Byggahus.se

Grannen kortade ner mina björkar och rönnbuskar

 1. T
  Medlem · 39 inlägg

  Thermacell

  Medlem
  Hej

  En granne kortade olovligen ner mina höga rönnbuskar och 2st höga gamla björkar. Buskarna och träden stod på min tomt fast typ 1 dm från gränsen. Han kapade/kortade ner träden och buskarna för att han ville ha in solljus på sin tomt. Det har inte gått att komma överens så jag var tvungen att gå vidare till polisanmälan. Nu är det inne på förundersökning. Polisen undrar hur mycket jag vill ha i skadeståndsersättning. Vad tror ni ? Läste lite snabbt på nätet och jag kan tydligen få ersättning för träden och buskarna, ersättning för bortforsling av kvarvarande träd och buskar samt ersättning för att plantera nya träd och buskar. Jag vet dock inte om jag kan få ersättning för att tomtvärdet sjunker då det nu är full insyn mot min tomt och hus, tidigare skymde träden och buskarna åtminstone 50% av insynen från han tomt och hus mo min gård och hus. Hur mycket hade ni krävt i ersättning ? Andra grannen som också hade fått sina träd och buskar kapade tror jag har krävt 10.000kr i ersättning.
  Bilden jag har lagt till har ingenting med mina träd att göra men det är ungefär på det sättet som grannen kapade mina träd och buskar.
   
 2. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 1 353 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Om du begär ersättning för att sätta dit nya så är ju de tänkta att vara i samma storlek och ge lika mycket insynsskydd. Om du får det, så faller ju frågan om insyn och värdeminskning med automatik. Vad det kostar med nya i rätt storlek kräver mer info om hur stora de slaktade träden var.
   
 3. H
  Medlem · Sverige · 2 053 inlägg
  Skicka riktiga bilder annars är det ju helt omöjligt att avgöra.
   
 4. Myrstacken
  Medlem · 433 inlägg
  Att folk ens vågar göra såhär tycker jag är fantastiskt.
  Hade min granne gjort så på min tomt hade jag beställt 100 liter glyfosat och hällt ut på natten på all växtlighet på grannens tomt.
   
 5. B
  Medlem · Västmanland · 905 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Ta in en offert från en plantskola som kan leverera träd i samma storlek och typ.

  Har sett domslut som dels värderar träden utifrån dess virkesvärde, och då blir det ju småpengar, och dels dem som värderar utifrån återställandekostnad, som i stället blir otroligt dyrt. Något mitt emellan kan jag tycka egentligen är rimligt. Beloppet ska vara avskräckande.

  Det är inte rimligt att bara få betala några tusenlappar för ett sådant övertramp.
   
 6. T
  Medlem · 39 inlägg

  Thermacell

  Medlem
  Får jag sätta upp dom riktiga bilderna här ? Grannens hus kommer då med på bilden i samma veva. Jag tänker att det inte är så bra. Förundersökningsledaren ringde till mig här tidigare i veckan och hon ville att jag ringde upp henne med ett skadeståndskrav helst senast fredag. Tror jag ringer henne imorgon och kräver 50.000kr i skadestånd så får vi se sen vart det landar.
   
 7. yonna
  Medlem · Österlen · 7 391 inlägg

  yonna

  Medlem
  Blurra grannens hus så kan du lägga in bilden.
   
 8. L
  Medlem · Stockholm · 423 inlägg

  Lilllen

  Medlem
  Som jag förstått det så gäller tyvärr inte Alnarpsmodellen längre. Det var den som innebar att man kunde få betalt för att sätta dit likvärdiga träd.
  Nu är det istället bara värdeminskning av tomt. Ytterligare en grej som är värt att kolla upp är att det tydligen kan vara fördelaktigt att ligga under ett halvt prisbasbelopp för stämningen. Annars kan du bli tvungen att betala både din och motpartens rättegångskostnader om du förlorar. Men jag är ingen expert, men förhoppningsvis svarar någon annan som kan mer.
   
 9. G
  Medlem · Stockholm · 141 inlägg

  globaljuggler

  Medlem
  Det gäller för civilrättsliga stämningar. Så är inte fallet här. Nu är det åklagaren som driver ett brottsmål.
   
 10. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 127 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Om du står på grannens tomt (när de inte är hemma lämpligtvis) och fotograferar är det ditt hus som syns.
   
 11. Jetkokos
  Elektroniktokig · Västmanland · 665 inlägg

  Jetkokos

  Elektroniktokig
  Eftersom det är en pågående förundersökning kan det iofs vara smart att vare sig publicera bilder eller berätta för många detaljer här.
   
 12. Bart
  Medlem · Uppland · 1 382 inlägg

  Bart

  Medlem
  Går det inte att kräva återställning istället för ett specifikt belopp?

  Min kunskap om rättsliga åtgärder är minimal, men av det jag har hört är det sällan det krävda skadeståndsbeloppet utdöms vid fällande dom. Därför tänkte jag att det skulle vara bättre att försöka undvika att tala om specifika belopp och kräva återställning till ursprungligt utseende oavsett kostnad.

  Eller måste det specificeras ett belopp?
   
 13. PeterFalun
  Medlem · Dalarna · 218 inlägg

  PeterFalun

  Medlem
  har din granne försökt med dialog ang detta innan hen sågade ner allt?
   
 14. a.o.f
  Medlem · Bohuslän · 742 inlägg

  a.o.f

  Medlem
  Oförskämt!
   
 15. N
  Nybyggare · Halland · 8 inlägg

  niklasco

  Nybyggare
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.