Golv på kallvind

2k läst  11 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Tänkte höra om någon på forumet har lite tips eller kommentarer till golvläggning på vind. Någon tidigare ägare har lagt 22mm spånskiva på en yta av ca 25 kvm. Problemet är att de nu svajar och buktar ner rejält på vissa ställen! Avståndet mellan takstolarna skiljer sig något och är mellan 120 och 135 cc. Vid vindsluckan är de dock 65 cc och där känns det stabilt.

  Första tanken var att regla upp och lägga nya spånskivor, men det känns som mycket jobb, samt att vikten blir högre. Spånskivorna räknar jag med vägar ca 16kg/kvm men att lägga enklare reglar 34x120mm av gran rakt över takstolarna skulle t o m bli något lägre vikt. Någon här som har testat detta? Det är en kallvind och vi har endast tänkt att ha det som förvaring av diverse grejer. Ingen fara om det skulle svaja lite när man går, bara det håller.
   
 2. D
  Medlem Nivå 2
  Hej tidigare ägare hade tilläggsisolerat med lösull, takstolar hade höjts (h-del), spånskivor. Har själv lagt på 45x45 för att få luftspalt mellan isolering o golv sedan brädat med råspont. Vi har lämnat ca 1m på varje sida mot takfot obrädad
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  Glömde skriva att det är ett 1,5-plans radhus från tidigt 80-tal och det är alltså nockvinden jag menar. Skulle tro att det är någon typ av ramverkstakstolar och golvet idag ligger fram till ca 1,5 från taket. Ventilation sker via takfoten och det är ca 10cm mellan isolering och spånskivorna idag.
   
 4. P
  Medlem Nivå 1
  Ingen här på forumet som lagt 34mm plank på takstolsreglar cc 120-135cm?

  dyckert06 - Vad hade du för cc på dina 45x45 reglar (antar att du la dem tvärs över)?
   
 5. V
  Medlem Nivå 6
  Jag har lagt 28mm hyvelspont, cc 120 och det sviktar inte. 34mm borde fungera, möjligen kan du behöva fördela punktlaster med någon tunnare regel
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem Nivå 1
  Tack för snabbt svar! Tanken är bara att ha lite lättare saker där uppe och främst i 70 liters plastlådor, men tack för tipset.
   
 7. T
  Medlem Nivå 4
  Hur har det gått med era plastlådorna på kallvinden. Vi håller på lägga golv på vår kallvind och tänkte precis som ni förvara grejerna i plastlådor med lock. Men nu funderar jag över om det var verkligen så smart: skulle det kanske vara bättre att låta luften cirkulera fritt runt sakerna? Riskerar man inte att fukten fångas i lådorna om de är stängda?

  Man kan väl resonera fram och tillbaks men om någon har praktiska erfarenheter med sådant skulle det vara kul att höra
   
 8. T
  Medlem Nivå 4
  Kan emellertid berätta att det hittills gått utan någon som helst problem med våra plastlådor på vinden.

  Lite detaljer:

  -satt tätningslist i locket. Det är fortfarande inte helt tätt men jag tänkte att det skulle bli mindre luftcirkulation på det sättet. I efterhand är jag inte säker om det faktiskt gör någon skillnad.

  - Köpte några kilo silica gel och la 100-200 g i två säckar i varje låda. Dessa behöver läggas i ugnen 1-2 gånger per år för att torka dem. Vet inte hur länge jag orkar med den uppgiften men det är ett bra sätt att jobba dig framåt, dvs prova lite längre perioder och kanske det visar sig att det fungerar utan silica gel? Jag har dock mätat luftfuktigheten i lådorna och den är konstant ca 30% inuti lådorna när den är 80-90% direkt utanför. Gissar att get gör en rejäl skillnad.
   
 9. P
  Medlem Nivå 1
  Vi har haft plastlådor i 3 år nu utan problem. De lådor vi har kläder i är Smartstore Dry, de andra vanliga Smartstore med snäpplock.
   
 10. T
  Medlem Nivå 4
  Smartstore Dry alltså? Bra tipps! Ska prova. Är de alltså riktigt lufttäta?
   
 11. M
  Husägare · Nivå 11
  Gammal tråd kanske men fyller på med lite.
  Har själv lagt konstruktionsplywood 15 på CC 800 (cirka) och med kortlingar i alla skarvar.
  Det sviktar en del, men måste hålla nere vikten då hanbjälkarna, som också är tak till övervåningen, är i klenaste laget. Tjocklek/pris/prestanda är det det starkaste och slår OSB eller spånskiva.
  (under det bytte jag all gammal sunkig spån mot lösull)
  Till enklare förvaring duger det jättebra med plastbackar. det är vid kyla som slår om i värme som det kan bli fuktpåslag på vindsförvarade föremål.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Vindsgolv.jpg
   
  Redigerat 16 mar 12:39
  • Laddar…
 12. P
  Medlem Nivå 1
  Tror de är IP64 och det är dammtätt och stilsäkert med tryck. Kostar en slant, men verkar hålla bra.
   
  • Laddar…
Taggar: golv, vind

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: