Byggahus.se

Grannens rör för dagvatten går över vår fastighet

40k läst  77 svar

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Vi har ansökt om bygglov för att bygga en carport med tillhörande förråd, som har beviljats av kommunen. När detta blev känt kom vår granne över och påtalade att hans dagvattenledning nog går över vår fastighet och eventuellt vi har tänkt att placera vår carport och förråd. För att ta reda på exakt hur den går bokade han in ett företag som var här fredagen den 5 april. Det visade sig då att det går rör från grannens fastighet över vår fastighet för att sedan ansluta till den ledning som leder bort vårt dagvatten. Undersökningen visade också att rören går där vi har tänkt att placera vår carport och förråd samt att det på ett ställe har bildats en svacka på röret pga sättningar i marken pga belastning av bilar etc. under många år.

  När vi köpte huset blev vi upplysta om att vår fastighet är kopplad på en privat dagvattenledning tillsammans med 10 andra fastigheter. Det är ett gammalt system som anlades då området var sommarstugeområde. Idag är det endast året runt boende. Vår fastighet och grannes fastighet var också en och samma förr i tiden och har sedan styckats av. Vi fick papper på hur systemet funkar i stort men inte exakt hur alla rör är dragna. Vi tog senare fram papper på hur rören för vatten går på vår fastighet, men där finns inte grannens rör inritade. Det finns inga servitut för dessa rör och kommunen har heller ingen information hos sig om att det skall gå rör från grannens fastighet över vår fastighet.
  Innan köp fick vi information av både mäklare och säljare att säljaren hade beviljats bygglov för utbyggnad av hus samt garage på samma plats som vi tänkt bygga carport och förråd. De sade att det inte borde vara några problem att få igenom ett bygglov för carport eftersom säljaren hade beviljats sitt bygglov. De nämnde ingenting om att grannens dagvattenledning ev. går över denna plats trots att grannen även då påtalat detta för säljaren.

  Grannen vill inte att vi bygger carport och förråd över dagvattenledningen.
  Vi anser inte heller att vi skall bygga över rören eller att rören från grannen skall gå över vår fastighet över huvudtaget. Den enda lösningen är att dagvattenledningen dras om från grannens fastighet, det är vi båda överens om. Det som vi inte är överens om är vem som bär ansvaret samt vem som skall stå för kostnaden för att dra om rören. Grannen anser att det är vi som skall ansvara för att nya rör dras, att det nya är funktionellt samt stå för hela kostnaden. Vi anser inte att vi skall ansvara för rör för grannens dagvatten samt stå för hela kostnaden för omdragningen.

  Idag är sista dagen för att överklaga vårt bygglov till kommunen och det var först idag som grannen sa att han vill veta hur vi tänker göra i och med detta och behöver ha ett besked senast kl 13. Får han inte ett ok från oss att vi ansvarar för de nya rören samt står för hela kostnaden så kommer han att överklaga vårt bygglov. Detta fick vi veta kl 11:30 idag, vilket innebar att vi hade 1,5 timma på oss att juridiskt ta reda på vilka skyldigheter och rättigheter vi har. När vi tidigare har diskuterat rörens ev. dragning samt när han informerade oss efter undersökningen som gjordes sa han endast att vi behöver bestämma oss för hur vi vill göra. Han nämnde då inte att han kommer att överklaga om han inte får ett besked senast idag. Det kom som ett ultimatum via mail. Vi har inte skickat något besked tillbaka till honom då vi först och främst vill ta reda på vad som gäller juridiskt.

  Är det någon här som har liknande erfarenhet eller vet vad som gäller i en sådan här fråga?
   
 2. L
  Medlem Nivå 1
  Finns det inget servitut eller ledningsrätt har grannen ingen rätt att ha ledningar över er fastighet.
   
 3. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Varför ska han överklaga bygglovet är det inte enligt detaljplan.
   
 4. N
  Medlem · Nivå 4
  Det är heller inte ert ansvar att bekräfta eller förklara diverse olika aspekter utanför för bygglovsprocessen. Om grannen vill överklaga ert bygglov, får han göra det baserat på den information han kan läsa i bygglovshandlingarna. Om han inte har servitut på sitt dagvattenrör, kommer hans ev. Överklagan knappast leda till något.
   
 5. N
  Medlem Nivå 2
  Han måste ha grund för att överklaga. Dagvattenledning räcker nog inte.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Man kan ju se det som en liten utpressning, Om ni inte tar kostnaden för hans dagvatten, så fördröjer han bygget genom överklagande. Som jag ser det så behöver du knappast svara just nu, låt honom överklaga.

  OM du skulle komma fram till att du skall ta kostnden senare, så kan han dra tillbaka sitt överklagande.

  När det gäller huruvida det finns servitut eller inte, så bör man inte bara titta på de servitut som finns tillgängliga som data. Utan även titta i avstyckningshandlingarna från när de här tomterna styckades.

  Det kan stå något i de handlingarna, som i så fall är lika giltigt som ett regelrätt servitut.
   
 7. D
  Medlem · Nivå 18
  Jag har inte erfarenhet. Men generellt gäller inte avtal som inte är registrerade eller informeras om vid köpet. Nu ligger ju ledningen där, jag skulle nog accepterat att den ligger kvar, men att den inte får ersättas om det behövs i framtiden.
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Du kan ha vilken grund som helst för att överklaga, typ jag vill inte att de bygger, för solen skiner idag. Efter X månader kommer länstyrelsen att avfärda överklagandet, som då kan överklagas till mark o miljödomstolen osv.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Fast OM det står i styckningshandlingarna så är det registrerat och gäller, men är svårsökt.
   
  Redigerat 12 apr 15:35
 10. B
  Medlem Nivå 1
  Det står ingenting i avstyckningshandlingarna gällande dagvattenledningen eller att den får lov att gå över vår fastighet. Har lusläst dessa idag.
   
 11. B
  Medlem Nivå 1
  Det står ingenting i avstyckningshandlingarna gällande dagvattenledningen eller att den får lov att gå över vår fastighet. Har lusläst dessa idag.
   
  • Laddar…
 12. Staffan2000
  Medlem · Nivå 13
  Ligger dina rör så grunt att de är ivägen för garagebygget?
   
  • Laddar…
 13. B
  Medlem Nivå 1
  Grannens rör ligger idag på vår fastighet runt 50-60 cm ner i marken. De är gamla och idag i rätt så dåligt skick och kommer att behöva bytas inom en snar framtid. Att då anlägga carport, asfalt och stenläggning över detta för att sedan ev. behöva tvingas riva upp allt känns inte som en bra lösning. Vi vill ju inte ha grannens rör över vår fastighet över huvudtaget.
   
 14. Staffan2000
  Medlem · Nivå 13
  Det förstår jag.
  Men hade rören inte ställt till det för bygget, kunde de lika gärna ligga kvar, så kunde man hanterat eventuella framtida problem enligt mottot: den dagen, den sorgen.
   
 15. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Dräneringsrör las säkert ditt med tillstånd från dåvarande fastighetsägare, men det blev aldrig ett servitut. Då är det ett avtal mellan personer och är det inte kopplat till fastigheten.
  Avtalet gäller bara för nya fastighetsägaren om denne visste om avtalet vid köpetillfället.
  Du visste inte om det och eventuellt förra ägaren inte heller. Den tidigare ägare som glömde berätta om avtalet begick avtalsbrott och kan hållas ansvarig för grannens skada.

  Du kan bygga på dräneringsledningen (men får inte skada grannens egendom.
  Säg till grannen att han kan få gratis servitut för ledning i ny sträckning on han drar tillbaka överklagandet (eller inte överklagar alls), annars får han försöka officialservitut mha lantmäteriet