Byggahus.se

Grund/golv i gammalt stenmagasin?

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Vi ligger i startgroparna för att renovera en gammal magasinsbyggnad, byggd omkring 1900 helt i sten, putsad fasad och alldeles "naken" invändigt - med andra ord jordgolv. Väggarna är dubbla lager av liggande kalkstenar, ungefär som en öländsk stenmur.

  Vi föreställer oss att det handlar om att gräva ut ordentligt och sedan göra ungefär som vid ett nybygge: fiberduk, dränerande makadam, isolering och armerad betong. (Ytan är bara ca 20 kvm och ska så småningom beläggas med klinker och bli ett kök. Övriga utrymmen hamnar en trappa upp med trägolv.) Väggarna ska putsas släta.

  Dock: finns det några bekymmer med att gjuta ett golv i ett befintligt rum, där i så fall betongen kommer att "rinna in" i stenväggarna? Och mängderna: handlar det om 20 cm makadam, 20 cm isolering och hur mycket betong?

  Hoppas någon haft liknande (lyckade) projekt och kan ge lite stöd.
   
 2. B
  Medlem Nivå 9
  Jag har gjort det här i en större källare i ett 100 år gammalt hus.
  Vi jobbade oss ner närmare 50 cm i jorden (några cm betong längst upp).
  Vi la ca 15 cm lecakulor från storsäckar plus 14 cm cellplast innan vi gjöt ca 10 cm armerad betong med golvvärmesligor.
  Betongen lät vi gå mot befintlig putsad vägg.
  I ditt fall skulle du kunna lägga plast eller annat mtrl som hindrar betongen från att rinna in i väggen.
  Om du vill ha 20+20 cm istället för 15+14 som vi hade så är det en smakfråga hur mycket mtrl och arbete du vill lägga ut. Ju mer isolering desto bättre.
  Betongen förresten beställde vi med pumpbil. In med slang och pumpa, det går fort, ni måste vara några stycken som hjälps åt.