Byggahus.se

Hantera dammet i verkstad

 1. O
  Medlem · Stockholm, Farsta · 96 inlägg

  oskarsch

  Medlem
  Hejsan!

  Knepig placering av denna tråden kanske, men hittade inget bättre (tyckte jag). Det är ju ändå maskiner som skapar dammet, typ :)

  Vi håller på att inreda en 13kvm verkstad (pannrummet) i vårt radhus och planen är att det ska bo en 216mm kapsåg där. Den är ju orsaken till en hel del damm och även om dammsugaren är ansluten till den så kommer ändå rummet ha mycket damm i luften.

  Så min fråga: Vad för typ av fläkt med filter (bygger gärna själv) bör jag montera i verkstaden? Lösningen får gärna vara billig. Sett på YouTube att dom har något som heter furnace filter som dom sätter framför en vanlig fläkt som dom bygger in i en låda i USA, men vet inte vad motsvarande skulle vara här? Eller hur har ni gjort?

  / Oskar
   
 2. jac
  Medlem · Skåne · 3 314 inlägg

  jac

  Medlem
  En luftrenare av något slag känns som ett utmärkt komplement till dammsugare och spåsnug. Det blir alltid en massa fint damm i luften som inte fångas in vid källan. Kapsågens konstruktion gör också att det blir väldigt mycket damm och spån som inte fångas upp.

  Det finns en hel del trådar om både köpta och hembyggda luftrenare för snickeriverksamhet.
  Här är några förslag på läsvärda trådar:
  https://www.byggahus.se/forum/threads/luftrenare-filter.140669/
  https://www.byggahus.se/forum/threads/bygga-luftrening-foer-garaget.295181/
  https://www.byggahus.se/forum/threads/luftrenare-hemmabyggd-vad-foer-slags-filter.299192/
  https://www.byggahus.se/forum/threads/felder-nr1-af-500-luftrenare-nagon-som-har.336144/
   
 3. P
  Medlem · Hallands län · 2 325 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Snubblade över det här hembygget tidigare idag via FOG:en. Byggkostnad (förutsättningen är att prylarna köps i USA) hundra till tvåhundra dollar beroende på om man använder ett eller fem filter och ska enligt egen utsago spöa en motsvarande luftrenare från Powermatic.

  https://www.shophacks.com/newsletter/the-ultimate-diy-air-filtration-system#/

  Får reservera mig utifrån att jag inte läst igenom allt än.

  Själv köpte jag en begagnad Pullman-Ermator a700 på auktion för några år sedan för ca 2800 kr; trodde filtret skulle vara slut men det funkar fortfarande bra.
  Måste säga att den gör ett kolossalt bra jobb. Enligt specen ska den kunna cirkulera luften i verkstaden på bara åtta minuter, jag brukar köra den tjugo minuter med hjälp av timer när jag hittat på något som orsakar mycket damm i luften alternativt kör jag den tjugo till trettio minuter när jag äter lunch eller bryter för dagen.

  Rekommenderar verkligen luftrenare med Hepafilter som jag har i min. Nu ska jag bygga en enkel kompletterande renare med två till tre förfilter i för att förlänga livslängden på Hepafiltret i a700:an
  //Ronnie
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.