Byggahus.se

Har fått min infart till stugan bortgrävd!

 1. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 908 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Många har skrivit om hur man inte kan lite på dessa kartor, och just med den trekantiga fastigheten ser man på flygbilder tecken på att gränserna är något förskjuten mot gränserna på mark.
  Det är rimligt att anta att skogsgränsen även är fastighetsgräns och då är det också rimligt att vägen ligger precis på den stora fastigheten.
   
  • Laddar…
 2. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 360 inlägg

  Henningelvis

  Renoverare
  Så kan det mycket väl vara. Men då borde grannen och TS se till att servitutet skrivs om. I nuläget finns ju inte rätt att åka över den triangelformade fastigheten längst ned i bild, även om det verkar som om TS gör detta i praktiken.

  Om jag vore TS granne och TS kom till mig och påpekade att hans servitutsväg var avstängd hade jag påpekat att han ofta använder en väg som han tekniskt sett inte har servitut på.

  [EDIT]: Ser nu kommentaren ovan om att kartorna kan vara fel. Så kan det också vara. Kanske är det ett rimligare antagande.
   
 3. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 548 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Och vad skulle poängen vara med det? Det är inte generellt förbjudet att köra på en enskild väg (även om man som vägägare under vissa förutsättningar kan förbjuda det).
   
 4. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 360 inlägg

  Henningelvis

  Renoverare
  Naturligtvis inte, men om du kommer och påpekar att din servitutsväg är avgrävd hade jag påpekat tillbaka att du inte använder den. Enbart naturligtvis för att få en bättre position i diskussionen. Sedan ändrar det ingenting i sak att vägen, om det nu är den servitutet gäller, måste återställas.
   
  • Laddar…
 5. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 548 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Håller med, men vi vet ju inte säkert att den andra vägen uppfyller servitutsvillkoren. Enligt kartan ligger den trots allt delvis på fel fastighet. Så grannens självsvåldighet kan vara ett problem värt att hantera.

  Och som sagt, det kan ju vara så att den upprivna vägen helt eller delvis var TS, och att grannen inte hade rätt att ta bort den även om en annan väg anvisas.
   
  • Laddar…
 6. K
  Medlem · 27 inlägg

  Karl.s

  Medlem
  Bra poäng,
  Om man antar att den som avverkat skogen i 1:33 viste var skiftgränsen går så ligger inte vägen på den triangelformade fastigheten (10:21):
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-6-9_7-23-49.png
   
 7. M
  Medlem · 7 inlägg

  martin.sveg

  Medlem
  1948 fanns den bortgrävda vägen, men inte den väg TS använder idag (med nuvarande sträckning på stamfastigheten, enligt de troligen riktiga gränserna).

  1970 fanns både den bortgrävda vägen och den väg TS använder idag i den nya sträckningen på stamfastigheten. Frågan är när de två blåa vägavsnitten byggdes mellan 1948 och 1970? Var de byggda 1962 är det oklart vilken väg som avses i servitutet, men om de inte var byggda 1962 så borde servitutet avse den bortgrävda vägen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20210609-074648_Chrome.jpg
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem · Västerbotten · 276 inlägg

  Silly Bear

  Medlem
  För att förtydliga så äga fastighet 10:41 10:21 och 40:1 av samma par alltså min pappas kompis med fru

  Tårtbitsfastomten uppe vid vägen var hennes mammas och varför resten är uppstyckat i mindre bitar har jag inte någon aning om.

  Våran stuga ligger alltså på 1:48 och i ena hörnet är en bit av den gamla grusgropen som nämns på servitutet jag laddade upp.

  Min farsa köpte tomten av en bonde i byn (död sen länge ) som förmodligen var den som fick servitutet utskrivet då han gissningsvis bara köpte tomten för att kunna hämta grus.

  Farsan köpte tomten när bonden inte längre hade någon användning av tomten/gruset.

  I mitt tyckte så har jag inte någon anledning att belasta farsans kompis med något servitut över hans väg när jag redan har en mig servitut som fungerar(de) alldeles förträffligt.


  Kan man ens sälja en bit mark utan att det finns en laglig väg till den
   
 9. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 683 inlägg

  pacman42

  Medlem
  NI kör ju över 40:1 även med den bortgrävda vägen, eller har jag missförstått något? Egentligen så skall ni ju ha rätt att anlägga väg förbi även denna tomt. Ni borde ju planera för det också?
   
  • Laddar…
 10. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 314 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Det finns ju både samfälld väg och servitut till att ta väg?
   
 11. S
  Medlem · Västerbotten · 276 inlägg

  Silly Bear

  Medlem

  Finns inte någon samfälld väg

  Enda 2 vägarna som går till stugan är grannens och våran servitut väg och dom går samman precis som man ser på bilden.

  Någon annan väg har vad jag vet aldrig gått där, samfälld väg betyder nog den lilla sträckan som ligger just före min servitut väg börjar och den fortsätter bort mot några stugor längre bort
   
 12. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 314 inlägg

  -MH-

  Medlem
  På din avtyckningskarta fanns det en samfälld väg inritad. Vad den går och tar vägen och om den finns kvar borde du kasnke reda ut.

  Hur underhålls de gemensamma vägarna bland dina grannar, hur pröjsar dom?
   
  • Laddar…
 13. T
  Medlem · 17 inlägg

  Teea

  Medlem
  Hur gick det med detta?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.