Där blir ju det kalla vattnet på ena sidan av påfyllningskranen uppvärmt via metallen i kranen. Men uppenbarligen är det ingen fara, för då hade det varit uppmärksammat.