Byggahus.se

Harv till gårdsplan?

 1. Murkla1949
  Medlem · Västernorrland · 364 inlägg

  Murkla1949

  Medlem
  vi har en hyffsat stor gårdsplan av hårt packat grus (smått).
  På vissa platser växer det igen rejält så vi behöver någon form av harv el liknande. Har en Kubota 2560 som är fyrhjulsdriven att dra med.
  På gårdsplanen handlar det mest om att få bort ogräset för den håller sig jämn ändå men vi har också 150 meter grusväg att hålla ordning på och den blir ju så klart mer spårig.

  Vad skulle ni ha satsat på?

  Lägger med en bild av ytan som är mest eftersatt...
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Svårt fall , naturen är starkare än oss och återtager allt som tillhör den , om du harvar eller gör något djupledes , så styckar du rötterna till små bitar där var och en är sin egen individ och växer med kraft , så vad kan göras , ingen garanti , schakta ner 20 cm , lägga s.k. ogräsduk
  sedan stenkross 0-16 , 15 cm därefter stenmjöl 5 cm , det sistnämnda blir som betong när det får ligga ett tag , men det kommer att växa i det , fast mindre
   
 3. N
  Medlem · Örebro · 1 510 inlägg

  Nils82

  Medlem
  Superenkelt! Du införskaffar/tillverkar en harv samt införskaffar lämpligt salt ( t ex biltema eller granngården).
  Saltar gör du x antal gånger per vår/sommar. Ju tidigare på året du saltar desto bättre resultat.
  Själv gör jag det på gårdsplanen med 99% gott resultat.
   
 4. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 904 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
 5. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Prova med med salt , inte vägsalt eller issmältsort , jag gjorde det och massor av ogräs försvann på min parkering , ha på ganska mycket det bränner , sedan blir det hårt som tusan nästan som betong , kanske jämna av först med stenmjöl som är finkornigt , fungerade hos mig
   
 6. Murkla1949
  Medlem · Västernorrland · 364 inlägg

  Murkla1949

  Medlem
 7. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 16 021 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Man harvar åkrar, inte gårdsplaner av grus ;). Det du söker är en hyvel, dvs en sådan som du visar i din nedre bild.

  När du hyvlar vägen är det viktigt för vägens funktion att du får en bombering, dvs att vägen i genomskärning är konvex. Då rinner vattnet av vägen och du får färre hålor. Detta åstadkommer du genom att ställa in de justerbara pivothjulen och köra vägen bort, vända och köra hem på andra sidan.

  Bäst resultat får du om du först grusar upp vägen med ett tunnt slitlager (0-18). Hyveln ska sedan ner på ett djup djupare än hålorna. Därefter dammbinder du vägen, antingen med bitumenemulsion eller sommarsalt (inte att förväxla med vanligt vägsalt)

  Dammbindningen och bomberingen är det viktigaste för skötseln av en grusväg. Dammbinder man inte, dammar de minsta partiklarna som binder ihop gruset bort och underhållskostnaden på vägen blir dyrare.
   
  • Laddar…
 8. Murkla1949
  Medlem · Västernorrland · 364 inlägg

  Murkla1949

  Medlem
  Fast i ärlighetens namn så kallar ju t ex Kellfri ena produkten för gårdsharv och menar att den används för ogräsborttagning på grusplaner osv

  För vår del så är det alltså ogräsrensning som är prioriterat.
   
 9. Ö
  Medlem · . · 1 303 inlägg

  öringen

  Medlem
  Visst harvar man gårdsplaner om man vill bli av med ogräs. Införskaffa en gammal pinnharv, harva ett par gånger en vecka när det är fint väder och uppehåll så ska du se att ogräset försvinner..
   
  • Laddar…
 10. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 653 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Min granne har en liknande på denna bild som han kopplar med kedjor efter trädgårdstraktorn. Han kör ett par gånger varje säsong och blir av med ogräset.[​IMG]
   
 11. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 16 021 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Jag hade alla dagar i veckan satsat på en hyvel före en harv för skötsel av grusytor. Helst med två eller tre skär. Den har ihjäl ogräset lika bra och ger ett betydligt bättre (jämnare yta) resultat. Dock är de dyrare.
   
 12. N
  Medlem · Örebro · 1 510 inlägg

  Nils82

  Medlem
  Det är inte en ostharv du tänker på?
   
 13. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 16 021 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Ostharv?
   
 14. N
  Medlem · Örebro · 1 510 inlägg

  Nils82

  Medlem
  Ja, precis.....vad menas med det. Osthyvel heter det ju om man ska hyvla ost.

  TS vill kratta ut sina grusgångar och få bort ogräs. Då harvar man grusplanen.
  När man ska justera och bättra en grusväg, ja då hyvlar man (vissa säger sladda).

  Vi vänder på det för att få lite perspektiv:
  TS behöver hjälp med sin väg till sommarstugan. Det är dålig avrinning och gropar både här och var. Mitt tips blir då att harva vägen med en större harvmatta.......eller kanske inte:rolleyes:
   
 15. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 16 021 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Här hemma ser det i och för sig ut som om osten är harvad när barnen tagit ost, men vi kallar den likväl för osthyvel i alla fall. :)

  Visst kan man använda en harv för gårdsplanen men TS hade också önskemål om att kunna sköta sin 150 meter långa väg. Och för det senare är en harv helt fel redskap, där behövs en hyvel om man vill ha en grusväg i någorlunda skick.Och det känns onödigt att köpa två redskap.

  En väghyvel ska inte förväxlas med att "sladda vägen" där man använder ett enklare redskap som släpas efter dragfordonet utan möjlighet att upprätthålla vägens profil. Redskapet förstör vägens profil och är med andra ord kontraproduktivt och borde förbjudas.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.