Byggahus.se

Grannen bygger sin altan på vår tomt

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Bara jag som väntar på att grannen ska dyka upp i tråden?
   
 2. M
  Medlem Nivå 6
  Bygg en stor altan med grannen som går över tomtgränsen? Och då kan ni ju dela på den där ena plinten! Snacka om grannsämja! ;)
  Nej men prata med grannen, han har kanske inte koll. Så hinner han ju ändra om!
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Min granne fick hjälp hitta tomtgränserna med kommunens hjälp. GPS med stav med noggrannhet på +- 2,5 cm. De gamla markrören var borta. Husen är från 1958. Kostade inget vad jag hört. Samma för mig när jag byggde på ett uthus ända till tomtgränsen. Grannen och jag var överens innan. Ingen av oss var supersäkra var gränsen var. Efteråt kom jag på att det möjligen blev någon dm in på hans tomt. Kommunkillen som kom och mätte kunde inte hitta punkten med gräns trots GPS. Dessa tomter är uppmätta 1930-talet. Här är det ju moderna grejer. Gräva bort ett tomtrör är olagligt. Kostar 10.000 kr i böter sist jag hörde om det på möte i samfälligheten 2016. Sätt ut nya rör och snören och karta har ni väl. Ge kopia till grannen till att börja med men känsligt läge med överklagande. Bodde i Handen i radhus och en granne där överklagade allt fort någon slog i en spik. Är detta Stockholms län?Lycka till!
   
  • Laddar…
 4. A
  Medlem Nivå 1
  Det du behöver underhålla måste kunna ske från egen fastighet. Hur stort yta som behövs för det kan olika kommuner ha tolkat olika. Dvs en dialog med sin kommun är här bra att ha.
   
 5. T
  Medlem Nivå 5
  Ok, så tiden för överklagan löper ut om ca: en vecka? Då kan jag förstå att ni väntar.

  Men jag förstår inte hur grannen medvetet kan bygga på er tomt, trots att pinnar har funnits uppsatta? Han kanske trodde att det var ni själva som satt upp pinnarna och att de satt fel? Det finns många exempel där tomtägare tror sig veta exakt var tomten slutar för att "den har alltid gått där". De beror ofta på en gammal missuppfattning som kan ha gått i arv i flera generationer ägare. Så frågan är om det inte ändå, mycket ödmjukt, är bäst att infomera grannen om att han faktiskt bygger på er tomt.

  Om han då påstår att "pinnarna" står fel" så kan ni påpeka att lantmätare har satt upp dem. Hjälper inte det så bör ni vänta till överklaganstiden har gått ut och göra en anmälan till SBN. Eller Polisen, så här skrev jag i en remiss på en liknande ärende gällande ett bygglov från en liknande granne:

  Det blev inget bygglov.
   
  Redigerat 6 jun 09:15
 6. elsa stina andersson
  Medlem Nivå 2
  Uppenbarligen terräng. Varför skulle annars grannen tänja på sin tomtgräns då han någonstans i bakhuvudet måste förstå att det inte rätt och kan leda till osämja. En kalkylerad risk från den byggande granne. Har själv haft en granne som upprepade gånger tänjde på olika gränser efter att vi låtit gå en första gång.
  Varför ska gränslösa människor få dominera spelplanen?
   
 7. I
  Medlem Nivå 1
  Helt sant, man ska läsa hela tråden inser jag.. :oops:
   
 8. S
  Medlem Nivå 1
  Inte det minsta orolig att grannen också läser tråden?

   
 9. Vedspisen
  Husägare Nivå 3
  Jag hade inte ens velat flytta till en tomt vars förutsättningar med granne redan vid detta stadie skitit sig rejält.

  Hus i all ära men varför ska det alltid byggas kloss i kloss? Tänker att det här inte direkt är det första exemplet av osämja mellan grannar till följd av för nära byggt med tomter inklämda i villakvarter.

  Övervägt att kolla med grannen ifall denne är intresserad att köpa din plätt? Ja så kan ju du köpa o bygga där du slipper problem o diskussioner.
   
 10. C
  Byggahus Freak! · Nivå 15
  För att dagens tomter är betydligt mindre än dom var förr och gör att man vill utnyttja tomterna ända fram till tomtgräns. Inget konstigt tycker jag, men inte alltid lämpligt...

  Att bygga på grannens sida är ytterligare en nivå upp i nyttjande av mark. :crysmile:
   
 11. Vedspisen
  Husägare Nivå 3
  Haha så sant :rofl:
   
 12. G
  Medlem Nivå 1
  Ställ grillen på den del som går över på din tomt.
   
 13. lifeform
  Medlem Nivå 1
  Ni verkar ha väldigt god grannsämja....
   
 14. H
  Medlem Nivå 1
  de kriget har ju grannen din redan startat fattar du inte det
   
 15. Fadai
  Slöjdnörd · Nivå 8
  Naturligtvis ska de inte få göra det. Jag menade bara att man gör klart för grannen att hen antingen håller sig inom sin tomt, och att man annars vidtar åtgärder. Tror inte heller grannen vill backa, och då ringer man kommunen. Ett enkelt; om du inte gör si, så gör jag så. Att förklara konsekvensen av grannens överträdelse.