Byggahus.se

Har jag ensam äganderätt till mitt hus

 1. T
  Medlem · 40 inlägg

  Teddielee

  Medlem
  Hej Maria
  Nej, han har inte rätt till ditt fritidshus. Skillnad vore om ni var gifta, vilket ni inte är. Endast lägenheten skall ni dela på.
  Dessutom har du inte köpt fritidshuset ”för gemensamt bruk” vilket i så fall vore förutsättningen. Du köpte det ju till och med då ni var särbos. Så självklart ska du ICKE ge halva fritidshuset till honom! Flytta dit själv, så du får ro. Men tag INTE med honom och ge honom heller ingen nyckel dit. Viktigt!

  Här nedan har jag klippt ut en del av ett svar från Lawline dit en person skrivit med samma problem som du (dit kan även du kostnadsfritt vända dig och tillfråga)

  Det största undantaget från äktenskapsbalkens regler gällande samboegendom finns i 7 § i sambolagen. Där står att bostad eller bohag som används främst för fritidsändamål inte är samboegendom. Det är troligtvis detta du menar med att sambolagen inte gäller för fritidshus, det har du alltså rätt i. Men som du ser är det som framgår av 5 § i sambolagen så blir det samboegendom så fort det blir er gemensamma bostad. Det blir inte samboegendom bara för att ni tillsammans far dit en vecka eller en helg utan ni ska börja bo där tillsammans och fritidshuset syfte ska bli att bo där tillsammans.

  Skulle ni däremot göra som du säger och flytta dit mer permanent är det väldigt sannolikt att fritidshuset skulle kunna omvandlas till att bli samboegendom.

  Att fritidshuset får avlopp och sådant spelar alltså inte in på något sätt om det blir samboegendom eller inte.

  Men vad händer när något blir samboegendom?Förlorar den som köpt, fritidshuset i detta fall, halv äganderätten till den andra sambon? Nej, äganderätten bibehålls av en person som på papper äger allt.”   
 2. T
  Medlem · 1 998 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Har läst igenom hela tråden och blir nästan skrämd över hur många som inte har någon koll alls, tror det är 3 eller 4 personers som förstår lagen , du är en av dom, så nej hon delar inte fritidshuset, hon har många lagar på sin sida, precis som 7 paragraf sedan har hon en med nyttjande rätt, om bara hon nyttjat fritidshuset . sedan även ett förtidigt arv när pappan betalade handpenning eller som gåva.
  Hon behöver ingen jurist eller advokat, spara pengarna, lagen är klar och tydlig på den punkten.
   
 3. P
  Medlem · bd · 186 inlägg

  pekk@13

  Medlem
  Har han tillgångar här? Kan du vända på steken och försöka lugga han på hälften?
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem · 61 inlägg

  Sona2012

  Medlem
  Jag kan bara hålla med alla som rekommenderar att du kontaktar en jurist för att få hjälp med att reda ut din situation och därefter sköta all kommunikation med din sambo så att han inte kan varken skrämma/hota eller utöva psykisk påtryckning.

  Kvinnojourerna brukar vara behjälpliga i dessa fall. De kan nog även lämna förslag på hjälp för barnen, de kan behöva någon "neutral" att samtala med om det som händer (psykolog, kurator, familjerådgivare etc) och hur ni gemensamt ska gå vidare.

  Nyckelordet är i ditt fall " gemensamt boende", din sambo måste kunna bevisa att huset är förskaffat med den avsikten. Ge honom inget som helst han kan utnyttja/förvanska till att använda i det syftet. Men allt sådant kommer juristen att förklara när du kontaktar den. Som många andra skrivit kan det faktiskt hända att det är han som kommer att bli ersättningsskyldig ifall han drar det till rätten och ert förhållande/separation granskas, räkna dock inte med det.... så du inte grämer dig efteråt för att du inte får massa pengar. Var däremot glad för att du äntligen kommit ut ur ett uselt förhållande vilket är värt så mycket mer än pengar.
   
 5. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 10 251 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Detta är tyvärr helt och hållet fel!
   
 6. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 7 228 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Jag är böjd att hålla med här på ett sätt, men det beror på vad TS har för övrigt stöd.

  Lagen är klar, det finns ingen rätt till fritidshuset för TS partner. Å andra sidan kan kompetent, motståndskraftigt stöd vara värt pengarna för att rätt även när man har rätt. Ju större risk att TS själv inte orkar stå emot sambon, desto större skäl att ta hjälp.

  Lämna honom och stå på dig! Och behöver du hjälp så se till att få det – privat, ideellt via kvinnojour eller professionellt genom ombud.
   
  Redigerat 14 jan 2020 07:29
 7. S
  Medlem · Västra Götaland · 290 inlägg

  Spikin

  Medlem
  Nyckelordet är " gemensamt boende i parförhållande " . Detta är det absolut viktigaste ordet /begreppet.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · 42 inlägg

  Hundt

  Medlem
  Hej! Kolla din hemförsäkring i vilken det ingår rättskydd! Tag därefter kontakt med en familjerättsjurist! Glöm därefter alla kvasiråd i detta forum! Gör det nu!!
   
  • Laddar…
 9. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 10 251 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Jag tycker det råd som varit mest frekvent, inklusive ditt, i denna tråd är just att kontakta en jurist. ;)
   
 10. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 547 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Exakt, summan av alltihopa är att huset tillhör TS men att det är säkrast att anlita en jurist för att klargöra det, samt för att utreda om särbon eventuellt är skyldig TS något.
   
  • Laddar…
 11. T
  Medlem · 1 998 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Många skriver kontakta jurist/advokat men det behöver hon inte, inte ännu,!

  Först måste ex man begära bodelning, där fyller han i sina anspråk som exempel att han vill ha hälften av fritidshuset , annars kommer han aldrig kunna göra anspråk mot den.
  Om ex man gör anspråk eller försöker begära någon rätt , så är det "där ifrån" hon ska kontakta Advokat som kommer hjälpa henne, att ta en jurist eller advokat i förebyggande syfte är bortkastade pengar.
   
  • Laddar…
 12. H
  Medlem · 731 inlägg

  hjulia

  Medlem
  Blir TS lätt överkörd eller manipulerad att lova saker till sambon så kan det vara väl värda pengar att ta in en jurist redan nu som får sköta kontakten med sambon. Det är även bra för att få alla steg i en bodelning samt hennes rättigheter förklarade så att hon själv kan känna sig trygg med i vad som kommer att hända
   
  • Laddar…
 13. T
  Medlem · 1 998 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Du tänkte om han tvingar in henne på banken, begär lån för att betala han, eller tvinga henne att sälja och sedan få henne att betala till han?, låter lite långsökt.

  Men så lång är vägen om han försöker tvinga till sig en försäljning eller pengar.

  Sambo bodelning gäller bara 1 år från dom gick isär, det hon ägde innan delar hon inte, bara det som köpt för gemensamt bruk, som bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk som delas, inget annat.

  Men visst känner hon sig så osäker så kan hon slänga några tusen i sjön på förebyggande .
   
 14. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 10 251 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Fast känner man sig osäker är kanske dessa tusenlappar inte pengar i sjön utan ett väldigt klokt sätt att ta hjälp i en svår och jobbig situation.
   
  • Laddar…
 15. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 547 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Du missar helt hur situationen ser ut, med psykisk misshandel under många års tid, vilket gör just att hon känner sig osäker och maktlös inför hans påståenden. Istället kommer du själv med maktspråk. Tagga ner ett par grader och inse att stödet av en jurist troligen är precis vad som behövs här, en utomstående person som stöd för att tryggt kunna lämna relationen med bostad och ekonomi i behåll.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.