Grabben svettas, får ej bort lukten

24k läst  172 svar

 1. G
  Medlem · Nivå 8
  ett lite konstigt och små jobbigt problem. Min son är 13 år och svettas rätt mycket i sitt rum. Det blir väldigt varm på hans rum, har försökt strypa på elementen men då klagar bergvärmepumpen osv.
  Har kört med fönster öppet men då blir det kallt i resten av huset.
  Sen är han ju puberteten ;-)
  Men hur ska jag få bort lukten? Har funderat på en fläkt i taket som drar ut luften, mekaniskt.
  Kanske en lämpligt luftrenare?
  Vad tror ni om en sån här jonisator:
  https://www.kjell.com/se/sortiment/...-till-25-m--p40441#ProductDetailedInformation

  Är dom effektiva?
  Tips mottages! Ja, han duschat varje dag oxh sköter sin hygien, hyfsat i alla fall :)
   
 2. H
  Medlem Nivå 3
  Måste väl vara bäst att ordna rimligt klimat till grabben, än att "dölja" att stackarns svettas för att det är för varmt.
   
 3. BigR
  Husägare · Nivå 7
  Inga ozonmaskiner på när man vistas i rummet. Ozon är inget vidare för människor. Även om den där ger väldigt lite ozon så sticker det också i näsan (jag har en likadan). Låter som brist på ventilation. Finns det någon tilluft till rummet?
   
 4. G
  Medlem · Nivå 8
  Ja men hur? Har försökt i 2 år och ställa in bergvärmepumpen så det ska funka men det är verkligen jätte svårt att få till det bra. Tänkte man kunde göra något i alla fall åt lukten medans jag försöker ställa in värmen på övervåningen.
   
 5. G
  Medlem · Nivå 8
  Det ända som finns är ventilen ovanför fönster, den är rengjord och tar in luft men visst är det dåligt drag, därför hade jag tankar på en mekanisk fläkt som drar ut luften i taket, borde då bli bättre luft i rummet. Hans dörr är ofta stängd också.
   
 6. L
  Medlem · Nivå 12
  Om det är för varmt inne och bergvärmepumpen börjar strejka för att ni vrider ner termostaterna så är värmekurvan för högt ställd. Prova att vrida ner den först.
  Sen ang ventilation så går det kanske att ordna en glipa i nederkant eller ovankant av dörren så att det inte hindrar luftflödet vid stängd dörr
   
 7. G
  Medlem · Nivå 8
  Japp, jag vet, kämpar för fullt med att ställa in den och har gjort så i två vintrar nu utan att riktigt få det bra. Har sänkt kurvan ganska mycket faktiskt sen vi flyttade in för 2 år sedan, kämpar vidare på den fronten för fullt.
  Har två sovrum som egentligen inte behöver någon värme alls. Det finns ett element i hallen och ett i badrummet, dessa behöver egentligen bara vara igång för att värma övervåningen.
  Men strypa sovrummen helt blir svårt har jag konstaterat utan att pumpen gnäller.
   
 8. L
  Medlem · Nivå 12
  Om det endast krävs att du stryper lite i sovrummen för att det ska bli problem så är kurvan på tok för hög fortfarande. Vilken värmepump har du och vad står den inställd på?

  Ett bra tillvägagångssätt är att öppna för fullt i alla rum. Sen sänker du kurvan tills det blir lagom varmt totalt sett. Sen kan du vrida ner något efteråt i de rum där du vill ha lite svalare.

  Tänk på att vänta någon dag mellan justeringarna och gör detta när det är kallare än 0 grader ute
   
  • Laddar…
 9. G
  Medlem · Nivå 8
  Jo jag vet. När vi flyttade in så stod kurvan på 6,3 nu är jag nere på 5,3. Har stora öppna ytor på nedervåningen och små rum på övervåningen vilket ställer till det lite när man ställer in kurvan har jag märkt. En Greenline HT plus.
  Sen är det lite svårt att ställa kurvan då jag är bara hemma på helgerna, jobbar borta 4 dagar i veckan så det måste klaffa med ute temp osv. På helgen. Ställer jag den på lördagen så klagas det på måndagen. Har försökt visa frugan men hon va måttligt intresserad av att lära sig :)
   
  • Laddar…
 10. BigR
  Husägare · Nivå 7
  Har ni självdragsventilation eller mekanisk frånluft? Kan vara marigt att få omsättning på luften med självdrag. Om dörren är stängd till ett rum bör det finnas en luftspalt över eller under dörren.
   
 11. G
  Medlem · Nivå 8
  Självdrag, tyvärr.
  Tankar på ett FTX system växer mer för varje år dock. Men tills dess måste det lösas. Ett frånluftsdon i taket är min tanke just nu.
  Ska göra en spalt i dörren nästa helg.
  Men kan man ha ett feånluftsdon i hans rum?
   
 12. J
  Hobbysnickare · Nivå 13
  Inte frånluft i sovrum, i badrum/wc/tvättstuga. Om det finns på samma plan installera en fläkt där och fixa spalt i dörren.
   
 13. L
  Medlem · Nivå 12
  Ok. vad står det under meny "finjustering värmekurva" ?
  Förutsätter att du har radiatorer överallt och inte golvvärme på nedervåning
   
 14. Yrrol
  Medlem · Nivå 19
  Han råkar inte ha en dator som är på mycket och blir en effektiv värmekälla i rummet så att bättre kylning på den skulle göra skillnad även i rummet?
   
 15. Staffan2000
  Medlem · Nivå 12
  Det är inte så att ni är överkänsliga för hans utsöndringar av ferhormoner?
  Om det irrar omkring parningsvilliga honor i trädgården, är det nog bäst att släppa in dom, så försvinner lukten av sig själv! Åtminstone till nästa vår.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: