Byggahus.se

Har jag två- eller trekammarbrunn månne?

 1. U
  Medlem Nivå 2
  Hej,

  försöker begripa mig på det där med avlopp... Huset och avloppet är byggt -73, det är två brunnar efter varandra där avloppsvattnet hamnar. I den första landar "det stora", sedan kommer en brunn som verkar vara delad i två delar. Den första bör ju vara slamavskiljare, men är då den andra att betrakta som två kammare utöver den första brunnen? Bägge är i betong.

  Vi ska ha åtgärdat avlopp till nästa vinter, det lutar åt infiltration av något slag, eventuellt och förhoppningsvis på marken utanför om vi kan förhandla till oss servitut på detta (trevlig bonde som är markägare där), vi har redan servitut på avloppet till diket.

  Kommer att ta hit någon som kan allt det där så småningom, men man blir ju nyfiken.


  Fattar noll... :)
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 18
  Konstruktionen kan nog fungera som en trekammarbrunn där man delar av ett stort rör med hjälp av innerväggar.

  För att din anläggning ska fungera så ska den första kammaren vara störst (verkar ju stämma). I den så ligger inloppet högt och du får en flytslamkaka samt sjunkande slam. För att detta slam inte ska ta sig till nästa kammare så måste utloppet ligga i mitten av första kammaren i höjdled. I den andra kammaren så ligger inloppet därmed i mitten av kammaren och utloppet ligger lägre men inte i botten (då skulle ju slam ta sig vidare). I den tredje kammaren så är det inte mycket slam kvar. Utloppet ligger högt men ett T-rör gör att inte ytvattnet åker ut. T-rör är ett krav sedan länge.

  Vill du testa hur vattnet rör sig i slamavskiljaren så fungerar att spola i kranarna och hälla mjölk i avloppet. Då ser du den vita mjölken.

  Numera så används termen slamavskiljare och det finns krav på att den ska vara godkänd och testad enligt vissa standarder för att ges tillstånd för nyinstallation. Har man en äldre slamavskiljare som godkänts när annan lagstiftning gällde så kan den ibland få vara kvar när man uppdaterar anläggningen. Här är myndigheternas råd till kommunen hur de ska agera vid tillsynsärende. Kan vara läsvärt så att du vet hur kommunfolket ser på ditt ärende och kan tänkas agera:

  https://www.havochvatten.se/hav/upp...-24-effektiv-tillsyn-av-sma-avlopp-20151.html