Byggahus.se

Hantverkare: Hur anlitar man Er?

 1. F
  Medlem · Västmanland · 124 inlägg

  Förvirrade Hönan

  Medlem
  Har försökt att anlita rekommenderade hantverkare för diverse uppdrag utan resultat och har ingen aning om vad jag gör för fel…
  (Provade att lägga ut två annonser, men fick oseriösa svar).

  Ställer inte frågor om arbetssätt eller tillvägagångssätt. Är trevlig, tillmötesgående, förhandlar aldrig om kostnad och skulle aldrig göra det. En offert är en offert… men kommer inte så långt att offert är upp till diskussion.

  Vissa har tid för mindre uppdrag och andra för större och jag anpassar mig efter det.
  Berättar/visar vad jag vill få gjort, men säger att jag nöjer mig med det de har tid att anlitas för.

  Den senaste hantverkaren sa först ja, men tackade sedan nej för hen tyckte att jag redan hade gjort ett bra jobb. Rart sagt , men jag är i nöd att anlita någon för det jag inte vill/kan/får utföra själv.

  Förstår att bra hantverkare är fullbokade långt framöver, men efter det?

  Någon hantverkare som har förslag på hur man lyckas anlita Er? Ni är otroligt svårfångade.

  Eller är det dags att utbilda mig till yrkesmålare, ventilationstekniker, fönsterinstallatör och undertaksinstallatör?
   
 2. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 7 260 inlägg
  Vad är det du vill få gjort och hur beskriver du det? Och hur många hantverkare har du frågat?
   
 3. F
  Medlem · Västmanland · 124 inlägg

  Förvirrade Hönan

  Medlem
  Tack snälla för visat intresse!❤️

  Jag har frågat ett målarföretag och ett byggföretag som också har målare. Ska kolla med ett tredje målarföretag i veckan.

  Det här är det jag vill få målat och jag visade det när målaren var här:
  Ett fönster (invändigt) och lister etcetera som sitter runt fönstret, ett innertak, 3 dörrposter (inomhus) och 2 st inomhusdörrar.
  Tyckte inte att jag behövde förklara mer än att det skulle målas om. Hen sa att jag kunde måla det själv. Det var bra gjort, men att jag var för noggrann. Förklarade att jag använt fel färg (fel vit ton) och inte heller visste hur man skulle måla vissa detaljer, så allt jag lyckats måla ska målas om. Får nog be min gamla pappa och mamma att resa hit och hjälpa mig i slutändan…

  Byggföretaget har jag frågat om målning, ventilation och diverse. Ventilationen har jag frågat om miljoner gånger. Det företaget får installera ny ventilation utan OVK-besiktning. Använder jag ett annat företag måste jag betala besiktningen. Blir lite dyrt, men verkar som jag måste gå den vägen… Har gett upp om att fråga om båda delarna.
  (Orsaken till mitt intresse för just detta byggföretag är för att de vet allt om min brf och jag behöver inte störa dem för var sak).

  Tror inte att det kommer bli något större problem med undertaket (hygienplattor).

  Som jag skrev tidigare så skippar jag annonser. Fick bara oseriösa svar med folk som inte ville ge offerter, inte gjorde sedvanliga avdrag för ett ännu större uppdrag m.m.
   
  • Laddar…
 4. S
  Elektroniktokig · Dalarna · 4 259 inlägg

  SueCia

  Elektroniktokig

  Jag får känslan att åtminstone målarna kan vara rädda att du är en krånglig kund då du har högre krav än vad det ställer på sina anställda vilket är som upplagt för konflikter i slutändan.
   
 5. tensiden
  Husägare · Sydöstra · 2 196 inlägg

  tensiden

  Husägare
  Vet inte hur du framför det, men de gånger jag anlitar hantverkare för småsaker är jag tydlig med att jag hellre betalar för mer tid och bättre material än att det skall gå snabbt och bli billigt. Likaså är jag tydlig med att det är bättre att det blir gjort i framtiden än inte alls.

  Annars är det vanligt att hantverkare inte vill ta jobb för att de dels har mycket nu (och inte fixar att lägga in det i någon lista med uppdrag för framtiden) och dels att de verkar tycka att ställtid och administration etc blir för stor del av kakan och därmed tackar nej eller inte ens återkommer.


  Så i ditt fall är det nog så att ett par lister och någon dörrkarm helt enkelt låter som för lite jobb och att risken blir att du bara vill betala för färgen som använts och tiden de varit på plats, samtidigt som du verkar ha höga krav. Jag hade nog också tackat nej till det om jag inte i dialogen fått känslan av att det inte kommer att bli något strul.

  Även i min bransch (IT) tackar jag nej till uppdrag om jag känner att det kostar mer än det smakar. Men jag har åtminstone hyfs att dels tacka nej och dels om möjligt försöka rekommendera någon annan som kan lösa saken i fråga. Där har hantverkare mycket att lära.
   
 6. A
  Medlem · 2 680 inlägg
  Visa bild på de du målat redan.
   
 7. F
  Medlem · 19 inlägg

  Fiskarens_son

  Medlem
  This(y)
   
 8. M
  Medlem · 3 409 inlägg
  Säg att du är ville att betala café pengar istället, det så i alla yrken att man drar sig att ta små jobb när man istället kan välja stora jobb
   
  • Laddar…
 9. P
  Medlem · 683 inlägg
  Jag har använt målare och plattsättare "privat" och båda gångerna var det efter rekommendation.
  OBS, det var tidigare kunder (vänner till mig) som intygade för hantverkaren att jag inte var en "krånglig" kund...
  Många hantverkare har haft problem med privatkunder och vill inte ödsla tid på dessa.
  Företag och helst, kommuner och landsting är favoritkunderna.
   
 10. R
  Medlem · 33 inlägg

  redrobot

  Medlem
  Jag är helt med dig. Omöjligt! Har försökt i ett år. Har pengar. Har en klar bild av vad jag vill göra. Accepterar löpande kostnad osv osv. INGEN vill göra jobbet. Varför?!
   
 11. M
  Hobbysnickare · Stockholm · 13 inlägg

  McCarl

  Hobbysnickare
  Kan inte annat än att hålla med även fast jag har större projekt på gång med nytt tak, renovera skorsten, nytt badrum och hall.

  Känns som att man får stå med mössan i handen och be väldigt väldigt snällt och ändå så är det knappt någon som vill komma och titta på jobbet.

  Har även jag sagt att det inte spelar någon roll om det blir gjort om ett halvår eller år.

  Är det verkligen sånt överflöd av jobb så att byggföretagen kan tacka nej till jobben? Eller ens svara på en förfrågan?
   
 12. M
  Medlem · 3 inlägg

  Matte22W

  Medlem
  Nu vet jag inte var du bor. Men intressant läsning då jag startade min firma eftersom jag har hört dessa historier 100gånger.

  Jag tar alla små uppdrag som jag kan. Ska det sättas dit en list som ingen orkade osv så gör jag det. Jobbar massor med mäklare som träffar människor som ”är sååå trötta på hantverkar”

  Hoppas det löser sig.
   
 13. R
  Medlem · 33 inlägg

  redrobot

  Medlem
  Men exakt! Jag har takbyte, golvbyte och isolering + bygge av trappa som prio. Det är väl bra projekt? Den enda som kunde tänka sig drog sig ur pga för långt avstånd att åka. Jösses. Jag har köpt byggställning + alla tänkbara jävla verktyg och ska göra det själv...
   
 14. Perspektiv
  Medlem · 7 inlägg

  Perspektiv

  Medlem
  Vad är det för ventilationsarbete som kräver OVK besiktning i vad jag gissar är en lägenhet?

  Detta är så tråkigt att höra, just därför jag driver eget med fokus på privatkunder. Dock bara inom El, Automation och ventilation. ( Samt drift )
   
 15. B
  Medlem · Stockholms · 740 inlägg

  Boende45

  Medlem
  Svar: Ja
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.